FOLLOW US: facebook twitter

Συνδέσμος Φιλολόγων Πύργου Ολυμπίας: Σχολιασμός θεμάτων πανελλήνιων εξετάσεων στο μάθημα της Nεοελληνικής Γλώσσας ΓΕΛ

Ημερομηνία: 08-06-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Η αυλαία των πανελλήνιων εξετάσεων για το Γενικό Λύκειο άνοιξε σήμερα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Το κείμενο ήταν ένα απόσπασμα από το βιβλίο του NorbertoBobbio «Το μέλλον της δημοκρατίας» και αναφερόταν στα ιδανικά και στις αξίες της δημοκρατίας.

Πρόκειται για ένα κείμενο απαιτητικό καθώς περιέχει σύνθετο λόγο κα πολλαπλά νοήματα. Το Α1 ζητούμενο αφορούσε στην περιληπτική απόδοση του κειμένου ενώ το Β1 στην κατανόηση του με επαλήθευση προτάσεων του τύπου Σωστό / Λάθος. Οι υπόλοιπες ασκήσεις που σχετίζονται με τη θεωρία του μαθήματος της Έκφρασης – Έκθεσης ήταν πρωτότυπες αλλά απαιτητικές ενώ σε κάποιες από αυτές χρειαζόταν ιδιαίτερη προσοχή από τους μαθητές για να κατανοήσουν με απόλυτη ακρίβεια το ζητούμενο. Για παράδειγμα στο ερώτημα Β2β υπάρχει ασάφεια σχετικά με το λόγο χρήσης της επίκλησης στην αυθεντία σε καθεμία περίπτωση του κειμένου. Προσοχή χρειαζόταν επίσης στα ερωτήματα Β3β και Β4α που απαιτούσαν γνώσεις συντακτικού της νέας ελληνικής.

Τέλος στο ζήτημα Γ1 που αφορά στην παραγωγή λόγου , το θέμα ήταν βατό και διδαγμένο αλλά χρειαζόταν κριτική αντιμετώπιση από τους μαθητές καθώς ζητούσε συγκεκριμένες ενέργειες για να γίνει πράξη η δημοκρατία ενώ δε έλειπε και η συμβολή του σχολείου – ζητούμενο που επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια- στη διαμόρφωση πολιτών με δημοκρατικό ήθος.

Τζεβελέκου Τριανταφυλλιά

Ταμίας Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου – Ολυμπίας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος