FOLLOW US: facebook twitter

Πάνος Τριγάζης: Φέρτε πίσω τα κλεμμένα από το ΕΣΥ!

Ημερομηνία: 07-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”94197″ img_size=”full”][vc_column_text]Άκρως διδακτική αποδεικνύεται η επιδρομή του κορωναϊού για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ελπίζω και για όλο τον κόσμο. Πανανθρώπινες και οικουμενικές αξίες, όπως η αλληλεγγύη και η συνεργασία, έχουν επανέλθει πολύ έντονα στο προσκήνιο, εντελώς ανίσχυρος αποδεικνύεται ο νεοφιλελευθερισμός, αλλά και ο εθνοκεντρισμός. Είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς σφαιρικότερα, αφού οι συνέπειες της πανδημίας δεν έχουν αποκαλυφθεί πλήρως. Το αισιόδοξο σενάριο ότι ο κορωναϊός θα νικηθει μέχρι τον Ιούνιο, ελπίζω ότι θα επιβεβαιωθεί.

Στην πολύπαθη πατρίδα μας, κερδισμένο έστω και με αυτόν τον τρόπο, βγαίνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο είχε απειληθεί με πλήρη κατάρρευση στα χρόνια των μνημονίων, ιδιαίτερα με υπουργούς τους Λοβέρδο, Γεωργιάδη και Βορίδη. Ορθότατα, ο επίσης πρώην υπουργός  υγείας και γιατρός Νικήτας Κακλαμάνης, αντιπρόεδρος σήμερα της Βουλής, στηλίτευσε τα «παπαγαλάκια του νεοφιλευθερισμού» που είχαν βαλθεί να απαξιώσουν το ΕΣΥ προς όφελος της ιδιωτικοποίησης και του τομέα αυτού.

Τις κρίσιμες τούτες ώρες, οφείλουμε να αποδίδουμε «τα του καίσαρος τω καίσαρει» υπενθυμίζοντας το μεγάλο έργο που επιτέλεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την ανόρθωση της δημόσιας υγείας, παρέχοντας την δυνατότητα πρόσβασης σε αυτήν 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων συνανθρώπων μας, σε αντίθεση με την κυβέρνηση Σαμαρά που έκλεινε νοσοκομεία και έλεγε «ναι σε όλα» στην Τρόικα για την περικοπή των αντίστοιχων κρατικών δαπανών, που συνεπάγονταν δραστικές μειώσεις και στο προσωπικό των μονάδων υγείας.

Η σαφέστατη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε την Δευτέρα 9 Μαρτίου με τον πρωθυπουργό,  περιείχε σημαντικότατες προτάσεις, πέραν της διαθεσιμότητας του κόμματος να σταθεί αρωγός σε κάθε θετική προσπάθεια της κυβέρνησης. Εκεί, λοιπόν, που μας κατηγορούσαν, δημαγωγώντας και ψηφοθηρώντας  ακόμα και για τα θύματα της εποχικής γρίπης,  αλλά και μεγάλων φυσικών καταστροφών στη Μάνδρα και το Μάτι, εμείς δίνουμε μαθήματα ευθύνης για το καλό της κοινωνίας και της χώρας μας.

Οφείλουμε να   θυμίσουμε σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ  και κάτι ακόμα. Η διερεύνηση των σκανδάλων του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis χαρακτηρίστηκε εκ μέρους τους πολιτική σκευωρία, ενώ θα έπρεπε να είχαν συνεργαστεί για την διαλεύκανσή τους και την απόδοση των αντίστοιχων ευθυνών.

Ίσως να θεωρηθεί μη συναινετικό εκ μέρους μου αν πω μέσω της εφημερίδας αυτής   φέρτε πίσω τα κλεμμένα από το ΕΣΥ!

Τέλος, επειδή την Τρίτη 7 Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, να την τιμήσουμε, όχι με ανέξοδα χειροκροτομήματα για τους ήρωες εργαζόμενους του ΕΣΥ, αλλά με διεκδικητικό πνεύμα, ζητώντας, μεταξύ άλλων, και την  γενναία ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να τον δημιουργήσουμε τώρα. Την πρωτοβουλία θα μπορούσαν να είχαν αναλάβει οι πλέον πληττόμενες χώρες της ΕΕ Ιταλία και Ισπανία, που είχαν την πρωτοβουλία και για το ευρωομόλογο, το οποίο μπλόκαρε η Άγγελα Μέρκελ. Πρόκεται για αριστερή πρόταση, που χρονολογείται από την εποχή Ντελόρ.

*Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot