FOLLOW US: facebook twitter

Πανελλαδικές εξετάσεις 2019: Όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο μηχανογραφικό

Ημερομηνία: 08-06-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Έκτακτο, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”90597″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Οι 125 από τις 432 σχολές είναι νέες, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην αρίθμηση των προτιμήσεων

Το μηχανογραφικό δελτίο για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2019 έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, µε στόχο να ενημερωθούν οι υποψήφιοι για τις 432 σχολές οι οποίες εντάχθηκαν σε αυτό φέτος.

Είναι αυτονόητο ότι τα παιδιά αγωνιούν για τις επιδόσεις τους στις εξετάσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει αλλά επειδή φέτος είναι µια ιδιαίτερη χρονιά όσον αφορά στη διαμόρφωση του νέου τοπίου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καλό θα ήταν να κοιτάζουν και τις σχολές του μηχανογραφικού και κυρίως τις νέες, ώστε να έχουν µια ολοκληρωμένη εικόνα μπροστά τους. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα γίνει τον Ιούλιο και αφού πρώτα οι μαθητές μάθουν τους βαθμούς που κατέκτησαν στις εξετάσεις. Φυσικά οι υποψήφιοι που δεν θα πάρουν το απολυτήριό τους τον Ιούνιο του 2019, αλλά θα έχουν λάβει μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, πρέπει να ξέρουν ότι η συμμετοχή τους σε αυτές θεωρείται άκυρη.

Για τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής του µηχανογραφικού δελτίου καθώς και τις ημερομηνίες κατάθεσης, θα ακολουθήσει αναλυτική ενηµέρωση από το υπουργείο όταν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις.

Οι μαθητές πρέπει να ξέρουν ότι θα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται όσο συχνά θέλουν την ιστοσελίδα του υπουργείου και να τροποποιούν το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό δελτίο από τη στιγμή της ανάρτησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου και μέχρι την οριστικοποίησή του σε αποκλειστική προθεσμία την οποία θα ορίσει το υπουργείο.

Η κατάθεση του δελτίου μέσα στα όρια της προθεσμίας είναι υποχρεωτική. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής κανένα μηχανογραφικό δελτίο δεν γίνεται δεκτό, ούτε αλλάζει, ούτε αντικαθίσταται ως προς τις προτιμήσεις των τμημάτων και τη σειρά αυτών. Οι μαθητές μπορούν να δηλώσουν όσα τµήµατα επιθυµούν, ακόµη και όλα, από αυτά που περιλαµβάνονται σε ένα ή δύο το πολύ από τα τέσσερα επιστηµονικά πεδία. Μπορούν να δηλώσουν τα τµήµατα µε όποια σειρά επιθυµούν, ανεξάρτητα από το επιστηµονικό πεδίο που περιλαµβάνονται. Αν δηλώσουν προτίµηση για τµήµα που περιλαμβάνεται και στα δύο επιστημονικά πεδία, τα δηλώνουν µόνο µία φορά.

Οι υποψήφιοι εσπερινού ΓΕΛ δεν έχουν δικαίωµα να δηλώσουν Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές, Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας και Σχολές Λιµενικού Σώµατος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Είναι αυτονόητο, αλλά το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι οι υποψήφιοι δεν εισάγονται σε τµήµα για το οποίο δεν δήλωσαν προτίµηση. Αν µε το σύνολο των µορίων του κάποιος εισάγεται σε περισσότερα από ένα τµήµατα από αυτά που έχει δηλώσει προτίµηση, τότε θα εισαχθεί σε αυτό που έχει δηλώσει πρώτο. Η σειρά των προτιµήσεων πρέπει να εκφράζει την πραγµατική τους επιθυµία, δηλαδή πρώτα να δηλώνουν το τµήµα που πραγµατικά επιθυµούν να εισαχθούν, άσχετα από τον αριθµότων µορίων, και µετά τα υπόλοιπα.

Αυτό είναι κάτι στο οποίο τα παιδιά πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα, διότι είναι σηµαντικό, είναι η επιλογή των σχολών να γίνει µε γνώµονα την πραγµατική επιθυµία του καθενός -φυσικά έχοντας υπόψη και τη βαθµολογία που κατέκτησε- και σε καµία περίπτωση µε τις εκτιµήσεις που θα γίνουν για την πορεία των φετινών βάσεων. Βέβαια είναι κατανοητό ότι δεν µπορεί κάποιος ο οποίος έχει κατακτήσει 15.000 µόρια να ελπίζει ότι θα εισαχθεί στην Ιατρική και να τη δηλώσει ως πρώτη προτίµηση.

Ο υποψήφιος πρέπει να συµπληρώσει µε αύξουσα σειρά τις προτιµήσεις για τα τµήµατα ή τις εισαγωγικές κατευθύνσεις που επιθυµεί. Για παράδειγµα, αν δηλώσει 20 προτιµήσεις, ο αριθµός 1 δηλώνει ότι αυτό είναι το πρώτο τµήµα που επιθυµεί να εισαχθεί και ο αριθµός 20 δηλώνει ότι αυτό είναι το τελευταίο τµήµα που επιθυµεί να εισαχθεί.

Εννοείται ότι στις προτιµήσεις µπορεί να συµπεριλάβει τµήµατα ή και εισαγωγικές κατευθύνσεις, όπως επιθυµεί. Η αρίθµηση των προτιµήσεων πρέπει να είναι συνεχόµενη ξεκινώντας από τον αριθµό 1. ∆εν πρέπει να υπάρχουν κενά ή επαναλήψεις των αριθµών της σειράς προτίµησης. Σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία δεν επιτρέπεται να δηλώσει κάποιος τµήµα στο οποίο είναι ήδη σπουδαστής από προηγούµενο έτος. Σε περίπτωση ισοβαθµίας ενός υποψήφιου µε τον τελευταίο εισαγόµενο σε τµήµα που δήλωσε προτίµηση, προηγείται αυτός που έχει µεγαλύτερο άθροισµα βαθµών στα δύο µαθήµατα µε συντελεστές βαρύτητας του αντίστοιχου Επιστηµονικού Πεδίου.

Εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν ισοβαθµούντες, εισάγεται αυτός που έχει µεγαλύτερο το διπλάσιο άθροισµα γραπτών βαθµών των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζόµενων µαθηµάτων του αντίστοιχου Επιστηµονικού Πεδίου. Αν και πάλι υπάρχει ισοβαθµία, εισάγονται όλοι οι ισοβαθµούντες ανεξάρτητα από τη σειρά που δήλωσε ο καθένας το τµήµα αυτό, εκτός αν πρόκειται για Στρατιωτικές, Αστυνοµικές, Πυροσβεστικές Σχολές ή Σχολές Λιµενικού Σώµατος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Στην περίπτωση ισοβαθµίας σε Στρατιωτικές, Αστυνοµικές, Πυροσβεστικές ή Σχολές Λιµενικού Σώµατος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ως τρίτο στη σειρά κριτήριο επιλογής λαµβάνεται υπόψη η σειρά προτίµησης, οπότε προηγείται αυτός που δήλωσε τη σχολή µε προγενέστερη προτίµηση. Αν και πάλι υπάρχουν ισοβαθµούντες, εισάγεται αυτός που έχει µεγαλύτερο βαθµό στο µάθηµα µε τον µεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας του αντίστοιχου επιστηµονικού πεδίου. Για να λάβει κάποιος µέρος στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στην τριτοβάθµια εκπαίδευση, θα πρέπει να συµµετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις σε ένα τουλάχιστον µάθηµα της Οµάδας Προσανατολισµού που έχει επιλέξει και το οποίο ανήκει στα τέσσερα εξεταζόµενα µαθήµατα του Επιστηµονικού Πεδίου που δηλώνει.

 

Τα τµήµατα που απαιτούν εξειδικευµένες γνώσεις

Ορισμένα τµήµατα-εισαγωγικές κατευθύνσεις λόγω του γνωστικού τους αντικειμένου απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και γι’ αυτό ο υποψήφιος εξετάζεται πρόσθετα σε ένα ή δύο ειδικά µαθήµατα για τη διαπίστωση της ύπαρξης των εξειδικευµένων γνώσεων. Για τα τµήµατα-εισαγωγικές κατευθύνσεις που απαιτούν ειδικό µάθηµα, είναι απαραίτητη η συγκέντρωση του µισού της µέγιστης βαθµολογίας (αν απαιτούνται δύο ειδικά µαθήµατα, τότε ο περιορισµός του µισού της µέγιστης βαθµολογίας ισχύει στο καθένα χωριστά). Για να είναι κάποιος υποψήφιος για Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνοµικές Σχολές, Σχολές των Ακαδηµιών Εµπορικού Ναυτικού και Σχολές Λιµενικού Σώµατος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, πρέπει να έχει κριθεί ικανός στις οικείες προκαταρκτικές εξετάσεις (υγειονοµικές, αθλητικές, ψυχοτεχνικές) που διενεργούνται από τα αρµόδια υπουργεία κατά περίπτωση (για τις ΑΕΝ απαιτείται µόνο υγειονοµική εξέταση).

Για τη συµµετοχή στις προκαταρκτικές εξετάσεις υποβάλλεται σχετική αίτηση, σύµφωνα µε όσα ορίζονται στις αντίστοιχες προκηρύξεις.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia