FOLLOW US: facebook twitter

Πάνος Τριγαζής: Ζητείται σύγχρονη αμυντική πολιτική

Ημερομηνία: 07-10-2021 | Συντάκτης:

Η αμυντική πολιτική μιας χώρας συνδέεται αδιάρρηκτα με την εξωτερική πολιτική και οφείλει να την υπηρετεί. Η δική μας χώρα, από την ίδια την γεωπολιτική της θέση, έχει ανάγκη από μια πολυδιάστατη και ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, με ανοίγματα και προς την Ρωσία. Κατά συνέπεια, και οι αντιλήψεις για την εθνική ασφάλεια και άμυνα οφείλουν να είναι σύγχρονες, όπως απαιτούν οι πραγματικότητες του 21ου αιώνα.

Ας θυμηθούμε ότι μία από τις αιτίες της οικονομικής χρεωκοπίας της χώρας μας και της υπαγωγής της στα μνημόνια, μετά το 2010, ήταν οι υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες, διπλάσιες σε ποσοστό του ΑΕΠ του μέσου όρου στο ΝΑΤΟ, που δικαιολογούσαν και τον αντίστοιχο εξωτερικό δανεισμό. Νωρίτερα, ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν προειδοποιήσει για τις καταστροφικές τους συνέπειες προτείνοντας, μεταξύ άλλων, συμφωνία της Ελλάδας και Τουρκίας για την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των στρατιωτικών δαπανών και εξοπλισμών των δύο χωρών, που είχαμε καταθέσει στις δύο κυβερνήσεις, με παραλήπτη στην Άγκυρα τον πρόεδρο Ντεμιρέλ.

Η επιβολή του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου υποχρέωσε τις αντίστοιχες ελληνικές κυβερνήσεις να προβούν σε δραστικές μειώσεις και των στρατιωτικών δαπανών, με συνέπεια την μείωσή τους κατά 35% μέχρι το 2014, χωρίς ωστόσο να απειληθεί η πατρίδα μας, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν δεν επωφελήθηκε από την αδυναμία της.

Με κυβέρνηση Τσίπρα, η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια το 2018 και, παρά την νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφετηρία το Κυπριακό, αποφεύχθηκε η επιλογή νέων πολυδάπανων εξοπλισμών, προκειμένου να ανακάμψει οικονομικά η χώρα μας.

Παρακολουθώντας την συζήτηση στην Βουλή για την ελληνογαλλική συμφωνία, διαπιστώνω ότι πολλοί βουλευτές της ΝΔ υστερούν απελπιστικά σε σύγχρονες αντιλήψεις για την διεθνή ασφάλεια και την άμυνα, εμμένοντας σε παρωχημένα δόγματα.

Αντιθέτως, η προοδευτική αντίληψη για την αμυντική πολιτική και το αξιόμαχο των ενόπλων μας δυνάμεων πηγάζει από μια πολυδιάστατη θεώρηση των προβλημάτων ασφάλειας στην εποχή μας, τα οποία συναρτώνται τόσο με την κοινωνικοοικονομική ασφάλεια όσο και με την κοινωνική συνοχή, την οποία η σημερινή κυβέρνηση τραυματίζει καθημερινά με τις αντιλαϊκές επιλογές της. Η αγνόηση του μεγέθους των δύο οικονομιών, εν προκειμένω της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθιστά εντελώς αδύνατο και αυτοκτονικό το κυνήγι εκ μέρους μας της στρατιωτικής ισορροπίας.

Άλλωστε, και η διεθνής εμπειρία διδάσκει ότι η ασφάλεια δεν κατοχυρώνεται, αλλά υπονομεύεται με όλο και περισσότερους εξοπλισμούς, που γονάτισαν και την πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση στην διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Γι’ αυτό και με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ηγέτη της, η πρώτη στον κόσμο σοσιαλιστική χώρα διακήρυξε ότι το ζητούμενο με την Δύση δεν ήταν η ισορροπία δυνάμεων, αλλά η ισορροπία συμφερόντων, συμπληρώνοντας την αμυντική πολιτική με το δόγμα της αμυντικής επάρκειας, δηλαδή, της ικανότητας για άμυνα, αλλά όχι για επίθεση.

 

Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος