FOLLOW US: facebook twitter

Πάνος Τριγάζης: Το ευρωομόλογο που δεν πάλεψε ο Κυριάκος

Ημερομηνία: 15-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”94197″ img_size=”full”][vc_column_text]Πρόταση για ευρωομόλογο, και χωρίς την Γερμανία, έκανε  ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στην γαλλική εφημερίδαLeMonde, αρχίζοντας σειρά επαφών  με στόχο την υιοθέτησή της. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που εσχάτως εγκωμιάζει τον Ζακ Ντελόρ, αποδέχτηκε παθητικά την άρνηση της Γερμανίας και Ολλανδίας σε σχετική πρόταση που ο ίδιος είχε συνυπογράψει πρόσφατα με άλλους οκτώ πρωθυπουργούς, μεταξύ των οποίων, δυστυχώς, δεν είδα τον ομοϊδεάτη του Κυριάκου πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε άμεσο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας  με τίτλο «Μένουμε Όρθιοι», με βάση το αποθεματικό των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ που άφησε η κυβέρνησή του.

Υπενθυμίζω ότι η έκδοση ευρωομολόγου είναι μια ιδέα από την εποχή του Ζακ Ντελόρ, την οποία είχε διατυπώσει και εισηγηθεί το 1993 ο αριστερός βρετανός οικονομολόγος Στιούαρτ Χόλλαντ, κυρίωςγια να χρηματοδοτηθεί ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα  καταπολέμησης της  ανεργίας στην ΕΕ.

Την πρόταση επανέφερε ο ίδιος οικονομολόγος μετά την κρίση του 2008, ιδιαίτερα αφότου επλήγησαν βαρύτατα η Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Ιρλανδία, χώρες που ομαδοποιήθηκαν με τον όρο PIGS (Portugal, Ireland, Greece, Spain), που ως αγγλική λέξη σημαίνει «γουρούνια».

Αυτή την φορά, η πρόταση δεν βρήκε «ευήκοα ώτα» στην συντηρητική ηγεσία της ΕΕ, δεδομένου ότι και η μεγάλη πλειοψηφία των κυβερνήσεων ήταν δεξιές ή δεξιόστροφες. Η ευρύτερη Αριστερά της Ευρώπης την είχε υποστηρίξει, πρωτοστατούντος του ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικούσε ευρωπαϊκή λύση για το χρέος ώστε να   σωθεί και η Ελλάδα. Δυστυχώς, οι τότε μνημονιακές ελληνικές κυβερνήσεις παρέμειναν ασυγκίνητες, έχοντας ως κυρίαρχη αντίληψη το «ναι σε όλα», όσα ζητούσε η Τρόικα.

Η μεγάλη κρίση της πανδημίας του κοροναϊού και η απαίτηση λήψης και γενναίων οικονομικών μέτρων, πέραν εκείνων για την προστασία της υγείας των ευρωπαϊκών κοινωνιών, επανέφερε πρόσφατα στο προσκήνιο την πρόταση, την οποία υπέβαλαν εννέα χώρες και ειδικότερα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Σλοβενία, Λουξεμβούργο, μαζί τους και η κυβερνώμενη από την ΝΔ Ελλάδα. Να, λοιπόν, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε έστω μια φορά στη σωστή πλευρά εντός της ΕΕ, προσχωρώντας σε μια αριστερή πρόταση, που άλλοτε η παράταξή του κατέτασσε στις δικές μας «ιδεοληψίες».

Την πρόταση μπλόκαρε η καγκελάριος Μέρκελ, συνεποικουρούμενη από τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας. Έτσι, ακόμα μια φορά, αναδείχθηκε η αντίθεση Βορρά-Νότου στην ΕΕ, δεδομένου ότι η πρόταση προήλθε κυρίως από χώρες του Νότου και η άρνησή της από χώρες του Βορρά.

Με τις κινηματικές διαδικασίες σε αναστολή λόγω της πανδημίας, δυστυχώς, δεν μπορούμε να οργανώσουμε όλες μαζί οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης την απαιτούμενη μεγάλη εκστρατεία μέσα στις κοινωνίες για την έκδοση του ευρωομόλογου. Ας το προσπαθήσουμε, έστω και ηλεκτρονικά, προς όφελος και της ίδιας της ΕΕ, η οποία εμφανίζεται ανίκανη να υπερασπιστεί μια από τις ιδρυτικές αξίες της,, που είναι η αλληλεγγύη.

*Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot