FOLLOW US: facebook twitter

Πάνος Τριγάζης: Παρακράτος της Δεξιάς και Κυπριακό

Ημερομηνία: 17-07-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”94197″ img_size=”full”][vc_column_text]Τέτοιες μέρες, θυμόμαστε την Κυπριακή τραγωδία του 1974που η πρώτη πράξη της ήταν το πραξικόπημα της χούντας εναντίον του Μακαρίου. Επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ  μιλά εσχάτως για παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να θυμίσω ότι  ειδικότητα της Δεξιάς είναι το παρακράτος, και εξηγούμαι.

Η χούντα επωάστηκε μέσα στο μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς και τους παρακρατικούς μηχανισμούς, στελεχωμένους κατά κανόνα από δωσίλογους της κατοχής, όπως ο Ξενοφών Γιοσμάς στη Θεσσαλονίκη. Ο δε αρχιπραξικοπηματίας συνταγματάρχης Παπαδόπουλος έδρασε και αναδείχθηκε μέσω των μηχανισμών αυτών.

Γενικότερα, η Δεξιά αυτού του τόπου ουδέποτε στάθηκε πραγματικά αλληλέγγυα με τον λαό της Κύπρου. Αντιθέτως, προσπάθησε συχνά να τον διχάσει, στοχοποιώντας ιδιαίτερα τον Μακάριο που για την αδέσμευτη διεθνή πολιτική του χαρακτηριζόταν «Κάστρο της Μεσογείου» και «συνοδοιπόρος της Μόσχας», δεδομένου ότι ο κύπριος πρόεδρος απολάμβανε και της υποστήριξης του φιλοσοβιετικού ΑΚΕΛ.

Υπενθυμίζω ότι  από το 1951 έγιναν πολλές προσπάθειες να τεθεί στην ΓΣ του ΟΗΕ το αίτημα αυτοδιάθεσης της Κύπρου. Ειδικότερα, στον διεθνή οργανισμό είχε προσφύγει το 1953 ο Μακάριος, ζητώντας την εγγραφή του Κυπριακού στα θέματα της Γενικής Συνέλευσης, χωρίς να λάβει την υποστήριξη της Ελλάδας που δήλωνε ότι επιδίωκε «φιλική συμφωνία με την Αγγλία», για να «μην θιγεί η πατροπαράδοτη αγγλοελληνική φιλία».

Σε ότι αφορά τον αγώνα της ΕΟΚΑ, της οποίας πολιτικός ηγέτης ήταν ο Μακάριος, αλλά στρατιωτικός ο διαβόητος για την δράση του στην γερμανοκρατούμενη Ελλάδα στρατηγός Γρίβας, η Αριστερά της Κύπρου διά του ΑΚΕΛ είχε διαφωνήσει, φοβούμενη, δίκαια όπως αποδείχθηκε, ότι θα έπαιρνε χαρακτήρα αντικομμουνιστικό και αντιτουρκοκυπριακό. Δηλαδή, θα δίχαζε τον λαό,   δεξιούς και αριστερούς, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, αντί να τον ενώσει εναντίον της αποικιοκρατίας.

Και πάλι, η Δεξιά δεν στάθηκε στο πλευρό της Κύπρου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το αιματοκύλισμα  μαζικών διαδηλώσεων στις 9 Μαΐου 1956 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη  κατά  του απαγχονισμού από τις βρετανικές αρχές των κύπριων ηρώων Καραολή και Δημητρίου, 23 και 22 ετών αντίστοιχα. Τέσσερις νεκροί και 193 τραυματίες ήταν ο τραγικός απολογισμός της αστυνομικής βίας εναντίον των διαδηλωτών.

Ορόσημο στην πορεία του Κυπριακού αποτέλεσε η ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1960, της οποίας την 60η επέτειο προτείνω να τιμήσει τους προσεχείς μήνες και η Βουλή των Ελλήνων.   Την ανεξαρτησία της Κύπρου δεν είδε με καλό μάτι η Δεξιά της Κύπρου ούτε της Ελλάδας, κυρίως για τους λόγους που προανέφερα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γρίβας επέστρεψε κρυφά στην Κύπρο,Ιούνιο του 1964, αξιοποιώντας τις ύποπτες διασυνδέσεις του σε Αθήνα και Λευκωσία με κύριο στόχο την υπονόμευση του Μακαρίου, ο οποίος ήδη προσανατολιζόταν για λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ακολουθώντας την πολιτική του «εφικτού», όπως έλεγε.   Αντιθέτως, η πλευρά Γρίβα δεν ήθελε τον ΟΗΕ, αλλά το ΝΑΤΟ και επιχείρησε να αντιπαραθέσει την ανεξαρτησία της Κύπρου με το σύνθημα της ένωσης, ήδη ξεπερασμένο εκ των πραγμάτων.

Μετά το 1974, ήταν κυρίως η Αριστερά που οργάνωσε το πανελλήνιο και διεθνές κίνημα αλληλεγγύης με τον κυπριακό λαό, αξιοποιώντας και τους δεσμούς της με την Σοβιετική Ένωση και προοδευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο. Τότε είχαν οργανωθεί μεγάλες συγκεντρώσεις στην Ελλάδα, θυμάμαι μία στο Πεδίο του Άρεως, αλλά και πολλά διεθνή συνέδρια για την Κύπρο.Μέχρι σήμερα  δεν θυμάμαι κάποιο συλλαλητήριο για την Κύπρο εκ μέρους της Δεξιάς, ενώ είδαμε τόσο το 1991-92 όσο και  μετά την Συμφωνία των Πρεσπών ογκώδη συλλαλητήρια για την Μακεδονία, με αγαστή συμπόρευση Δεξιάς και ακροδεξιάς.

Ερωτώ, λοιπόν, η πραγματικά απειλούμενη υπόσταση της Κύπρου δεν θα έπρεπε να έχει προτεραιότητα έναντι της μη απειλούμενης ελληνικής Μακεδονίας;

*Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της νεοσύστατης  Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης με την Κύπρο(ΠΕΑΚ- Έτος Κύπρου)

 

Πρόσκληση στο Καταράχι Πύργου για την Κύπρο την Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Παραμονή της  46ης θλιβερής επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην ταβέρνα «Όπως Παλιά» στο Καταράχι, την Κυριακή 19 Ιουλίου 2020 και ώρα 12.00 το μεσημέρι.

Ομιλητής ο Πάνος Τριγάζης, συγγραφέας του βιβλίου «Λαμπράκης-Κύπρος: Κοινή Πορεία Ειρήνης».

Παρέμβαση θα κάνει ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Διονύσης Καλαματιανός.  Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Την εκδήλωση οργανώνει η Πρωτοβουλία Ειρήνης και Αλληλεγγύης με την Κύπρο.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia