FOLLOW US: facebook twitter

Πάνω από 3.500 καμένα λιοστάσια στην Κρέστενα 

Ημερομηνία: 23-08-2022 | Συντάκτης:

Τεράστιο οικονομικό πλήγμα υπέστη η τοπική οικονομία από τη θερινή πυρκαγιά

-Θα έχουμε δύσκολο χειμώνα αν αργήσουν οι αποζημιώσεις, τονίζει στην Πρωινή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παν/της Γριβάκης

Tου Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Δύσκολο χειμώνα θα περάσουν οι πυρόπληκτοι κάτοικοι και αγρότες του δήμου Ανδρίτσαινας, αφού η πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή, έκαψε πάνω από 3.500 στρέμματα λιοστάσια και περίπου 200 στρέμματα λοιπών καλλιεργειών (εσπεριδοειδή, σταφίδα, κ.ά). Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί πάνω από 400 αιτήσεις σε φυτικό κεφάλαιο, αριθμός που δείχνει ότι πάρα πολλοί παραγωγοί έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά και έχουν χάσει σημαντικό αγροτικό εισόδημα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων έχουν ολοκληρώσει την καταγραφή των αιτήσεων για αποζημίωση και έχουν ήδη στείλει τα στοιχεία στον ΕΛΓΑ για να ξεκινήσει η διαδικασία εκτίμησης και να δρομολογηθεί η  καταβολή αποζημιώσεων,.

Η μεγαλύτερη ζημιά έχει καταγραφεί στη Δημοτική Κοινότητα των Κρεστένων, καθώς κάηκαν περίπου 2200 στρέμματα ελαιώνες, 64 στρέμματα τριφύλλι και 32 στρέμματα εσπεριδοειδή, ενώ έχουν υποβληθεί 273 αιτήσεις.

Σοβαρή ζημιά έχει υποστεί η αγροτική παραγωγή και στον Γρύλλο, όπου κάηκαν 691 στρέμματα λιοστάσια και υποβλήθηκαν 75 αιτήσεις για αποζημίωση. Πλήγμα στα λιοστάσια έχει δεχθεί και η ζώνη Μακρισίων-Καλλικώμου με 580 στρέμματα καμένους ελαιώνες και 81 αιτήσεις αθροιστικά από κατοίκους των δύο κοινοτήτων. Μικρότερη ζημιά έχει υποστεί η ΤΚ Βρίνας με 44 καμένα στρέμματα ελιές.

Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Παναγιώτης Γριβάκης, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι πλέον οι πυρόπληκτοι κάτοικοι περιμένουν από τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει γρήγορα τις διαδικασίες εκτίμησης και καταβολής αποζημιώσεων, διότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος οικονομικά για μια περιοχή που βασίζεται στην αγροτική οικονομία.

«Έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των αιτήσεων, οι οποίες εστάλησαν στον ΕΛΓΑ και πλέον περιμένουμε να έρθει το κλιμάκιο για την πρώτη εκτίμηση αλλά και να μας δώσει συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν οι πυρόπληκτοι αγρότες από δω και πέρα. Το πλήγμα για την περιοχή των Κρεστένων και των γύρω κοινοτήτων που έπαθαν ζημιά, είναι πολύ μεγάλο και δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. Εδώ ο κόσμος ζει κυρίως από το αγροτικό εισόδημα και ειδικά από την ελαιοσυγκομιδή. Είναι η βασική πηγή χρημάτων, την οποία πλέον τη χάνουν για αρκετά χρόνια.  Κάπως πρέπει να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι και κάποιος πρέπει να τους βοηθήσει. Ξόδεψαν χρήματα για να φροντίσουν τους ελαιώνες και περίμεναν ότι θα έχουν μια καλή παραγωγή φέτος. Θα είναι δύσκολος ο χειμώνας για αυτούς τους ανθρώπους, για αυτό και τονίζω ότι το κράτος πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις το ταχύτερο δυνατόν. Στην περίπτωση της Αρχαίας Ολυμπίας είδαμε σημαντική καθυστέρηση στην καταβολή αποζημιώσεων, που έφτασε τους οκτώ μήνες. Αν γίνει αυτό και στην Κρέστενα, πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι; Πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες και να δοθούν λεφτά το συντομότερο δυνατόν», εξήγησε ο κ. Γριβάκης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος