FOLLOW US: facebook twitter

Πάλι “εκτός” και… “επί τα αυτά”!

Ημερομηνία: 27-06-2023 | Συντάκτης:

Ο νομός μας μπορεί να βάφτηκε” και στην τρίτη συνεχή εκλογική αναμέτρηση “γαλάζιος” όμως για μια ακόμα φορά έμεινε έξω από το νέο κυβερνητικό σχήμα

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης- Νέος «τσάρος» της οικονομίας ο Κωστής Χατζηδάκης

Επιμέλεια Ελένη Παπαδοπούλου

Η Ηλεία, μπορεί σε μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση ( μετά τον Μάιο του 2023 και τον Ιούλιο  του 2019) να “βάφτηκε” ξανά “γαλάζια” στις προχθεσινές εκλογές, κατακτώντας την πρωτιά στο νομό με 37,43%, αυξάνοντας μάλιστα και το ποσοστό της σε σχέση με το 2019 όπου είχε σημειώσει 35,03%,  ωστόσο επίσης για μια ακόμα φορά έμεινε εκτός του κυβερνητικού σχήματος, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των Ηλείων.  Και είναι γεγονός ότι τα στελέχη της ΝΔ, οι τρεις βουλευτές της αλλά και οι υποψήφιοι βουλευτές, έδωσαν μεγάλο αγώνα για να διατηρήσει  το κόμμα τα ποσοστά του στον νομό. Η Ηλεία, που χρόνια τώρα παλεύει με την υποβάθμιση, ουραγός στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας, παρότι φανερά αδικημένη από τις κυβερνητικές πολιτικές σε όλα τα επίπεδα, είχε αυτήν την φορά την αξίωση να εκπροσωπηθεί στα κέντρα των αποφάσεων, για να έχει έναν βαρύτερο λόγο για όσα θα συμβούν για εμάς, χωρίς.. εμάς!   

Η ανακοίνωση χθες της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την επικράτηση της Ν.Δ. στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, άφησε μια εμφανή πικρία στους Ηλείους που ανέβασαν ξανά την Νέα Δημοκρατία στο βάθρο των νικητών. Συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού, των τριών υπουργών Επικρατείας, των δύο υφυπουργών παρά τω Πρωθυπουργώ και του κυβερνητικού εκπροσώπου, η κυβέρνηση μετρά συνολικά 64 πρόσωπα, 15 εκ των οποίων είναι γυναίκες. Κανένας όμως Ηλείος και πάλι, παρότι όλες τις προηγούμενες ημέρες τα σενάρια έδιναν και έπαιρνα, κάνοντας λόγο για υπουργοποίηση ενός τουλάχιστον εκ των τριών Ηλείων βουλευτών. 

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε σε rotation πολιτικών προσώπων στο νέο κυβερνητικό σχήμα και μετακινήσεις κορυφαίων υπουργών που θεωρούνται πολύ επιτυχημένοι. Με τον αέρα του θριαμβευτή των εκλογών, που του εξασφαλίζει-εκτός των άλλων- και τη αδιαμφισβήτητη κυριαρχία εντός της ΝΔ, προχώρησε στο κυβερνητικό πλάνο που είχε προαναγγείλει.

Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης εμπεριέχει σημαντικές ανακατατάξεις σε υπουργεία πρώτης γραμμής και νέους προορισμούς για πρωτοκλασάτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.  Σημείο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι το νέο υπουργικό σχήμα είναι «βαρύ», καθώς αποτελείται από 60 στελέχη.

Νέος «τσάρος» της οικονομίας είναι ο Κωστής Χατζηδάκης, αντικαθιστώντας τον Χρήστο Σταϊκούρα ο οποίος «πήρε μεταγραφή» για το υπουργείο Μεταφορών. Ο πετυχημένος στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης,  είναι από σήμερα νέος υπουργός Παιδείας, με τον εξωκοινοβουλευτικό δήμαρχο Τρικάλων Δ.Παπαστεργίου να αποτελεί τον διάδοχό του.

Εξαιρετικό πολιτικό ενδιαφέρον έχει η μεταφορά του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Αμυνας, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να χρίζεται ο νέος υπουργός Εξωτερικών, ενώ σημείο αναφοράς αποτελεί η επιλογή του Αδωνι Γεωργιάδη για το υπουργείο Εργασίας.

Στο υπουργείο Υγείας τοποθετείται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,ηστο Εσωτερικών η Νίκη Κεραμέως, στο υπουργείο Περιβάλλοντος ο Θεόδωρος Σκυλακάκης και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Νότης Μηταράκης. Η μόνο αμετακίνητη από το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα είναι η Λίνα Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού.

Στο επιτελείο του Μαξίμου, προστίθενται ως υπουργοί Επικρατειας οι Μάκης Βορίδης και Σταύρος Παπασταύρου.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί σήμερα  στις 13:00, στο Προεδρικό Μέγαρο και θα ακολουθήσει η διαδικασία παράδοσης – παραλαβής των Υπουργείων. Η πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου σε πλήρη σύνθεση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα προτείνει για Πρόεδρο της Βουλής τον Βουλευτή του νομού Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot