Πάνος Τριγάζης: Ανίκανη και ασυντόνιστη κυβέρνηση ΝΔ και τότε
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”94197″ img_size=”full”][vc_column_text]Ξανά φέτος, γιαδέκατη τέταρτη φορά, τα χωριά Αρτέμιδα και Μάκιστος του Δήμου Ζαχάρως θα τιμήσουν τους νεκρούς της πύρηνης λαίλαπας του 2007 στην μαρτυρική βουνοπλαγιά, όπου και το σχετικό μνημείο.
Αξέχαστη η περίπτωση της τραγικής μάνας Αθανασίας Κάρτα – Παρασκευοπούλου, που έγινε λαμπάδα αγκαλιά με τα τέσσερα παιδιά της στην απέλπιδα προσπάθειά της να τα σώσει. Αξέχαστος και ο ηρωισμός του Αλβανού μετανάστη-εργάτη στην περιοχή Σπίρο Κιόσα, ο οποίος έσπευσε στον τόπο της τραγωδίας για να σώσει ζωές, βρέθηκε και ο ίδιος στον πύρινο κλοιό μαζί με τον αντιδήμαρχο Ζαχάρως Αντώνη Κρέσπη, υπέστησαν και οι δυό φοβερά εγκαύματα, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και τελικά μόνο ο Σπίρο διασώθηκε.
Αιφνίδια ξέσπασε ο «πύρινος πόλεμος», που μετέτρεψε την Ηλεία σε «Χιροσίμα», με κυβέρνηση της ΝΔ τότε. Στο σύνολο του νομού οι νεκροί ήταν 46 και οι υλικές καταστροφές ανυπολόγιστες.
Προσωπικά, έζησα από πολύ κοντά την εν λόγω τραγωδία, έχοντας μετακομίσει προσωρινάστο νομό για να λάβω μέρος ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτέμβρη 2007.Άκουσα τότε πολλούς συμπατριώτες μου να λένε ότι «το κύμα της φωτιάς απογύμνωσε τα πάντα: θεσμούς, φορείς και κυρίως τον κρατικό μηχανισμό».
Κανένας υπουργός δεν παραιτήθηκε, παρότι τουλάχιστον ένας εξ αυτών υπήρξε προκλητικός δηλώνοντας για την Αρχαία Ολυμπία ότι «κάηκαν μερικά δενδρύλια πέριξ του αρχαιολογικού χώρου», ενώ ο Κρόνιος Λόφος φλεγόταν.[/vc_column_text][vc_single_image image=”144394″ img_size=”full”][vc_column_text]Θυμίζω ότι η δική μας παράταξη, πάντοτε υπεύθυνη και πατριωτική, δεν είχε επιδοθεί το 2007 σε τυμβωρυχία και εύκολη δημαγωγία, όπως έκανε η ΝΔ, μετά το ολοκαύτωμα στο Μάτι. Εμείς από τότε μιλούσαμε για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι το ολοκαύτωμα της Ηλείας δεν ήταν αναπόφευκτό, αν υπήρχε η κατάλληλη πρόληψη, ο απαιτούμενος συντονισμός και δεν είχε αφαιρεθεί η αρμοδιότητα της δασοπροστασίας από την δασική υπηρεσία.
Η πυροσβεστική και τα στελέχη της είχαν καταβάλει ηρωικές προσπάθειες όπως και κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Βόρεια Εύβοια, Βόρεια Αττική, Ηλεία ξανά, Μεσσηνία και Αρκαδία, αλλά κανείς δεν ξέρει καλύτερα το δάσος από τους δασικούς, ούτε τα χωριά καλύτερα από τους κατοίκους τους. Τρεις πυροσβέστες είχαν τότε πέσει στην μάχη, την μνήμη των οποίων επίσης τιμούμε.
Δεκατέσσερα χρόνια μετά, η πολύπαθη Ηλεία θυμάται τον εμπαιγμό που υπέστη με τις μεγαλόστομες διακηρύξεις της τότε κυβέρνησης της Δεξιάς, ότι θα εκπονούσε και εφάρμοζε, όχι απλά σχέδιο ανασυγκρότησης, αλλά και αναγέννησης της περιοχής. Συνέβη και τότε κάτι ανάλογο, δηλαδή, στήθηκε και τότε σκηνικό παρόμοιο με το σημερινό, που αποκτήσαμε ακόμα και υφυπουργό «κρατικής αρωγής» για τους πυρόπληκτους.
Σημαντική διαφορά του τώρα με το τότε, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδέχεται το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης, αφού πλέον είναι καθολικά διαπιστωμένο.Μεγάλη ομοιότητα του τότε με το τώρα, ότι υπήρξε ευρεία διεθνής αλληλεγγύη, με καθοριστική εκείνη γειτονικών βαλκανικών χωρών και της Ρωσίας.
Όσο για την τύχη του Ταμείου Μολυβιάτη, αναφέρομαι σχεδόν κάθε χρόνο, μετά το 2007, υπενθυμίζοντας ότι το σημαντικό υπόλοιπο του εν λόγω ταμείου το «έφαγε» το πρώτο μνημόνιο το 2010, αλλά η Ηλεία οφείλει να το διεκδικεί.
*Ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κατάγεται από την Ηλεία. Το 2008 αποφάσισε να περιγράψει την εμπειρία του από το οδοιπορικό που έκανε στις πυρόπληκτες εκτάσεις, γράφοντας το συκλονιστικό βιβλίο «80 ώρες σε πύρινο κλοιό – Οδοιπορικό στις φλόγες της Ηλείας» από τις εκδόσεις «Ταξιδευτής». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «τα λόγια είναι φτωχά και δεν αρκούν για να αποδώσουν τη βιβλική καταστροφή που προκάλεσε η επέλαση της πύρινης λαίλαπας στην Ηλεία. (…) Πολυδιάστατη η τραγωδία, έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στη μνήμη μας και έχει σημαδέψει τη συνείδησή μας»[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]