Πανώλη των χοίρων: Φόβοι για αύξηση τιμών-πτώση κατανάλωσης
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”94437″ img_size=”full”][vc_column_text]
Απαραίτητη η ευαισθητοποίηση των χοιροτρόφων επισημαίνει η ΔΑΟΚ Ηλείας
Φόβους για μικρή αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος μετά το μπλοκάρισμα εισαγωγών από τη Βουλγαρία αλλά και μεγάλη πτώση της κατανάλωσης από τα νοικοκυριά εξαιτίας του προβλήματος που έχει προκύψει με την αφρικανική πανώλη των χοίρων στη γειτονική χώρα εκφράζουν παράγοντες της ελληνικής αγοράς.
«Ένα 10-15% έχει τσιμπήσει η τιμή του χοιρινού από τις αρχές του καλοκαιριού, στη χώρα μας όχι τόσο, κυρίως, εξαιτίας της πανώλης των χοίρων όσο λόγω της αυξημένης ζήτησης που παρατηρείται τη θερινή περίοδο στα νησιά και του τουριστικού ρεύματος εκεί», όπως ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών-Κρεοπωλών.
Αν και το ποσοστό που εισάγουμε από τη Βουλγαρία δεν είναι μεγάλο καθώς αγγίζει μόλις ένα 15% της συνολικής κατανάλωσης «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το βουλγαρικό κρέας είναι πιο φτηνό από το αντίστοιχο γερμανικό, το ολλανδικό και το βέλγικο. Ενδεχομένως οι βορειοευρωπαίοι να εκμεταλλευτούν την κατάσταση όπως αυτή έχει δημιουργηθεί και να αυξήσουν τις τιμές οι έμποροι τους επόμενους μήνες.
Πέρα όμως από την τιμή του χοιρινού η αφρικανική πανώλη αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά και την συμπεριφορά των καταναλωτών. Κάθε φορά που παίρνει διαστάσεις μια αρρώστια στο ζωικό βασίλειο, δημιουργείται ένας φόβος στους καταναλωτές και συνήθως αποφεύγουν να αγοράσουν το προϊόν αν και οι ανησυχίες τους δεν ευσταθούν καθώς όλα τα προϊόντα που καταλήγουν στους πάγκους των σούπερ μάρκετ και των κρεοπωλείων είναι απολύτως ελεγμένα
«Δεν έχουν βίζα τα αγριογούρουνα»
Ανησυχία ότι η πανώλη των χοίρων αργά ή γρήγορα θα περάσει και τα ελληνικά σύνορα. «Η κατάσταση δεν μπορεί να ελεγχθεί εύκολα και είναι θέμα χρόνου να φτάσει κα την ελληνική επικράτεια. Έχουμε λάβει μέτρα, όμως. Το πρόβλημα είναι ότι η αρρώστια είναι μεταδοτική από αγριόχοιρους, οι οποίοι δεν περιορίζονται από τα σύνορα και διασχίζουν καθημερινά και ανεξέλεγκτα τα σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας Δεν έχουν visa τα αγριογούρουνα.
Εξάλλου η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της ΠΕ Ηλείας, λαμβάνοντας υπόψη τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα με τη ραγδαία διασπορά του νοσήματος της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Βουλγαρία, ανακοινώνει ότι κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των χοιροτρόφων της περιφέρειας για την λήψη μέτρων προφύλαξης και την έγκαιρη αναγνώριση πιθανής εμφάνισης του νοσήματος. Επίσης η τήρηση αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας από τους υπεύθυνους των σφαγειοτεχνικών εγκαταστάσεων είναι επιβεβλημένη.
Το νόσημα της Αφρικανικής Πανώλης είναι ένα πολύ μεταδοτικό ιογενές νόσημα των χοίρων και των αγριόχοιρων. Οι αγριόχοιροι αποτελούν τη φυσική αποθήκη του ιού. Δεν προσβάλλονται από τη νόσο άλλα ζωικά είδη. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Η κατάσταση στη Βουλγαρία
Στη Βουλγαρία έχουν εντοπιστεί πάνω από 20 εστίες αφρικανικής πανώλης σε χοίρους εντός βιομηχανικών χοιροτροφικών μονάδων, καθώς και σε φάρμες ιδιωτών, στο βόρειο τμήμα της χώρας με αποτέλεσμα να έχουν θανατωθεί πάνω από 50.000 χοίροι μόνο τον Ιούλιο.
2,9 εκ. € θα δώσει η ΕΕ στη Βουλγαρία για την καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης
Η Βουλγαρία θα επιδοτηθεί με το ποσό των 2,9 εκατομμυρίων ευρώ για την καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.. Η Βουλγαρία περιμένει, επίσης, επείγουσα βοήθεια ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, για να αντισταθμίσει τις κατεστραμμένες εστίες της πανώλης των χοίρων. Σύμφωνα με τη Βουλγαρική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων, τα υποχρεωτικά μέτρα για την προληπτική θανάτωση κατοικίδιων χοίρων έχουν εισαχθεί σε 23 από τις 28 επαρχίες της Βουλγαρίας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]