FOLLOW US: facebook twitter

«Οι κλέφτες της μάσκας» και ο θάνατός σου, η ζωή μου

Ημερομηνία: 07-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Τον αποκαλούν «πόλεμο των μασκών», «σύγχρονη πειρατεία», ένα «διεθνές κυνήγι θησαυρού» με «μεθόδους Αγριας Δύσης». Λόγω της τεράστιας ζήτησης και της περιορισμένης για τις αυξημένες διεθνώς ανάγκες παραγωγής, μάσκες, γάντια και προστατευτικές στολές, διαγνωστικά τεστ, φάρμακα και αναπνευστήρες αποτελούν καθένα πια ή και συνδυαστικά το νέο «χρυσό» παγκόσμιο προϊόν.

Χωρίς διεθνή συντονισμό και απροετοίμαστες κατά μόνας μπροστά στην πανδημία -σε διαφορετικό βαθμό η καθεμιά-, κυβερνήσεις ανά τον κόσμο πλέον διαγκωνίζονται για την προμήθεια και την εξασφάλιση αποθεμάτων ιατρικού υλικού και εξοπλισμού. Εντός συνόρων, η μία μετά την άλλη προχωρούν σε απαγορεύσεις εξαγωγών και σε κατασχέσεις. Εκτός συνόρων, μεταχειρίζονται πλέον κάθε μέσο…

Στο στόχαστρο των επικρίσεων για αθέμιτες μεθόδους έχουν βρεθεί τις τελευταίες ημέρες κυρίως οι ΗΠΑ, ενόσω εξελίσσονται στο νέο επίκεντρο του κορονοϊού. Την Παρασκευή, ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου του Βερολίνου, Αντρέας Γκάιζελ, κατηγόρησε νέτα-σκέτα τους Αμερικανούς ότι άρπαξαν μέσα από τα χέρια των βερολινέζικων αρχών φορτίο 200.000 μασκών που είχαν ήδη αποπληρώσει κι ενώ αυτό ήταν έτοιμο για μεταφορά στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ.

«Η αγορά υγειονομικού υλικού είναι πλέον πολύ ανταγωνιστική παγκοσμίως. Οι μάσκες αξίζουν το βάρος τους σε χρυσάφι», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν. «Το γεγονός ότι υπάρχει διαμάχη γι’ αυτό το θέμα δεν είναι καλή εξέλιξη», υπογράμμισε, αποφεύγοντας να σχολιάσει ευθέως την αμερικανική εμπλοκή, που δίνει μία επιπλέον διάσταση στην κόντρα ΗΠΑ-Γερμανίας, μετά την απόπειρα της κυβέρνησης Τραμπ να εξασφαλίσει τα αποκλειστικά δικαιώματα εμβολίου πάνω στο οποίο πειραματίζεται το γερμανικό εργαστήριο CureVac…

Εφεξής, τόνισε ο Σπαν, η Γερμανία αναλαμβάνει σε κεντρικό επίπεδο την προμήθεια μασκών. Περίπου 20 εκατομμύρια κομμάτια βρίσκονται ήδη σε διαδικασία παράδοσης, πρόσθεσε, με ειδικές πτήσεις από τη Σανγκάη στη Φρανκφούρτη. «Ενα από τα μαθήματα αυτής της κρίσης», υπογράμμισε, «είναι ότι η παραγωγή τέτοιων ειδών θα πρέπει να επιστρέψει στη Γερμανία». Αποσιώπησε πάντως το γεγονός ότι και η χώρα του έχει σφίξει τη «στρόφιγγα» (όπως και οι Γάλλοι) στις εξαγωγές ιατρικού υλικού.

Τις ΗΠΑ κατηγορούν και δύο περιφερειάρχες στη Γαλλία για υφαρπαγή απαραίτητου ιατρικού υλικού. Αμερικανοί αγοραστές, ανέφεραν, χωρίς να τους κατονομάσουν, πλειοδότησαν και πήραν τελικά το πολύτιμο φορτίο, προσφέροντας τριπλάσια και τετραπλάσια τιμή, σε μια δοσοληψία που έγινε ούτε λίγο-ούτε πολύ στην πίστα του αεροδρομίου της Σανγκάης.

«Παραμένει αδιευκρίνιστο ποια αμερικανική οντότητα -ομοσπονδιακή, πολιτειακή ή εμπορική- μπορεί να προσπάθησε να πάρει την παραγγελία», γράφει το CNN. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αγόρασε μάσκες που προορίζονταν για παράδοση από την Κίνα στη Γαλλία», σχολίασε Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος στο πρακτορείο AFP. «Αναφορές για το αντίθετο είναι ψευδείς»…

«Κατανοούμε ότι οι ανάγκες των ΗΠΑ είναι τεράστιες, όμως το ίδιο ισχύει και στον Καναδά», διαμαρτυρήθηκε στο μεσοδιάστημα και ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, έπειτα από τη διαπίστωση ότι μέρος φορτίου με μάσκες που είχε παραγγείλει καναδική εταιρεία για την επαρχία του Κεμπέκ (την πιο βαριά πληττόμενη από τον κορονοϊό στη χώρα) έκανε… μυστηριωδώς «φτερά», καταλήγοντας στο Οχάιο των ΗΠΑ. Προφανώς πωλήθηκε «σ’ αυτόν που πρόσφερε τα περισσότερα», σχολίασε ο Τριντό…

Η ιταλική κυβέρνηση είχε μια αντίστοιχη δυσάρεστη εμπειρία με την Τσεχία. Προσφάτως, οι αρχές στην Πράγα κατάσχεσαν φορτίο με μάσκες από την Κίνα με προορισμό τη Ρώμη, στο πλαίσιο επιχείρησης -όπως ανέφεραν- για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Επιχειρώντας να «χρυσώσει το χάπι» στη Ρώμη, το τσεχικό ΥΠΕΞ αργότερα ανακοίνωσε ότι έστειλε 110.000 μάσκες ως αποζημίωση στην Ιταλία. Και η τελευταία πάντως κάνει αντίστοιχες κινήσεις. Εχοντας απαγορεύσει από τα τέλη Φεβρουαρίου τις εξαγωγές αναπνευστήρων, οι ιταλικές αρχές κατάσχεσαν προ ημερών συνολικά 1.840 που προορίζονταν για τη χώρα μας, λίγο πριν το φορτηγό που τους μετέφερε μπει σε πλοίο στην Ανκόνα.

Η χώρα πάντως που ανήγαγε τη μακάβρια αυτή διακρατική αντιπαλότητα σε άλλο επίπεδο είναι το Ισραήλ. Στο «κυνήγι» ιατρικού υλικού και εξοπλισμού έχει επιστρατεύσει μέχρι και την περιβόητη Μοσάντ, που εδώ και εβδομάδες οργανώνει μυστικές αποστολές σε μη κατονομαζόμενα ξένα κράτη, φέροντας πίσω τόνους ιατρικού υλικού και εξοπλισμού.Ισραηλινά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10.000.000 μάσκες, δεκάδες χιλιάδες διαγνωστικά τεστ και εκατοντάδες αναπνευστήρες, όλα αγνώστου προέλευσης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εδώ και εβδομάδες κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για ελλείψεις σε προστατευτικό εξοπλισμό, που βάζει πρώτα και κύρια σε κίνδυνο την εμπροσθοφυλακή στη μάχη κατά της πανδημίας: τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Είχε καλέσει μάλιστα κυβερνήσεις σε αύξηση 40% της σχετικής παραγωγής τους, σε χαλάρωση των περιορισμών στις εξαγωγές ιατρικού υλικού «και στη λήψη μέτρων για να σταματήσει η αποθεματοποίηση και η κερδοσκοπία».

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος