K. Παναγοπούλου: “Από την Ολυμπία θα εκπέμψουμε το Φως των Αξιών!”
Συνέντευξη Κατερίνας Παναγοπούλου στην “Πρωινή” με αφορμή το Διεθνές Συνέδριο «Αρχαία Ελλάδα και Σύγχρονος Κόσμος» στην Ολυμπία
«Η Ολυμπιακή Γη της Ηλείας είναι ο γενέθλιος τόπος του Οικουμενικού ανθρώπου. Του πολίτη που έχει ανάγκη ο κόσμος, για να συνεχίσει να υπάρχει με συνοχή, ειρήνη και αρμονία», σημειώνει χαρακτηριστικά, στην ΠΡΩΙΝΗ, η κα Κατερίνα Παναγοπούλου, Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και βραβευμένη από την Δ.Ο.Ε. ως «Γυναίκα της Ευρώπης», το 2012, για την συνολική προσφορά της στην προώθηση του αθλητισμού και της Αξίας του «Ευ Αγωνίζεσθαι».
Η κα Παναγοπούλου, πριν λίγες μέρες, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, από κοινού με την Επιστημονική Επιτροπή του Διεθνούς Διεπιστημονικού Συνεδρίου «Η Αρχαία Ελλάδα και ο Σύγχρονος Κόσμος»(που θα πραγματοποιηθεί από 29 έως 31 Αυγούστου στο συνεδριακό κέντρο της ΔΟΑ) ανακοίνωσε την ίδρυση «Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών», το οποίο θα εδρεύει στην Ολυμπιακή περιοχή της Ηλείας και θα έχει ως αποστολή του την «διάχυση σε όλο τον κόσμο, του διαχρονικού μηνύματος και των λύσεων που προσφέρουν τα επιτεύγματα των επιστημών και της τεχνολογίας των Ελλήνων και η διαχρονική Ελληνική Παιδεία σε παγκόσμια κλίμακα, σε μια συγκυρία που τα αδιέξοδα συσσωρεύονται και η κοινωνική συνοχή απειλείται από την πολύπλευρη κρίση».
Με αυτή την αφορμή ζητήσαμε την άποψη της κας Παναγοπούλου για μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται, τόσο με την σκοπιμότητα του Συνεδρίου, όσο και του διεθνούς Κέντρου, αλλά και για το ρόλο της Ηλείας σήμερα…
ΕΡ. Κυρία Παναγοπούλου, τι σας ώθησε να γίνεται ο υποστηρικτής αυτού του μοναδικού στο είδος του διεπιστημονικού συνεδρίου, που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Πάτρας και έχει θέσει υπό την αιγίδα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
ΑΠ. Κοιτάξτε. Η Ελλάδα διανύει μια δύσκολη συγκυρία. Μια πολύπλευρη ηθική και οικονομική κρίση, όπου είναι αυτονόητη η αδυναμία του Κράτους να ανταπεξέλθει οικονομικά στις σύνθετες απαιτήσεις που παράγει η ασταμάτητη πρόοδος και έρευνα του επιστημονικού δυναμικού της. Υπάρχουν πολλές και δυσκολότερες προτεραιότητες. Είναι αντιληπτό αυτό.
Με πολλούς από τους κορυφαίους επιστήμονες που συμμετέχουν στο Συνέδριο, μοιραζόμαστε ,για πολλά χρόνια, την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει τις λύσεις για τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου και οφείλει να τις συλέξει, να τις οργανώσει και να τις προσφέρει απλόχερα προς κάθε κατεύθυνση. Ήταν αυτονόητη ηθική μου υποχρέωση, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, να ανταποκριθώ στο κάλεσμα της Ακαδημαϊκής κοινότητας και να στηρίξω την προσπάθεια. Ούτως ή άλλως, τα πορίσματα του συνεδρίου θα αποτελέσουν το υπόβαθρο του «Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών», η πρωτοβουλία ίδρυσης του οποίου θα συνυπογραφεί από τους συνέδρους, κατά την διάρκεια του συνεδρίου.
ΕΡ. Πώς σχετίζεται ένα επιστημονικό συνέδριο με τις Ολυμπιακές Αξίες, στην ανάδειξη και προώθηση των οποίων έχετε αφιερώσει την ζωή σας;
ΑΠ. Όπως σχετίζεται η μητέρα με το παιδί. Αν δεν είχε προηγηθεί το Ολυμπιακό Αξιακό περιβάλλον και ιδιαίτερα η μητρική Αξία του «Ευ Αγωνίζεσθαι», πιστεύετε ότι θα συνέβαινε ποτέ το «Ελληνικό θαύμα»; Πως θα είχε προκύψει η Δημοκρατία; Πως θα είχε γίνει η Παιδεία μέρος του λαϊκού κεκτημένου; Πως θα επικρατούσαν κοινοί κανόνες και πως θα προέκυπτε Ελληνικό Έθνος; Για περισσότερα από είκοσι χρόνια ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο και λέω αυτό το απλό πράγμα. Ότι αν ανακτήσουμε το πρότυπο του Ολυμπιακού Ανθρώπου, τότε θα διασώσουμε το μέλλον της ανθρωπότητας. Δεν φαντάζεστε πόσο δικαιωμένη αισθάνομαι, όταν η Διεθνής Επιστημονική κοινότητα έρχεται να αγκαλλιάσει αυτό που ακουγόνταν «ρομαντικό», να αποδείξει την αιτιολογική σχέση Ολυμπιακών Αξιών και Επιστημονικών επιτευγμάτων και, τελικά, να ενώσει τις δυνάμεις της με εμάς τους εθελοντές ενεργούς πολίτες, για έναν καλύτερο κόσμο.
ΕΡ. Ποιά πιστεύετε ότι μπορεί να είναι η θέση της Ηλείας σε αυτή την προσπάθεια;
ΑΠ. Μα, θα υπήρχε στ’αλήθεια αυτό που ονομάζουμε «σύγχρονος πολιτισμός», αν δεν είχαν υπάρξει η Ήλιδα και η Ολυμπία; Δεν θα υπήρξε. Πρέπει, κάποτε, μέσα και έξω από την Ελλάδα, να αντιληφθούμε ότι κάποιοι τόποι έχουν Οικουμενική σημασία. Κάποιοι τόποι αξίζουν πολλά περισσότερα από ένα απλό μέρισμα μιας τυπικής Κρατικής διοίκησης. Αξίζουν τον εμπράγματο σεβασμό μας. Η Αρχαία Ήλιδα, η γεννέτειρα των Αγώνων, παραμένει κάτω από το χώμα. Κάτι σαν την «χαμένη Ατλαντίδα του Ολυμπισμού» και η Ολυμπία (γιατί διαφωνώ με το «αρχαία», δεν υπάρχει «αρχαία» και «νέα» Ολυμπία, υπάρχει η Διαχρονική και Οικουμενική Ολυμπία) παραμένει ένας «κοιμώμενος γίγαντας» που υποδύεται τον ρόλο τουριστικού προορισμού.
Αυτή η κατάσταση έχουμε χρέος να αλλάξει. Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αλλάξει αυτό. Σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και την Ελληνική Πολιτεία, αλλά και τους Διεθνείς Οργανισμούς με τους οποίους συνομιλούμε.
Είτε θα ξαναγίνουμε «Ολυμπιακοί Άνθρωποι», είτε θα ζούμε σε έναν αμήχανο, φοβικό και, ολοένα σκοτεινότερο κόσμο. Εμείς λατρεύουμε το Φως των Αξιών και αυτό το Φως θα εκπέμψουμε από τις 29 έως τις 31 Αυγούστου από το Συνεδριακό Κέντρο της ΔΟΑ.