FOLLOW US: facebook twitter

Όλοι υποκλιθήκαμε στο μεγαλείο του Μανώλη Γλέζου: Ομιλία Μ. Μπαλαούρα για τη φιλία και τη κοινή δράση  με τον Μ. Γλέζο

Ημερομηνία: 02-10-2022 | Συντάκτης:

 Με τα εγκαίνια της αίθουσας «Μανώλης Γλέζος» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άρχισε στις Βρυξέλλες τιμητική εκδήλωση, με πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Αριστεράς (Left),για τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης», όπως τον αποκάλεσε ο Ντε Γκωλ, Μανώλη Γλέζο, καταδεικνύοντας την ευρύτατη πανευρωπαϊκή αποδοχή που είχε ανάμεσα σε πολιτικούς απ‘ όλο το Δημοκρατικό φάσμα.

Απέτισαν φόρο τιμής, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μέτσολα, πρόεδροι των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, Έλληνες και Κύπριοι Ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής του πορίσματος διεκδίκησης Τρ. Μηταφίδης,  από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας Αρ. Συγγελάκης, ο Δημ. Παπαχρήστος και Μ. Μπαλαούρας που έζησαν και έδρασαν μαζί με τον Γλέζο, άλλες σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις χώρες της ΕΕ, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και ακαδημαϊκοί.

Ο Μάκης Μπαλαούρας αρχικά αναφέρθηκε στη «στρατολόγηση» του μαζί με τον Δημήτρη Παπαχρήστο, όταν ο Γλέζος θέλησε στο υπό σύσταση Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα μαζί με τη λαμπρή αφρόκρεμα της Αντίστασης,  να το εμπλουτίσει με στελέχη του Αντιδικτατορικού Αγώνα.

Ο Μ. Μπαλαούρας αναφέρθηκε και στη συγκεκριμένη δράση του ως  μέλος του Προεδρείου του Εθνικού Συμβουλίου:

 Κατοχικό Δάνειο: Λόγω της υπαλληλικής του ιδιότητας στην Τράπεζα της Ελλάδος, ανακάλυψε αναφορά-βόμβα  του Ανδρέα Παπανδρέου το1965, που είχε υπάρξει στέλεχος της , όπου η Γερμανία είχε παραδεχθεί τις οφειλές της προς την Ελλάδα! Ο τότε Διοικητής της τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε στην αντιπροσωπεία του Ε.Σ. (Γλέζος, Μπαλαούρας) ότι «Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διεκδικήσει την εξόφληση του, είναι άμεσα απαιτητά».

Εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου στο εξωτερικό: Στο Βερολίνο (συζήτηση και διαδήλωση με την «Ομάδα Δίστομο» από το Αμβούργο), στη Γενεύη για αποζημιώσεις του Ιδρύματος «Μνήμη-Ευθύνη-Μέλλον» και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Στη Γενεύη για αποζημιώσεις του γερμανικού Ιδρύματος «Μνήμη-Ευθύνη-Μέλλον»: Μετά από πολλαπλές δικαστικές αποφάσεις στις ΗΠΑ, από προσφυγές Αμερικανοεβραίων για αποζημιώσεις θυμάτων των Ναζί που χρησιμοποιήθηκαν από το ναζιστικό κράτος και γερμανικές επιχειρήσεις (Krupp’s, BMW, Volkswagen, Bayer, Siemens κ.λπ.) ως «σκλάβοι εργάτες» ή ως «άνθρωποι πειραματόζωα», η αμερικανική κυβέρνηση απείλησε τη γερμανική δηλώνοντας ότι θα αναγκαστεί να απαγορεύσει τις εισαγωγές προϊόντων από τις γερμανικές επιχειρήσεις που είχαν χρησιμοποιήσει «σκλάβους εργάτες». Τελικά, σε αντίθεση με τις ελληνικές κυβερνήσεις τα άλλα κράτη της κατεχόμενης Ευρώπης έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και παρουσία. «Ήμουν απελπιστικά μόνος, και με συγκρούσεις με τους εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης, με τη καθοδήγηση Γλέζου, το πετύχαμε με αποτέλεσμα να λάβουν τελικά από 5.000 €, πέντε χιλιάδες άνθρωποι, ένας ικανοποιητικός αριθμός ανθρώπων που έλαβαν, αυτής της υποκατηγορίας,  αποζημιώσεις», ανέφερε ο Μ. Μπαλαούρας. 

Στο κοινό δρόμο για τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ: Το 2001 η Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά Γραμματέα, πήρε πρωτοβουλία και συστάθηκε ο «Χώρος Διαλόγου για την Ενότητα και Κοινή Δράση της Αριστεράς», που υπήρξε ο προάγγελος της δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Στη δύσκολη διαδικασία σύνθεσης με τις πολλές δυνάμεις της πολύχρωμης Αριστεράς, την ΑΚΟΑ την εκπροσωπούσαν Μπανιάς- Μπαλαούρας και τους Ενεργούς Πολίτες Γλέζος-Δημήτρης Παπαχρήστος. Τελικά, το 2004, δημιουργείται ο ΣΥΡΙΖΑ ως εκλογική συμμαχία αριστερών κομμάτων και οργανώσεων. Ο ρόλος Μπανιά και Γλέζου ήταν καθοριστικός και η γνώμη τους μέτραγε πολύ. Ο Μανώλης στις γεμάτες μπαρούτι συνεδριάσεις, παρά τις έντονες παρεμβάσεις του, τελικά κρατούσε εποικοδομητική στάση. Άλλωστε το όνομα ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στη δική του επιμονή.

Άρρωστος στο Νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ: «Τον επισκέφτηκα στο ΝΙΜΙΤΣ ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2019. Μόλις με είδε ανακάθισε στο κρεβάτι και με στεντόρεια φωνή με ένταση και ζωηράδα να λέει ότι, μετά το πόρισμα για τις Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και ψηφίστηκε, πρέπει να εντείνει τη δράση του για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Μου έμεινε, ως τελευταία εικόνα, η αγέρωχη και αποφασιστική ματιά του.Εκεί, μου εκμυστηρεύθηκε ότι  έχει ορίσει διαχειριστές της κηδείας του, εμένα, τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Μεϊμαράκη, γιατί ως πρόεδρος στήριζε το Εθνικό Συμβούλιο, καθώς και έναν Απειρανθίτη», ανέφερε ο Μπαλαούρας.

 Ο Μ. Γλέζος ως άνθρωπος:  «Αντάρτης και ασυμβίβαστος σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του, απόλυτος, πολλές φορές ισχυρογνώμων, αλλά πάντα άκουγε τις διαφορετικές φωνές και τις δεχόταν. Ευρηματικός, με στρατηγική, πολυσχιδής, εξού και τα βιβλία που έγραψε…  Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε για εμένα μέντορας, ο άνθρωπος που μου γνώρισε πρόσωπα ιερά με τη σεμνότητα και αγωνιστικότητα τους, με το μήνυμα ότι ποτέ κανένας αγώνας δε πάει χαμένος, όλοι βάζουν ένα λιθαράκι, αρκεί να τους δείξουμε το δίκαιο του και να τους δώσουμε όραμα και ελπίδα», έκλεισε την παρέμβαση του ο Μ. Μπαλαούρας.     


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος