FOLLOW US: facebook twitter

Πανηλειακή γενική απεργία στις 25 Φεβρουαρίου: Γεγονός το πρώτο Συμβούλιο Αιρετών Ηλείας με αγωνιστική και ενωτική διάθεση

Ημερομηνία: 28-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”104394″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Πολλές παρουσίες και ηχηρές απουσίες από την χθεσινή συνεδρίαση

Την διοργάνωση γενικής απεργίας στην Ηλεία, στις 25 Φεβρουαρίου με στόχο να κλιμακωθούν οι κοινωνικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα, στο κέντρο των αποφάσεων, υπερφήφισε το πρώτο Συμβούλιο Αιρετών της Ηλείας που συνήλθε  χθες το βράδυ στο Λάτσειο με τρία βασικά θέματα συζήτησης και αιτήματα. Την  συνέχιση του έργου της Πατρών – Πύργου, την διαφωνία των τοπικών κοινωνιών με την δημιουργία κλειστής δομής μεταναστών στο Επιτάλιο και το μέλλον των Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με κυρίαρχο την κατάργηση του ΤΕΦΑΑ στον Πύργο. Η συζήτηση ήταν πράγματι γόνιμη, διατυπώθηκαν αρκετές απόψεις από τους παρόντες όπου η πλειοψηφία πρότεινε το κυρίαρχο θέμα της γενικής απεργίας να είναι η Πατρών- Πύργου. Από το Συμβούλιο των Αιρετών αναμενόταν – ως την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ- να συγκροτηθεί μια Συντονιστική Επιτροπή για να επεξεργαστεί τα θέματα που θα αποτελέσουν το βασικό αίτημα της γενικής απεργίας με συγκεκριμένα στοιχεία και επιχειρήματα.

Στο Συμβούλιο των Αιρετών συμμετείχαν οι δήμαρχοι Πύργου Τ. Αντωνακόπουλος, Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος και Ανδραβίδας – Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας – που αποχώρησε ωστόσο νωρίς και εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο Σ. Κεκάτο, η αντιδήμαρχος Ζαχάρως κ. Σκαλτσά, ο αντιδήμαρχος Ολυμπίας Ν. Μαρούντας, ενώ δεν συμμετείχε κανένας εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής Ήλιδας και Ανδρίτσαινας- Κρεστένων. Συμμετείχαν όμως από τους δύο δημους οι πρώην δήμαρχοι και επικεφλαής παρατάξεων Χ. Χριστοδουλόπουλος και Δ. Κράλλης και ο Τ. Δημητρουλόπουλος επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Κρεστένων, αντιδήμαρχοι και επικεφαλής παρατάξεων του Δ.Σ Πύργου  και περιφερειακοί σύμβουλοι. Στο Συμβούλιο Αιρετών εκπροσωπήθηκαν ακόμα φορείς, επιστημονικοί και κοινωνικοί σύλλογοι του Νομού, όπως το ΕΒΕ Ηλείας, η ΕΛΜΕ Ηλείας, το Φαρμακευτικός και Οδοντιατρικός Σύλλογος, o Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, ο Σύλλογος εργαζομένων δήμου Πύργου- Ζαχάρως- Ολυμπίας, ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου, ο Σύλλογος Παραπληγικών κ.α αλλά και μαθητές που είχαν κάνει κατάληψη στα σχολεία τους για τον δρόμο της Πατρών – Πύργου.

Τοποθετήσεις και απόψεις

Τον λόγο πήρε πρώτος ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος ο οποίος τόνισε ότι όλοι στο Συμβούλιο των Αιρετών είναι ισότιμοι «και εμείς είμαστε εκφραστές σε όλες τις συλλογικότητες του τόπου». Ο κ. Αντωνακόπουλος τόνισε ότι όλοι οι αιρετοί που ψηφίστηκαν από τον λαό θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να βγάλουν τον κόσμο στο δρόμο, αφού η κατάσταση δεν πάει άλλο και μόνο με ενότητα και αγωνιστικές κινητοποιήσεις μπορεί ο νομός να επιτύχει όσα δικαιούται.  « Δεν πάει άλλο! Πρέπει να ξεσηκωθούμε γιατί  αλλιώς θα μείνουν ανεξίτηλα τα σημάδια της ανικανότητάς μας στο μέλλον.»  Για το θέμα της Πατρών- Πύργου τόνισε ότι ο πρωθυπουργός που είναι ένας σύγχρονος άνθρωπος θα πρέπει να αντιληφθεί έγκαιρα ότι η λογική που ακολουθεί ο Υπουργός Υποδομών είναι ο δρόμος της αναστολής του έργου και δεν έχουμε άλλη επιλογή από την Πανηλειακή κινητοποίηση, να ενώσουν τη φωνή τους όλοι οι πολίτες του νομού.  « Έχει έρθει η ώρα της κοινωνίας»!

Ο κ. Δημήτρης Κράλλης, έκανε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση όχι μόνο των τριών θεμάτων που υπήρχαν στην ατζέντα της συζήτησης αλλά και άλλων κορυφαίων προβλημάτων για τον νομό που θα πρέπει να μπουν στο «κάδρο», να επεξεργαστούν από το Συμβούλιο Αιρετών και ενωτικά να προχωρήσουν στη διεκδίκησή τους. Ανέφερε ακόμα ότι η

Πανηλειακή γενική απεργία δεν θα πρέπει να  έχει αιτήματα συνδικαλιστικού τύπου, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε τι ζητάμε.  Για τον δρόμο της Πατρών – Πύργου αφού αναφέρθηκε στην προϊστορία του και στα επιχειρήματα Καραμανλή για να δώσει το έργο στην Ολυμπία Οδό που ήταν εκείνη που ήταν υπεύθυνη για την απένταξη του έργου και  πήρε το φιλέτο της Κορίνθου- Πατρών, καθώς το έκρινε ασύμφορο.

«Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία λέει πως όταν διαλύσεις τις εργολαβίες, θα γίνουν προσφυγές και πας σε άλλο έργο. Κι αυτά που λέει είναι επι της ουσίας χρονοδιάγραμμα απένταξης του έργου. Εμείς σαν Συμβούλιο Αιρετών ζητάμε χωρίς ταλαντεύσεις στις 25 Φλεβάρη η Πανηλειακή απεργία να είναι καθολική. Να κλείσει όλη η Ηλεία, να κατεβάσουμε τα παιδιά στο δρόμο για να πάρουν το μήνυμα.  Να βγεί ένα πολιτικό κείμενο που θα είναι νικηφόρο για την έκβαση την θετική της υπόθεσης.»

Ακολούθησε ο δήμαρχος Πηνειού Αντρέας Μαρίνος που τόνισε ότι ο δήμος του θα ενισχύσει με όλες του τις δυνάμεις όσους παλεύουν για τα σημαντικά θέματα και εν προκειμένω για τον Αυτοκινητρόδρομο « Αγώνας λοιπόν μαζί στη διεκδίκηση με αγωνιστική διάθεση για  να υπηρετήσουμε αυτό που ζητάει από μας ο ελληνικός λαός.»

Ο κ. Νίκος Μαρούντας αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, συμφώνησε με το πλαίσιο και των τριών αιτημάτων  τονίζοντας ότι ο δρόμος πρέπει να συνεχιστεί χωρίς καθυστερήσεις. Η αντιδήμαρχος Ζαχάρως  Δήμητρα  Σκαλτσά τόνισε ότι στηρίζουν τα αιτήματα που τέθηκαν και επίσης ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει και βελτίωση του υπάρχοντος οδικού δικτύου μέχρι να γίνει ο δρόμος και επίσης να στηριχθεί το θέμα του Καϊάφα.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος ανέφερε ότι ήταν από εκείνους που είχαν διαφωνήσει όταν ο Σπίρτζης έσπασε σε 8 εργολαβίες τον δρόμο, ωστόσο τα έργα στις πέντε εργολαβίες εκτελούνται κανονικά, ο κ. Καραμανλής τους έκοψε από τις πρώτη μέρα τις προκαταβολές και έδειξε ότι δεν θέλει να γίνει το έργο. «Εμείς είμαστε εδώ γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι το έργο πρέπει να συνεχιστεί ως έχει  γιατί με τα ‘εάν’ που υποκρύπτονται από την παραχώρηση, θα πάμε σε νέα δημοπράτηση. Είμαι αντίθετος, ενώνω τη φωνή μου με τους άλλους αιρετούς για να έχουμε εθνικό δίκτυο, είμαστε ο μοναδικός νομός που δεν έχει και πληρώνει φόρο αίματος στο δρόμο.»

Από την πλευρά του ο κ. Τ. Δημητρουλόπουλος ανέφερε ότι για να επιτύχει  ο αγώνας πρέπει να επικεντρωθούμε σε ένα θέμα και αυτό είναι ο δρόμος και επίσης θεωρεί ότι η κινητοποίηση πρέπει να γίνει στην Αθήνα, στο κέντρο των αποφάσεων.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με την τοποθέτηση προέδρων και εκροσώπων επιστημονικών φορέων και συλλόγων και αναμενόταν η συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής για να διαχειριστεί το όλο θέμα και την διοργάνωση της Πανηλειακής γενικής απεργίας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia