FOLLOW US: facebook twitter

Πάνος Τριγάζης: Ως πότε θεομηνιόπληκτοι;

Ημερομηνία: 21-08-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”94197″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο όρος θεομηνία έχει μονιμοποιηθεί στο πολιτικό λεξιλόγιο, αλλά επιδέχεται και αμφισβήτηση. «Θεομηνία» πρόσφατα στην Εύβοια, με κυβέρνηση Ν.Δ.. «Θεομηνία» στη Μάνδρα το 2017 και στο Μάτι το 2018, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Θεομηνία» το 2007 στην Ηλεία, με κυβέρνηση Ν.Δ. και τότε. Με άλλα λόγια, η οργή του Θεού επέπεσε τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Ν.Δ., θα πρόσθετα και στο ΠΑΣΟΚ, παλαιότερα.

Είναι, όμως, δίκαιο και σωστό να ρίχνουμε την ευθύνη στον Πανάγαθο για τις φονικές φυσικές καταστροφές; Να αγνοούμε τα πορίσματα της επιστήμης για την κλιματική κρίση και τον χωροταξικό σχεδιασμό;

Ο λαός μας έχει δεινοπαθήσει στη διάρκεια πολλών δεκαετιών με ευθύνη κυρίως των πολιτικών της ηγεσιών, αλλά και οι πολίτες δεν είμαστε εντελώς ανεύθυνοι που δεχόμαστε και ανεχόμαστε την αυθαιρεσία όταν μας συμφέρει, βραχυπρόθεσμα όπως αποδεικνύεται.

Ωστόσο, το πρόβλημα της κατάρρευσης του οικοσυστήματος δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά παγκόσμιο, που η αντιμετώπισή του απαιτεί την ισότιμη παγκόσμια συνεργασία, μη εξαιρουμένων των μεγάλων δυνάμεων που είναι και οι πλέον ρυπογόνες, αν και ο πρόεδρος Τραμπ και οι ομοϊδεάτες του, κυρίως ακροδεξιοί, δεν αναγνωρίζουν την κλιματική κρίση, τη θεωρούν εφεύρεση της Αριστεράς και των υπέρμαχων της παγκοσμιοποίησης.

Δραματική η κατάσταση στην Πεντέλη - Εκτός ελέγχου η φωτιά ...

Πράγματι, η διεθνής Αριστερά αλλά κυρίως οι Πράσινοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφές στο περιβάλλον, καταγγέλλοντας το μοντέλο ανάπτυξης που κυριαρχεί στον κόσμο και προτείνοντας μια νέα πολιτική κουλτούρα με βασικό συστατικό τον περιβαλλοντισμό και τον διεθνισμό. Στο πλαίσιο μιας νέας κουλτούρας προτείνω και τη διαγραφή του όρου θεομηνία από το λεξιλόγιο της πολιτικής προστασίας, όρο που άκριτα αναπαράγουν και τα ΜΜΕ.

Η πραγματική είσοδος της Ελλάδας στον 21ο αιώνα απαιτεί νέες αντιλήψεις σε πολλούς τομείς και για πολλά προβλήματα, κυρίως απαιτεί νέο μοντέλο οικο-ανάπτυξης, θα έλεγα και συνανάπτυξης εντός της χώρας και στις σχέσεις της με την Ε.Ε. καθώς και τις γειτονικές χώρες, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης.

Θεωρώ ότι η σημερινή κυβέρνηση θέλει και μπορεί να πορευτεί αυτόν τον δρόμο, δεδομένου ότι με τον πρόσφατο νόμο Χατζηδάκη έκανε πολλά βήματα πίσω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και από επιτεύγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι δασικοί χάρτες.

Ας εργαστούμε, λοιπόν, ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τη μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια και συνέχεια ώστε να γυρίσει ο τροχός ξανά και να μείνει στη σωστή τροχιά, ιδεολογικά, πολιτικά και φιλοσοφικά. Αλλιώς, θα είμαστε διαρκώς θεομηνιόπληκτοι και δεξιόπληκτοι.

ΥΓ.: Αφιερώνεται στους πυρόπληκτους της Ηλείας[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia