FOLLOW US: facebook twitter

Στο “σφυρί”… με τα πρωτοβρόχια

Ημερομηνία: 26-08-2022 | Συντάκτης:

Στο «σφυρί» πολλά επαγγελματικά ακίνητα, αλλάζει ο επιχειρηματικός χάρτης Πάνω από 120 πλειστηριασμοί στην Ηλεία από Σεπτέμβριο

-Τι δήλωσε στην Πρωινή ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστας Λεβέντης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σοβαρές αλλαγές ενδέχεται να αποτυπωθούν στον επιχειρηματικό χάρτη της Ηλείας, αφού από τα μέσα Σεπτεμβρίου, μαζί με τα… πρωτοβρόχια θα ξεκινήσει το νέο «κύμα» πλειστηριασμών που αφορά κυρίως επαγγελματική στέγη επιχειρήσεων που έχουν συσσωρεύσει οφειλές. Σύμφωνα με τα αναρτημένα στοιχεία στη σελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, για το επόμενο εξάμηνο είναι προγραμματισμένοι 120 πλειστηριασμοί ακινήτων στην Ηλεία, εκ των οποίων οι 62 αφορούν τον Πύργο.

Αρκετοί εξ αυτών έχουν υψηλή τιμή εκκίνησης, καθώς πρόκειται για οικόπεδα με επαγγελματικά ακίνητα, πίσω από τα οποία κρύβονται κόποι ετών ή και δεκαετιών, από αυτούς που τα έχτισαν γεμάτοι προσδοκίες για το μέλλον αλλά οι πολλαπλές κρίσεις τούς οδήγησαν σε απογοητεύσεις.

Τα πιο ακριβά ακίνητα στον Πύργο, που πρόκειται να εκπλειστηριαστούν από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια, τα γνωστά funds,  από τις 14 Σεπτεμβρίου, έχουν τιμές προσφοράς που ξεκινούν από τις 259.000 ευρώ και φτάνουν τις 594.000 ευρώ. Πρόκειται για ακίνητα τα οποία στέγαζαν ή στεγάζουν ακόμα διαφόρων ειδών επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, μεταλλικές κατασκευές, βιοτεχνικά κτίρια, εμπορικά καταστήματα, κλπ. Ορισμένα είναι εντός της κατοικημένης ζώνης, ενώ άλλα βρίσκονται είτε πέριξ του Πύργου είτε σε κοντινές τοπικές κοινότητες.

Εφόσον ολοκληρωθούν οι πλειστηριασμοί και προκύψουν ανάδοχοι, τότε θα μιλάμε για σημαντική μεταβολή στον επαγγελματικό χάρτη της Ηλείας, διότι υπάρχουν και οφειλέτες επιχειρηματίες με μικρότερες οφειλές, που όμως βλέπουν την περιουσία τους να βγαίνει στο «σφυρί». Όπως τόνισαν στην Πρωινή πηγές της αγοράς, το μόνο παρήγορο μέχρι τώρα είναι πως σε αρκετούς τέτοιους πλειστηριασμούς δεν εμφανίζονται ενδιαφερόμενοι, είτε γιατί το προσφερόμενο ακίνητο δεν αξιολογείται ως ελκυστικό είτε γιατί η τιμή εκκίνησης αξιολογείται ως πολύ υψηλή και περιμένουν ότι θα πέσει μελλοντικά.

Στον δήμο Ήλιδας είναι προγραμματισμένοι 14 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι δύο ακριβότεροι είναι κοντά στις 200.000 ευρώ και αφορούν επίσης επαγγελματικά ακίνητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά ακίνητα που βγαίνουν στο σφύρι, είναι κατοικίες που έχουν κατασχεθεί, ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για κύρια κατοικίας ή δευτερεύουσα.

Ο έντονος προβληματισμός που εκφράζεται από επιχειρηματικούς κύκλους της Ηλείας, είναι η αυξημένη πιθανότητα να πολλαπλασιαστούν οι πλειστηριασμοί στη μετα-πανδημία εποχή, λόγω των νέων οφειλών που συσσωρεύτηκαν κατά τη διετή καραντίνα, αφού η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους για τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, δήλωσε στην Πρωινή πως κάθε πλειστηριασμός κρύβει πίσω του μια μεγάλη προσπάθεια επιχειρηματιών  να σώσουν την περιουσία τους και υπογράμμισε την ανάγκη να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια εξεύρεσης λύσεων αποπληρωμής προτού καταλήξουν οι τράπεζες ή τα funds στον πλειστηριασμό.

«Όταν πληροφορείσαι ότι ένα επαγγελματικό ακίνητο αναρτάται στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, σκέφτεσαι πόσο δύσκολα χρόνια έχουν βιώσει οι επιχειρηματίες μέχρι να φτάσουν εκεί. Η Ηλεία έχει δεχθεί απανωτά πλήγματα τα τελευταία 15 χρόνια, από τις πυρκαγιές του 2007 στην οικονομική κρίση, τώρα στην πανδημία και στη διαρκή δοκιμασία από τα ακραία καιρικά και φυσικά φαινόμενα. Πρέπει ο νομός να ενταχθεί σε ένα ειδικό καθεστώς στήριξης από την πολιτεία και να αναζητηθούν λύσεις που θα βοηθούν τους οφειλέτες να αποπληρώσουν τα χρέη τους προτού φτάσουμε στον πλειστηριασμό. Για να αποτραπεί νέο κύμα πλειστηριασμών σε μια περιοχή που ακόμα βασανίζεται από τον βραχνά των δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, πρέπει αφενός η πολιτεία να θεσπίσει ειδική νομοθετική ρύθμιση κα αφετέρου τα funds  να επιδείξουν περισσότερη ευελιξία και επιείκεια προς τους οφειλέτες στην εξόφληση», τόνισε ο κ. Λεβέντης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος