FOLLOW US: facebook twitter

Μπαίνουν «κόφτες» στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5

Ημερομηνία: 21-01-2021 | Συντάκτης:

Με τις αιτήσεις να σπάνε και το φράγμα των 710.000 ολοκληρώθηκε  η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η σκυτάλη περνάει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και στις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού του ποσού που θα δικαιούται ο κάθε επαγγελματίας.

Η σχετική υπουργική απόφαση είναι πιθανό να δημοσιευτεί μέσα στην εβδομάδα ώστε να ξεκινήσει άμεσα ο νέος γύρος των -τελικών αυτή τη φορά- αιτήσεων και να δρομολογηθούν οι εκταμιεύσεις, πιθανότατα από τις 25 Ιανουαρίου και μετά. Το ποσό που θα διατεθεί αναμένεται να παραμείνει «κλειδωμένο» στο 1,5 δισ. ευρώ, παρά τον τεράστιο αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί.

Για να μην ξεπεραστεί και πάλι ο διαθέσιμος προϋπολογισμός θα προσαρμοστούν τα κριτήρια στην τελική ζήτηση, ενώ θα αφαιρεθεί από το ποσό που θα βγάλει η μαθηματική φόρμουλα η χρηματοδότηση που δόθηκε στον κάθε επαγγελματία στο πλαίσιο της επιστρεπτέας προκαταβολής νούμερο τέσσερα. Επίσης, το ελάχιστο όριο των 1.000 ευρώ θα είναι ενιαίο για όλες τις επιχειρήσεις ή τους επαγγελματίες και δεν θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων όπως συνέβη σε προηγούμενες φάσεις. Όσον αφορά τα τελικά κριτήρια επιλογής των επιχειρήσεων, είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί αλλαγή στο βασικό κριτήριο της απαιτούμενης μείωσης εσόδων.

Μέχρι τώρα και στις τέσσερις προηγούμενες φάσεις το ζητούμενο ήταν η μείωση του τζίρου κατά τουλάχιστον 20%. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη φορά εξετάζεται η πορεία των εσόδων στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα. Για την ακρίβεια θα ληφθεί υπόψη ο αντίστοιχος τζίρος για τις εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, ενώ για τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία (οι οποίες στέλνουν δηλώσεις ΦΠΑ ανά τρίμηνο) θα ληφθεί υπόψη το ένα τρίτο των εσόδων του γ’ τριμήνου και το σύνολο των εσόδων του δ’ τριμήνου για το έτος 2019.

Πηγή: naftemporiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος