Παναγιώτης Αντωνακόπουλος “Ο ελληνισμός έχει πληρώσει ακριβά τον διχασμό”
Ο Δήμαρχος Πύργου στην Ημερίδα «Η Μεγάλη Ιδέα και η διαχείριση της ήττας» για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
Για τον διχασμό -το χαρακτηριστικό στο DNA των Ελλήνων όπως είπε χαρακτηριστικά-και τα δεινά που έχει επιφέρει στη χώρα από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, στην Ημερίδα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή «Η Μεγάλη Ιδέα και η διαχείριση της ήττας». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας , από την εφημερίδα “Πρωινή”με την με την αρωγή του Δήμου Πύργου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Πατρών, της «Ολυμπίας Οδού» και του Επιμελητηρίου Ηλείας.
Το θέμα της Ημερίδα ανέπτυξαν οι κορυφαίοι επιστήμονες:
Θάνος Βερέμης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Σωτήρης Ριζάς, Διευθύνων Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού, Θανάσης Διαμαντόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Παν/μίου και Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας & Διεθνούς Οργάνωσης του Παν/μίου Πελ/σου.
Ο κ. Αντωνακόπουλος καλωσόρισε το κοινό και τους επιστήμονες για τη παρουσία τους στην ημερίδα και συνεχάρη τον εκδότη της “Πρωινής” Γιάννη Ρήγα για το, υψηλού επιστημονικού επιπέδου, εγχείρημα. Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται σε συμβολικό χρόνο με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων της Μικρασιατικής καταστροφής και τόνισε : “Είναι ένα δύσκολο θέμα, γιατί στις ήττες σπάνια βρίσκεται ο υπαίτιος, ενώ στις νίκες υπάρχει “συνωστισμός” νικητών. Αυτό μας έχει διδάξει η ιστορία και κυρίως η πολιτική ιστορία. Έχει αποδειχθεί ότι το χαρακτηριστικό του διχασμού είναι εύκολη υπόθεση στην Ελλάδα και μέσα σ’ αυτό υπάρχει το στοιχείο του λαϊκισμού, του ατομισμού, και του ναρκισσισμού από τους πολίτες. Πάνω σ’ αυτή την κοινωνική διάσταση που είχε δημιουργηθεί ήρθε και η συντριβή με τις αλλαγές στη συμπεριφορά των Μεγάλων Δυνάμεων σε σχέση με τη χώρα και θρηνούμε ακόμη. Βέβαια δεν διδασκόμαστε…Από την Αρχαία Ελληνική περίοδο επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη. Αυτό συμβαίνει και στις μέρες μας…Πρέπει να ζήσουμε μ’ αυτή την κληρονομική “νόσο”΄η οποία μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.
Διχασμός: λέξη επικίνδυνη. Την έχει πληρώσει ο ελληνισμός και την πληρώνει ακόμη.
Αυτή η συμπεριφορά υπάρχει σε μικρές και μεγάλες διαστάσεις. Το βλέπουμε στους Δήμους και παντού. Λαϊκισμός, ύβρης και προβοκάτσια. Όλοι εναντίον ενός. Ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Ασυγχώρητο λάθος να διαφωνείς με κάποιον. Προσωποποίηση των πολιτικών διαφορών, εμπάθεια και εξοντωτική διάθεση…Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα.
Οι καθηγητές θα αποδώσουν τα πραγματικά και βαθύτερα αίτια αυτού του διχασμού. Έχουμε όμως και τα καλά μας ως λαός. Όταν την “πατάμε” αμέσως μετά γινόμαστε καλύτεροι, για λίγο διάστημα. Θεωρώ ότι τώρα, μετά τα μνημόνια είμαστε λίγο πιο ώριμοι”.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Πύργου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον καθηγητή κ. Διαμαντόπουλο ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Ηλεία.
Την παρουσίαση και τον συντονισμό της ημερίδας έκανε ο δημοσιογράφος της «Πρωινής» Παναγιώτης Φωτεινόπουλος, ενώ την οργάνωση-εκτέλεση παραγωγής είχε αναλάβει η Αέναον ΚοινΣΕπ.