Πάγωμα πλειστηριασμών όσο διαρκεί η καραντίνα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”129315″ img_size=”full”][vc_column_text]Στοπ στους πλειστηριασμούς ακινήτων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων για όσο διάστημα υπάρχει η καραντίνα και γενικώς σοβαροί περιορισμοί στη λειτουργία της οικονομίας βάζει η κυβέρνηση, έχοντας μάλιστα λάβει και το «πράσινο φως» από τους δανειστές.
Βέβαια οι τράπεζες πιέζουν να αρχίσει η διαδικασία στις 15 Μαρτίου και να παραμείνουν παγωμένοι μόνο εκείνοι που αφορούν ευάλωτα νοικοκυριά. Ωστόσο οι σχεδιασμοί τους να ξεκινήσουν στα μέσα του επόμενου μήνα ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για βιομηχανικά κτήρια, οικόπεδα, καταστήματα, ξενοδοχεία κ.λπ. παραμένουν στα χαρτιά.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σχεδόν 2.000 ακίνητα θα μπορούσαν να εκπλειστηριαστούν μέχρι τις αρχές Ιουνίου, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο πτωχευτικό δίκαιο για φυσικά πρόσωπα, που δίνει τη δυνατότητα είτε ρύθμισης – εξυγίανσης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά είτε ενεργοποίησης της πτωχευτικής διαδικασίας.
Το χρονικό ορόσημο της 31ης Μαΐου δεν είναι τυχαίο, καθώς συνδέεται με τη δέσμευση ότι από την 1η Ιουνίου θα αρχίσει η εφαρμογή του πτωχευτικού. Γι’ αυτό η δέσμευση εφαρμογής του πτωχευτικού από την 1η Ιουνίου αποτέλεσε το κύριο κυβερνητικό επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, εξ ου κι εκείνοι έδωσαν το πράσινο φως για καθολικό πάγωμα των πλειστηριασμών μέχρι τις 15 Μαρτίου και συνέχιση της αναστολής για τους ευάλωτους έως την 31η Μαΐου.
Πιθανή νέα παράταση
Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες θέλουν να προστατεύσουν την «κουλτούρα πληρωμών» και επιμένουν να πάψει να υπάρχει άκριτη προστασία από πλειστηριασμούς. Ως αντίβαρο βέβαια δέχονται να παγώσουν για ένα διάστημα τους πλειστηριασμούς για πρώτη κατοικία κάτω από ένα όριο, το οποίο οριοθετούν περίπου στα 150.000 ευρώ.
Το ζήτημα της άρσης της αναστολής στα επιμέρους κομμάτια της διαδικασίας των πλειστηριασμών είναι, σύμφωνα με τα επιχειρήματα τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης, κρίσιμης σημασίας για τις τιτλοποιήσεις (ύψους 30 δισ. ευρώ) που έχουν κάνει ήδη οι τράπεζες και για τις οποίες έχουν δεσμευθεί (σ.σ.: κυρίως οι εταιρείες διαχείρισης, στις οποίες έχουν περάσει τα τιτλοποιηθέντα) προς τους επενδυτές που αγόρασαν τα πακέτα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ότι το 60% των εσόδων θα ανακτηθεί από ρυθμίσεις και το 40% από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης / πλειστηριασμούς.
Στο υπουργείο Οικονομικών, όπως και να έχει, τρέχουν για να ετοιμάσουν τη χαρτούρα για την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα, που για τις μεν επιχειρήσεις η νέα ημερομηνία εφαρμογής είναι η 1η Μαρτίου και για τα φυσικά πρόσωπα η 1η Ιουνίου. Βέβαια δεν θα πρέπει να αποκλειστεί νέα παράταση, η οποία μπορεί να φθάσει και τους οκτώ μήνες, δεδομένου ότι ο όγκος δουλειάς είναι μεγάλος για τις αρχές και εν μέσω πανδημίας και λοκντάουν το έργο δυσχεραίνεται.
Εκείνο στο οποίο φαίνεται να επιμένουν – και δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν πίσω – οι τράπεζες είναι η συνέχιση και όχι το πάγωμα των αναγκαστικών μέτρων, όπως οι διαταγές πληρωμής και οι κατασχέσεις, οι οποίες αποτελούν τα στάδια που προηγούνται της ρευστοποίησης ενός ακινήτου.
Παράλληλα δεν τρέχουν ούτε οι διαδικασίες εκτέλεσης, όπως η καταβολή του πλειστηριάσματος, ακόμη και ρευστοποιήσεις ακινήτων που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις που έχει φέρει σε οικονομία, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Πηγή: topontiki.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]