Πανστρατιά την κρίσιμη ώρα για να μη χαθεί ο δρόμος
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”94176″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Συνεδριάζει μεθαύριο το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας για τις εξελίξεις στην Πατρών-Πύργου
Οι εξελίξεις στην κατασκευή του οδικού άξονα Πατρών – Πύργου, Πύργου – Καλό Νερό – Τσακώνα είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, μετά και την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Η διαφαινόμενη πρόθεση του νέου υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, να επαναδημοπρατήσει την κατασκευή της Πατρών-Πύργου ακυρώνοντας τον ισχύοντα διαγωνισμό, δίνοντας γενικές και αόριστες εξηγήσεις για τη χρηματοδότηση του έργου, έχει προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό στους πολίτες και στους φορείς της Ηλείας.
Την περασμένη Τρίτη η Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου συνεδρίασε και αποφάσισε να ζητήσει τη σύγκληση σύσκεψης με όλους τους βουλευτές Αχαΐας, Ηλείας και τους εμπλεκόμενους φορείς για τη διαμόρφωση του διεκδικητικού πλαισίου, αλλά και άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών, επισημαίνοντας ότι το έργο θα πρέπει να συνεχιστεί «όπως ήδη έχει προγραμματιστεί και εκτελείται, χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση» και τόνισε ότι ο ισχύων τρόπος δημοπράτησης εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις ευρωπαϊκές αρχές.
«Οποιαδήποτε άλλη σκέψη για επανεκτίμηση και επανασχεδιασμό, επαναπροκήρυξη και νέα διαγωνιστική διαδικασία καθιστά το έργο ανενεργό και το παραπέμπει στις καλένδες, αφού υπάρχει κίνδυνος για απένταξη και απώλεια 295 εκατ. ευρώ, αποζημιώσεις των πέντε ήδη υπογεγραμμένων αναδόχων επιχειρήσεων κλπ. Στα σύγχρονα κράτη και στα κράτη δικαίου, επιβάλλεται η συνέχεια και το Υπ. Υποδομών έχει όλους εκείνους τους μηχανισμούς για την υλοποίηση του υφιστάμενου σχεδιασμού, ώστε να εγγυηθεί την ολοκλήρωσή του μέχρι τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος έως το 2023», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής στην οποία πρόεδρος είναι ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού &κ.ΔημήτριοςΚωσταριάς, ο οποίος θα κάνει και τη σχετικη εισήγηση στη συνεδρίαση.
Αντιδράσεις και προτάσεις από το ΤΕΕ
Τη δεδομένη στιγμή το ελληνικό κράτος έχει διαθέσιμα 300 εκατ. ευρώ και χρονικό περιθώριο ως το τέλος του 2022 για να φτιάξει τον δρόμο, επομένως οποιαδήποτε σκέψη για νέο διαγωνισμό από την αρχή, τινάζει στον αέρα και τη χρηματοδότηση και τα χρονοδιαγράμματα, γεγονός που έχει επισημανθεί από τον πρόεδρο του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλη Αϊβαλή.
«Η οποιαδήποτε ακύρωση του υφιστάμενου σχεδιασμού θα οδηγήσει το έργο σε απένταξη και σε απώλεια των αντίστοιχων κοινοτικών κονδυλίων, θα αδικήσει για άλλη μία φορά τον πολύπαθο νομό Ηλείας και τους πολίτες του οι οποίοι θα συνεχίσουν να ζουν οδικά απομονωμένοι, μην έχοντας σύγχρονο αυτοκινητόδρομο διασύνδεσης με καμία από τις γειτονικές περιφερειακές ενότητες», ανέφερε. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, Χρ. Γεωργακόπουλος, τόνισε σε επίσημη ανακοίνωσή του ότι η επίσπευση των διαδικασιών στις τρεις μπλοκαρισμένες εργολαβίες είναι μονόδρομος για το έργο, προτείνοντας ως εναλλακτική λύση να ενοποιηθούν αυτές οι τρεις σε μία. «Στην περίπτωση που παρόλα αυτά και αποδεδειγμένα, οι τρεις προβληματικές εργολαβίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος τότε προτείνουμε να ενοποιηθούν σε μία και να επαναδημοπρατηθούν μαζί με το τμήμα Πύργος-Τσακώνα. Ο Νομός Ηλείας δεν αντέχει να ξαναδεί το ίδιο έργο οπισθοδρόμησης», σημείωσε καταθέτοντας ως έσχατη λύση τιςκινητοποιήσεις κατά την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία στις 12 Μαρτίου 2020. Για την πορεία του έργου έχει ήδη καταθέσει ερώτηση στη Βουλή και ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 3 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων (Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 32 & Αμερικής), στην Πάτρα.
Στην ίδια συνεδρίαση επανέρχεται το ζήτημα της ίδρυσης Νομικής Σχολής Πατρών, καθώς τίθεται προς έγκριση η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η χρηματοδότηση του έργου «Μελέτη – Κατασκευή Κτιρίου Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών» προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ, παρότι η κυβέρνηση προχώρησε ήδη στην κατάργηση του άρθρου που προβλέπει την ίδρυση της Σχολής.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]