FOLLOW US: facebook twitter

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις “υπερτροφές”

Ημερομηνία: 26-08-2022 | Συντάκτης:

Της Βίκυς Παπαχριστοπούλου, Διαιτολόγου- Διατροφολόγου

Ο όρος «superfood» είναι σχετικά καινούριος και αναφέρεται σε τρόφιμα που προσφέρουν τα μέγιστα διατροφικά οφέλη, βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και περιέχουν πολύ λίγες θερμίδες. Οι περισσότερες υπερτροφές βασίζονται σε φυτά. Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν ή αντιστρέφουν τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών που συνδέονται στενά με τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο, την αρθρίτιδα το εγκεφαλικό επεισόδιο, τις αναπνευστικές νόσους, το εμφύσημα, τη νόσο του Parkinson και άλλες φλεγμονώδεις ή ισχαιμικές καταστάσεις.  Ο όρος «υπερ-τροφές» επομένως , αναφέρεται σε τρόφιμα τα οποία έχουν μεγάλη συγκέντρωση βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μετάλλων, ισχυρών αντιοξειδωτικών και άλλων θρεπτικών συστατικών, σε μικρό όγκο τροφίμου και έχουν συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία, τα οποία πιστοποιούνται από κλινικές μελέτες. Αν ωστόσο οι διατροφικές μας συνήθειες δεν είναι καλές τότε όσες υπερτροφές και αν καταναλώνουμε , δεν θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θα πρέπει λοιπόν η διατροφή μας να είναι ισορροπημένη συνολικά.

Τρόποι για να βάλετε τις «υπερτροφές» στην διατροφή σας: Οι υπερτροφές μπορούν να ενσωματωθούν στην καθημερινή μας διατροφή αν και εφόσον καταφέρουμε να τις βρούμε στο εμπόριο. Επειδή αυτό είναι κάπως δύσκολο σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν λύσεις ώστε να καταφέρετε να βάλετε στο πιάτο σας τις πολυπόθητες υπερτροφές. Το μυστικό είναι ότι όλα τα πράσινα λαχανικά που βρίσκονται συνήθως στο παντοπωλείο της γειτονιάς σας έχουν σχεδόν τα ίδια οφέλη για τον οργανισμό. Μπορείτε λοιπόν να αγοράζετε προϊόντα εποχής τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μην απορρίπτετε για παράδειγμα το μήλο ή το καρότο. Κανονικά όλα τα φρούτα και τα λαχανικά θα έπρεπε να αναφέρονται ως «superfoods». Όσο περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορείτε να αντικαταστήσετε με φρούτα ή λαχανικά, τόσο περισσότερα θα είναι και τα οφέλη για τον οργανισμό σας.

Υπερτροφές και οι ιδιότητές τους

Cranberries :Έχουν ισχυρό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο και έχει μελετηθεί ο ρόλος τους κυρίως στην προστασία του ουροποιητικού ενάντια στις λοιμώξεις. Μάλιστα φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης ουρολοίμωξης σε άτομα που ήδη έχουν προσβληθεί μία φορά.

Blueberries : Είναι το γνωστό μας μύρτιλλο, δηλαδή πρόκειται για μπλε μούρα . Η δράση τους εστιάζει στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος, αλλά και στη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και της μνήμης .

Goji berries: Έγιναν μόδα τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο επιστημονικά αποδεδειγμένο όφελος στην υγεία, μέσα από έρευνες. Περιέχουν πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων και έχουν και αυτά ισχυρή η αντιοξειδωτική δράση.

Μαστίχα Χίου : Έχει ισχυρή δράση ενάντια στη δυσπεψία και τις παθήσεις του πεπτικού, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσει ή και να μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, της καούρας, της γαστρίτιδας κ.ά. Επιπλέον, έχει αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση έναντι μεγάλου εύρους βακτηρίων και μυκητών καθώς και επουλωτική δράση στο δέρμα.

Κορινθιακή σταφίδα : Η ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση (περιέχει φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, ρεσβερατρόλη κ.ά.) συμβάλλει στην καρδιαγγειακή προστασία, στη μείωση του κινδύνου αθηροσκλήρωσης, καθώς και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της «κακής» LDL χοληστερόλης σε άτομα με διαβήτη. Επιπλέον, έχει αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση και βοηθάει στη διαχείριση του σωματικού βάρους, καθώς όταν χρησιμοποιείται ως σνακ αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού. Η μερίδα προς κατανάλωση είναι 2 κουταλιές της σούπας και αντιστοιχεί σε 1 φρούτο.

Φιστίκια Αιγίνης : Περιέχουν τις πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και χαλκό, μαγγάνιο, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, μονοακόρεστα λιπαρά και φυτοστερόλες που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Επιπλέον, μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Κρόκος Κοζάνης : Σε έρευνα όπου χρησιμοποιήθηκε εκχύλισμα, φάνηκε ότι έχει αντικαταθλιπτική δράση και μάλιστα ανάλογη αντίστοιχής φαρμακευτικής αγωγής. Επιπλέον, λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής του δράσης παρέχει καρδιαγγειακή προστασία και έχει αντιυπερτασική δράση.

Ιπποφαές : Περιέχει περισσότερα από 190 φυσικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή, καροτενοειδή), βιταμίνες Α, Ε, C, μέταλλα, αμινοξέα, φυτοστερόλες και ω-3 λιπαρά οξέα. Κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές, όπως αποξηραμένος σπόρος, κάψουλα που περιέχει έλαιο ιπποφαούς κ.ά.

Ελαιόλαδο : Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αγγειοδιασταλτική δράση, με αποτέλεσμα να παρέχει καρδιαγγειακή προστασία, μείωση της LDL και αύξηση της HDL χοληστερόλης. Επιπλέον, παρέχει αντιφλεγμονώδη δράση, αντίστοιχη φαρμακευτικής αγωγής.

 

Αυγό : Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, λιποδιαλυτές βιταμίνες και χολίνη, η οποία είναι σπουδαία για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Επιπλέον, λόγω της περιεκτικότητάς του στα ισχυρά αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη προστατεύει από παθήσεις των οφθαλμών, όπως η εκφύληση ωχράς κηλίδος.

 

Σκόρδο και Κρεμμύδι :Παρέχουν αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντιιική δράση, λόγως της αλυσίνης και της κουερσετίνης που περιέχουν, ουσίες στις οποίες οφείλουν και την έντονη μυρωδιά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος