FOLLOW US: facebook twitter

Πάνος Τριγάζης: «Επιχείρηση Ειρήνης» το ’74 στην Κύπρο, τώρα στη Συρία

Ημερομηνία: 11-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”94197″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο κυνισμός και η υποκρισία δεν είναι μόνο προνόμιο της ελληνικής Δεξιάς, αλλά χαρακτηρίζει τους ισχυρούς διαχρονικά. Βρετανός πρωθυπουργός είχε πει παλαιότερα ότι στην διεθνή πολιτική δεν υπάρχουν αιώνιοι φίλοι αλλά αιώνια συμφέροντα. Αυτή είναι η εξήγηση για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ερντογάν εισβάλλει στη Βόρεια Συρία με «πράσινο φως» τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας. Πρώτος στόχος της τουρκικής «εισβολής», που χαρακτηρίστηκε «επιχείρηση ειρήνης», όπως εκείνη του 1974 στην Κύπρο, είναι η κοντά στα σύνορα κουρδική πόλη Κομπάνι.

Υπενθυμίζω ότι το Κομπάνι ανήκει στην παραδειγματικά αυτοδιοικούμενη εντός της Συρίας περιοχή της Ροτζάβα, με πιο ισχυρό κόμμα την  Δημοκρατική Ένωση   (PYD), κόμμα των Κούρδων, το οποίο έχει στις τάξεις του και άραβες και ανθρώπους από άλλες εθνικές ή θρησκευτικές ομάδες. Το κόμμα αυτό, που ο Ερντογάν χαρακτηρίζει τρομοκράτη, είναι το συριακό κόμμα που  πρότεινε εξ αρχής την ειρηνική λύση στο Συριακό, μέσω διαπραγματεύσεων.  Το όραμα του PYD για τη Συρία είναι ένα κοσμικό κράτος με ομοσπονδιακή δημοκρατική δομή ως μόνος δρόμος για την διατήρηση της ακεραιότητας της χώρας.

Τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια του PYD έχουν δοθεί μέσω της διοίκησης της Ροτζάβα, όπου αναγνωρίζεται η ισότητα όλων των πολιτών, χωρίς καμιά διάκριση, ενώ έχουν αναβαθμισμένο ρόλο οι γυναίκες μέχρι και τις πιο υπεύθυνες  θέσεις (ένας άνδρας – μία γυναίκα στην κορυφή της διοίκησης).

Αποτέλεσμα εικόνας για sitting

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η τουρκική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία πρέπει να αποκρουστεί. Δεν είναι μόνο ο κίνδυνος των νέων προσφυγικών ροών, που ορθά επισημαίνεται. Ειδικότερα η ΕΕ, που διαφοροποιήθηκε από την στάση των ΗΠΑ, οφείλει να αντιδράσει ευθέως, διότι δεν μπορεί να έχει μεσανατολική πολιτική  αν ανέχεται πολεμικές επιλογές από υποψήφια μέλη της, όπως η Τουρκία.

Τον περασμένο Ιούνιο, η  κυβέρνηση Τσίπρα σε πλήρη συντονισμό με εκείνη της Κύπρου, πέτυχε η ΕΕ να λάβει πρώτη φορά σαφή θέση εναντίον των προκλήσεων της κυβέρνησης Ερντογάν στην Κύπρο και το Αιγαίο, επιβάλλοντας στη συνέχεια και κυρώσεις   την «διπλωματία των γεωτρύπανων» εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται σαν να έχει ξεχάσει τις αποφάσεις αυτές. Ελπίζω, όχι τόσο ως κομματικό στέλεχος, αλλά ως ακτιβιστής της ειρήνης, ότι θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, διδασκόμενη και από την τωρινή εισβολή της Άγκυρας στη Βόρεια Συρία.

*Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής  του ΣΥΡΙΖΑ [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot