FOLLOW US: facebook twitter

“Τράπεζες” ανθρώπινου δυναμικού: Εργαζόμενοι δανεικοί και ενοικιαζόμενοι παντού

Ημερομηνία: 15-04-2020 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Την πρότασή του για εργαζόμενους προσωρινά μετακινούμενους, «δανεικούς» ή ενοικιαζόμενους μεταξύ επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων. Το σκεπτικό εκκινεί από τη διαπίστωση ότι λόγω lockdown πολλές επιχειρήσεις διαθέτουν σχολάζον προσωπικό, ενώ ορισμένες άλλες, κυρίως στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις μεταφορές, χρειάζονται επιπλέον προσωπικό. Ακούγεται εύλογο. Είναι;

Ο ΣΕΒ προεξοφλεί ότι η κρίση θα διαρκέσει και θα είναι τόσο βαθιά, που πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας – τουλάχιστον στο ορατό μέλλον. Προβλέπει μια μακρά «προσωρινότητα», μια μακρά περίοδο έκτακτης ανάγκης. Και ως νομική αφετηρία επικαλείται μια προσωρινή ρύθμιση εκτάκτου ανάγκης: την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 68/20.3.2020, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς εργαζομένων σε επιχειρήσεις που ανήκουν στον ίδιο όμιλο. Προφανώς οι προβλέψεις όλων των ΠΝΠ της πανδημίας έχουν προσωρινό χαρακτήρα, δεν αναστέλλουν ούτε αναιρούν τις συνταγματικές προστασίες – όπως έχουν επαναλάβει έγκυροι συνταγματολόγοι και για τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

Ο ΣΕΒ προεκτείνει μια προσωρινή ρύθμιση ενδοομιλικής μετακίνησης εργαζομένων, μεταξύ αδελφών εταιρειών κοινής ιδιοκτησίας, σε ρύθμιση με μονιμότερο χαρακτήρα μεταξύ ανεξάρτητων, διαφορετικών επιχειρήσεων. Δίνει ένα παράδειγμα: αφού τα σούπερ μάρκετ ή οι πωλητές ηλεκτρονικών δεν προλαβαίνουν να διανέμουν κατ’ οίκον τα πωλούμενα αγαθά, να αναλάβουν διανομές οι εργαζόμενοι των προμηθευτών τους, που έχουν πεσμένες δουλειές. Αυτό ακούγεται λογικό σε πρώτη φάση, αλλά προφανώς προσκρούει σε πλήθος νομικών και ουσιαστικών εμποδίων, όπως λ.χ. η αυθαίρετη βίαιη μεταβολή του εργασιακού καθεστώτος ενός υπαλλήλου.

Η κρίση είναι ευκαιρία

Η πρόταση ΣΕΒ καταλήγει στην ουσία (με δικά του λόγια): «Επέκταση υφιστάμενων επιχειρηματικών συνεργασιών σε τμήματα της παραγωγής και διανομής προϊόντων για λογαριασμό τρίτων. Ουσιαστικά πρόκειται για μια χρήση του μοντέλου της υπεργολαβίας ώστε να καλυφθούν άμεσα όχι μόνο οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό (μεταφορικά μέσα, κλπ.)»

Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μικροπρομηθευτές, ακόμη και παραγωγοί, ευρισκόμενοι ήδη απέναντι σε δραματικά μειωμένη ζήτηση, χωρίς ικανό κύκλο εργασιών, θα δανείζουν ή θα υπενοικιάζουν εργαζόμενους και κεφαλαιουχικά στοιχεία. Όλα αυτά μπορεί να συμβούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες, όσο θα δικαιολογείται η «έκτακτη συνθήκη», άρα και η έκτακτη νομοθέτηση.

Χωρίς κανένα διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, δηλαδή τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ΣΕΒ κλείνει το μάτι στην κυβέρνηση, να νομοθετήσει έναν μείζονα μετασχηματισμό, μια κοινωνική αναδιάρθρωση, τέτοια που δεν επετεύχθη ούτε με τα δεκαετή μνημόνια της χρεοκοπίας.

Πηγή: tvxs.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων