FOLLOW US: facebook twitter

Πάνω από 3 δισ. ευρώ έχασαν οι ελληνικές επιχειρήσεις το τρίμηνο της πανδημίας

Ημερομηνία: 21-05-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”111286″ img_size=”full”][vc_column_text]-Τα πρώτα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την επίπτωση της αναστολής εργασιών στις επιχειρήσεις, αποτυπώνουν και την έκταση που θα λάβει το συνολικό πρόβλημα

Χρειάστηκαν μόλις δύο εβδομάδες καραντίνας για να κάνει “φτερά” κύκλος εργασιών συνολικού ύψους 560 εκατ. ευρώ.

Τα πρώτα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την επίπτωση της αναστολής εργασιών στις επιχειρήσεις, αποτυπώνουν και την έκταση που θα λάβει το συνολικό πρόβλημα. Η “ζημιά” των 560 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εσόδων, αφορά μόνο στις ημέρες του Μαρτίου. Με την προσθήκη των στοιχείων του Απριλίου αλλά και του πρώτου 15νθημέρου του Μαίου, οι συνολικές απώλειες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 3 δις. ευρώ.

Ο τζίρος του Μαρτίου στα καταλύματα ήταν μόλις 33,7 εκατ. ευρώ από 94,26 εκατ. ευρώ υποχωρώντας σε ποσοστό 64,2%. Στην εστίαση, χάθηκε το 43,8% του τζίρου ο οποίος υποχώρησε στα 55 εκατ. ευρώ από 97 εκατ. ευρώ πέρυσι. Στο λιανικό εμπόριο, συγκρατήθηκαν έσοδα 251 εκατ. ευρώ από 396 εκατ. ευρώ πέρυσι. Και συνολικά, όλες οι επιχειρήσεις που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής, μοιράστηκαν 560 εκατ. ευρώ από 1,057 δις. ευρώ πέρυσι.

Ένα μεγάλο μέρος της ζημιάς οφείλεται στα τυχερά παιχνίδια όπου τα έσοδα υποχώρησαν στα 155 εκατ. ευρώ από 368 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2019. Άλλο ένα αποκαλυπτικό στοιχείο: Ο τζίρος των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα είναι αντίστοιχος σε μηνιαία βάση με αυτόν που κάνουν όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου μαζί).

Να σημειωθεί ότι η έκταση της ζημιάς στην αγορά είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 560 εκατ. ευρώ καθώς “μετριούνται” μόνο τα έσοδα των επιχειρήσεων που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής. Για παράδειγμα, τα βενζινάδικα (που επίσης κάνουν μεγάλους τζίρους) δεν είναι στον κατάλογο αλλά υπέστησαν γενναία μείωση των εσόδων λόγω της κατακόρυφης μείωσης των μετακινήσεων.

Το μεγάλο “στοίχημα” είναι τώρα να διασωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων από τα “καλοκαιρινά” έσοδα που είναι και τα περισσότερα. Στα καταλύματα για παράδειγμα, ο “συνήθης” τζίρος του Απριλίου (και λόγω Πάσχα) είναι 210 εκατ. ευρώ και φέτος το αντίστοιχο ποσό αναμένεται να είναι μηδέν. Ο Μάιος έχει έσοδα 503 εκατ. ευρώ και φέτος θα είναι και πάλι μηδέν.

Από τον Ιούνιο που θα αρχίσει να ανοίγει η αγορά, παίζεται και το στοίχημα της χρονιάς καθώς από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο “τζιράρονται” πάνω από 5 δις. ευρώ μόνο στα καταλύματα. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και και στην εστίαση: από τα 101 εκατ. ευρώ του Απριλίου θα έχουν διασωθεί μερικές δεκάδες εκατομμύρια λόγω του delivery. Μέσα στο καλοκαίρι όμως, ο μηνιαίος τζίρος εκτινάσσεται στα 160 ή στα 170 εκατ. ευρώ οπότε με την επαναλειτουργία (από τις 25 Μαίου) θα επιδιωχθεί να σωθεί ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό.

Πηγή: thetoc.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia