FOLLOW US: facebook twitter

Οι ευπαθείς ομάδες θα προηγηθούν στον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό

Ημερομηνία: 21-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Οι ευπαθείς ομάδες θα προηγηθούν στον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό σύμφωνα και με τις υποδείξεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 τόνισε ότι «για το εμβόλιο γρίπης, το 2018-2019 εμβολιάστηκαν 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Εμείς κάναμε εμβολιαστική καμπάνια, εμβολιάστηκαν 3.100.000 πέρυσι, και χτίσαμε ένα τείχος ανοσίας για τον ιό της γρίπης, που μας βοήθησε να αντέξουν οι ΜΕΘ μας και τον ιό της γρίπης και τον κορονοϊό. Φέτος, έχει εξασφαλίσει το Υπουργείο Υγείας 4.000.000 δόσεις, άλλο ένα εκατομμύριο παραπάνω.Υπάρχει πρόγραμμα εμβολιασμών από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο, έτσι όπως πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη, με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων».

Σχετικά με τη δήλωση που έκανε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την πολύ μεγάλη επιτυχία της Ευρώπης να εξασφαλίσει 300 εκατομμύρια συν άλλα 100 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της Οξφόρδης με την Astra Zeneca, το οποίο φαίνεται θα είναι πρώτο, μεταξύ άλλων, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι αποτελεί μια πολύ σημαντική ευρωπαϊκή κατάκτηση.

Αναφορικά με τη διανομή του εμβολίου, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σωστά και αδειοδοτηθεί, θα αρχίσει να διανέμεται, σύμφωνα και με την εκτίμηση της Επιτρόπου Υγείας, κυρίας Κυριακίδου, στο τέλος του 2020, αρχές του 2021. Η επιστήμη παλεύει, δεν είναι η μόνη εταιρεία με την οποία συζητά η Επιτροπή».

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε πως « η συζήτηση για το εμβόλιο δεν προκαλεί χαλάρωση. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει και πρέπει να συμβαίνει. Ο άνθρωπος ζει και κινείται με την ελπίδα. Αν θέλετε να έχουμε ένα λαό απογοητευμένο και τους ανθρώπους του στο καναβάτσο, εγώ δεν το δέχομαι αυτό. Υπάρχουν κάποιοι μήνες ακόμα, γίνονται πολλές προσπάθειες για να ανακαλυφθεί το εμβόλιο από διάφορες εταιρείες», ενώ κάλεσε όλους «να κάνουμε την προσπάθεια μας για αυτούς τους μήνες οι οποίοι απομένουν. Να φοράμε τις μάσκες μας, να κρατάμε τις αποστάσεις, να τηρούμε την υγιεινή των χεριών μας, να σεβόμαστε τις ευπαθείς ομάδες, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας, τους αγαπάμε και δε θέλουμε να τους κάνουμε, έστω και άθελά μας, ζημιά. Θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί, όπως τα καταφέραμε και στον πρώτο κύκλο».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, υπουργός είπε ότι «σε όλη αυτή τη διαδρομή, ποτέ δεν προανήγγειλα μέτρα, γιατί πιστεύω πολύ στους επιστήμονές μας. Υπάρχει μία Επιτροπή κορυφαίων επιστημόνων για το θέμα του κορωνοϊού, όπως υπάρχει επιστημονική Επιτροπή για τις ΜΕΘ που κατασκευάζουμε με επικεφαλής την κυρία Κοτανίδου, όπως υπήρχε επιστημονική Επιτροπή για τον αντικαπνιστικό νόμο με επικεφαλής τον κύριο Μπεχράκη. Αυτοί μελετούν καθημερινά τα δεδομένα, υπάρχουν πολλές απόψεις, υπάρχει συζήτηση και αυτό είναι υγιές, αυτό είναι η Δημοκρατία μας. Και στο τέλος καταλήγουν να εισηγούνται στην Κυβέρνηση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Πηγή: naftemporiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος