FOLLOW US: facebook twitter

Η πανδημία «ροκανίζει» τους μισθούς

Ημερομηνία: 21-01-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”128001″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Μείωση εισοδήματος για έναν στους δύο εργαζόμενους έδειξε έρευνα της ΓΣΕΕ

[/vc_column_text][vc_column_text]Δραματικές είναι οι συνέπειες της διπλής, υγειονομικής και δημοσιονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας και στη ζωή των εργαζομένων, που είδαν εν μέσω έκρηξης της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας μείωση μισθών ακόμη και πάνω από 30%. Μάλιστα, η σχεδιαζόμενη, σταδιακή άρση των προστατευτικών μέτρων όπως οι αναστολές συμβάσεων, στο πλαίσιο μετάβασης στη νέα «εργασιακή κανονικότατα», φαίνεται πως προβληματίζει την αγορά εργασίας, όπου έχουν ανατραπεί θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και έχει επιβληθεί δραματική μείωση των εισοδημάτων

Τη σημαντική μείωση των μισθών, παράλληλα με αύξηση του χρόνου εργασίας και την άναρχη ανάπτυξη της τηλεργασίας, εν μέσω της πανδημίας, καταγράφει ως απόψεις της πλειονότητας των μισθωτών, έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία ALCO για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Οπως επίσης καταδεικνύει και την απαισιοδοξία που διακατέχει τους Ελληνες εργαζομένους για την επόμενη της υγειονομικής κρίσης ημέρα.

Παράλληλα φόβο για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους  κυρίως λόγω των αναστολών συμβάσεων, και περαιτέρω μείωση του εισοδήματος τους  εκφράζουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ένα ασταθές περιβάλλον που γέννησε η υγειονομική κρίση. Τα στοιχεία της έρευνας που παρουσιάζει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ είναι αποδεικτικά της επίδρασης που έχει η πανδημία στην οικονομική κατάσταση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα:

Το 56% των εργαζομένων αναφέρει ότι μειώθηκαν τα εισοδήματά τους κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Από αυτούς το 22% δηλώνει απώλεια εισοδήματος πάνω από 31%, ενώ το 14% δηλώνει απώλεια εισοδήματος από 21 – 30%.

Το 48% των εργαζομένων που αναφέρουν μείωση εισοδημάτων, δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της αμοιβής τους για το επόμενο 6μηνο.

«Όσο η εργασία και οι εργαζόμενοι δε λαμβάνουν την υποστήριξη και την ενδυνάμωση που τους αναλογεί, οι σοβαρές στρεβλώσεις, ο κατακερματισμός και οι ανισότητες στην αγορά εργασίας θα εντείνονται» αναφέρει η ΓΣΕΕ έχοντας μελετήσει τα στοιχεία της έρευνας.

Τηλεργασία για 4 στους 10 εργαζομένους

Η έρευνα προσφέρει και μια πρώτη αποτύπωση της τηλεργασίας. Σύμφωνα με αυτή το 40% των εργαζομένων δηλώνουν ότι έχουν εργαστεί από το σπίτι τους στην διάρκεια της πανδημίας.

Παράλληλα, εμφανίζονται να αξιολογούν αρνητικά την ταχεία ανάπτυξη της τηλεργασίας σε σχέση με την επαγγελματική εξέλιξή τους, την εξέλιξη της αμοιβής τους, τις ώρες εργασίας τους, τα εργασιακά δικαιώματά τους, την προσωπική ζωή τους και την ψυχική ισορροπία τους.

Συγκεκριμένα:

Το 65% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με τις ώρες εργασίας τους

Το 54% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματά τους

Το 54% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την ψυχική ισορροπία τους

Το 52% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την προσωπική ζωή τους

Το 40% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την εξέλιξη της αμοιβής τους

Το 40% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την επαγγελματική εξέλιξή τους

Απαισιοδοξία

Τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας καταγράφουν ανάλογες απόψεις με αυτή του Οκτωβρίου του 2020. Συγκεκριμένα:

Το 56% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας στους μήνες που έρχονται (+4% σε σχέση με τον Οκτώβριο).

Το 58% δηλώνουν απαισιόδοξοι σε σχέση με την εξέλιξη των αμοιβών τους για το επόμενο 6μηνο (+1% σε σχέση με τον Οκτώβριο).

Το 39% των εργαζομένων δηλώνουν απαισιόδοξοι για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους (+1% σε σχέση με τον Οκτώβριο) και το 53% δηλώνουν αντίστοιχα αισιόδοξοι (-1% σε σχέση με τον Οκτώβριο).

Πηγή: kathimerini.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia