FOLLOW US: facebook twitter

Αιρετικά και επίκαιρα: Η λύση του κυπριακού είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πρώτο μέλημα την συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου με την δίκαιη και αναλογική κατανομή στους Ε/Κ & Τ/Κ

Ημερομηνία: 08-08-2019 | Συντάκτης:

Αύριο, 9-7-19, γίνεται η περιλάλητη συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μ. Ακιντζί και είναι κρίσιμη και καθοριστική, καθότι είναι καταληκτική και έχει καθορισθεί να είναι ουσιαστική αποφεύγοντας τις ατέρμονες διαδικασίες. Και επιπλέον η περίπτωση αποτυχίας της θα έχει αμετάκλητες συνέπειες για την περεταίρω  εξέλιξη του νησιού. Η θα επιτευχθεί συμφωνία για Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ), που και οι δυο πλευρές εξαγγέλλουν με τις όποιες διαφορές διακυβέρνσης ή η κάθε πλευρά θα χαράξει δική της πορεία μια και το «status quo” δεν είναι βιώσιμο κατά τον γ.γ του ΟΗΕ.

Η όλη κατάσταση  είναι αρκετά θολή και περίπλοκη λαμβάνοντας υπόψη τα νέα γεγονότα που έχουν λάβει χώρα τελευταία [καθορισμός ΑΟΖ, ενεργειακό με όλα τα σχετικά, επεμβάσεις της Τουρκίας, συμφωνίες Κύπρου με άλλα όμορα κράτη κτ.λ.].

Πάντως τα κύρια δεδομένα είναι:

– Το περιβόητο ναυάγιο στη τριμερή σύσκεψη [Αναστασιάδη- Ακιντζί  και γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες] του 2017 στο Κράν Μαντανά και ότι επακολούθησε τα δυο τελευταία χρόνια. Ο μεν Αναστασιάδης αμφισβητεί μέχρι αρνήσεως τα 6 σημεία του πλαισίου Γκουτέρες ως οδηγό της διαπραγμάτευσης ο δε Ακιντζί αντίθετα τα αποδέχεται.

Βεβαίως ενυπάρχουν μεγάλα εμπόδια, αντιπαλότητες και εμφανείς αντιθέσεις των δυο πλευρών για την επιδιωκόμενη και πολυπόθητη  ομοσπονδοποίηση, κυρίως στη μορφή της κεντρικής κυβέρνησης, ισχυρή ή όχι. Έτσι η μια πλευρά κατηγορεί την άλλη, όπως για  «υπερπρονόμια» ο Αναστασιάδης τον Ακιντζί και αυτός για  μη αποδοχή της πολιτικής ισότητας των ε/κ και τ/κ στην όποια Ομοσπονδία,  αλλά και τα πολλά άλλα προβλήματα που ενυπάρχουν και έχουν γιγαντωθεί τόσα χρόνια [εδαφικό, περιουσιακά, Βαρώσια, Αμμόχωστος και άλλα πολλά] που σίγουρα θα αποτελέσουν αντικείμενα διαπραγμάτευσης και οπωσδήποτε δεν είναι αμετάκλητα.

Ας  έλθουμε όμως στα πιο πρόσφατα που σχετίζονται άμεσα με την αυριανή συνάντηση.

Τις προάλλες ο Μ. Ακιντζί απέστειλε  στον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επιστολή με 9 προτάσεις την οποία  κοινοποίησε και στον Ν. Αναστασιάδη. Η κυριότερη πρόταση και πιο αποτελεσματική είναι η συγκρότηση κοινής επιτροπής και δημιουργία κοινού ταμείου με σκοπό την δίκαιη συνεργασία και συνεκμετάλλευση μεταξύ των δύο κοινοτήτων με αναλογική κατανομή του ενεργειακού δυναμικού (υδρογονάνθρακες) σε όλες τις φάσεις, έρευνα, εξόρυξη.

Σημειωτέον αυτή η πρόταση συνάδει αφενός με την ανοικτή επιστολή του πρώην Νίκου Ρολάνδη, υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου πριν δύο χρόνια και εφετέρου είναι σύμφωνη με τις απόψεις των διεθνών Οργανισμών και ισχυρών κρατών.

Πρόσφατα ενόψει της Συνάντησης συνήλθε το Συμβούλιο Αρχηγών όλων των  κομμάτων της Κύπρου, υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη και όλοι με μια φωνή και μια γροθιά απέρριψαν με πάθος την πρόταση για δίκαιη και αναλογική συνεκμετάλλευση. Οι περισσότεροι υποστήριξαν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει το ενεργειακό να μπει στην ατζέντα  συζήτησης, κάτι που φαίνεται πως είναι η πρώτη προτεραιότητα της Άγκυρας, διότι έτσι αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτή η πρόταση αποπροσανατολίζει από την ουσία του Κυπριακού. Επίσης δέχονται ότι θα ωφεληθούν και. οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι αλλά αυτό μπορεί να γίνει μετά από λύση του Κυπριακού.   Έθεσαν ότι πρώτο μέλημα του Αναστασιάδη είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων  και η συνέχιση από το σημείο που σταμάτησαν στο Κράν Μαντανά το 2017.

Πρέπει δε να τονίσουμε ότι και ο Κύπριος νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, σύμβουλος του προέδρου Αναστασιάδη, έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας «εθνικού κεφαλαίου», όπως το ονόμασε, με δίκαιη κατανομή και για τους Τουρκοκυπρίους, ασχέτως της επίλυσης ή όχι του Κυπριακού.

Έχω την ταπεινή γνώμη ότι κάπου δεν μας τα λέγουν καλά οι αδελφοί Κύπριοι.

1. Από τη μια ζητούν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο διακοπής και από την άλλη δεν αποδέχονται το πλαίσιο που καθορίζει ο γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τα 6 γνωστά σημεία του.

2. Με τίποτα δεν αποδέχονται την συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου με δίκαιη και αναλογική κατανομή, όταν δεν είναι δυνατόν να μην αναγνωρίζουν ότι το ενεργειακό και η ένταση που συνεχώς κλιμακώνεται και αυξάνεται όχι μόνο υπονομεύουν την όποια λύση του Κυπριακού αλλά την τορπιλίζουν.

Μακάρι αύριο να έχουμε καλά νέα για το συμφέρον όλου του λαού, των Ε/Κ και Τ/Κ.

Θεόδωρος Κόλλιας

Διαχειριστής του yannitsochori.blogspot.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος