FOLLOW US: facebook twitter

Παγκόσμια Ημέρα (κατά) του Καταναλωτή

Ημερομηνία: 16-03-2022 | Συντάκτης:

Οι ενώσεις καταναλωτών σημειώνουν πως έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι καταγγελίες για φαινόμενα αισχροκέρδειας ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης.


Η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή που γιορτάζεται στις 15 Μαρτίου, συμπίπτει με μία δύσκολη κοινωνική και οικονομική συγκυρία με ανατιμήσεις σε όλα σχεδόν τα προϊόντα, με το ΙΝΚΑ (Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας) να την χαρακτηρίζει ως ημέρα αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας εις βάρος των πολιτών Καταναλωτών. Ο κατ’ ευφημισμόν εορτασμός βρίσκει τους Έλληνες καταναλωτές ανίσχυρους να αντιδράσουν απέναντι στο τεράστιο κύμα της ακρίβειας, σε έναν αδιάκοπο αγώνα επιβίωσης!

Οι φετινοί χαιρετισμοί όλων των ελληνικών οργανώσεων, είναι λοιπόν λογικό, να θυμίζουν πολεμικά ανακοινωθέντα! Παράλληλα με τον πληθωρισμό, κατακόρυφη αύξηση σημειώνουν οι καταγγελίες που φτάνουν στις ενώσεις καταναλωτών για φαινόμενα αισχροκέρδειας, ειδικά στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης.

Οσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναζητούν φόρμουλες αναχαίτισης των ανατιμήσεων που δεν θα εκτροχιάσουν τους προϋπολογισμούς και η κυβέρνηση Μητσοτάκη «κοσκινίζει» το μείγμα μέτρων ανακούφισης που θα ανακοινώσει, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι δεν θα καλύψουν τη ζημιά, οι καταναλωτές παραμένουν απροστάτευτοι στο έλεος της ακρίβειας.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ επιμένει ότι εκτός από τα διεθνή γεωπολιτικά αίτια και τις «εισαγόμενες» αυξήσεις, στην Ελλάδα εντοπίζονται «εγγενείς αδυναμίες και στρεβλώσεις στη λειτουργία διάφορων αγορών (ενέργεια, τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, τρόφιμα) που συντηρούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, έλλειψης ανταγωνισμού, αθέμιτων και παραπλανητικών εμπορικών πρακτικών, αδιαφάνειας στη διαμόρφωση των τιμών και της αύξησής τους».

Ενδεικτικά, η οργάνωση συγκέντρωσε πάνω από 3.000 καταγγελίες για το θέμα της ενέργειας, από τον Σεπτέμβριο του 2021 ώς τον Φεβρουάριο του 2022, οι οποίες αφορούν τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής, που «όταν εφαρμόζεται οδηγεί σε υπέρογκες, άδικες, αδιανόητες και αδιαφανείς χρεώσεις που διπλασιάζουν ή και τριπλασιάζουν το κόστος της kwh», τις λεγόμενες «Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις», που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς (ιδίως οι ΥΚΩ – Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και το ΕΤΜΕΑΡ – Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων), επιβαρύνσεις των λογαριασμών με δημοτικά τέλη, έμμεσους φόρους, ΕΡΤ και τέλος αθέμιτες και παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές των προμηθευτών.

Απέναντι στο τσουνάμι ενεργειακών ανατιμήσεων, η ΕΚΠΟΙΖΩ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών «Η Παρέμβαση» θέτουν στην κυβέρνηση μια λίστα με 11 συγκεκριμένες προτάσεις. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το αίτημα για πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου (για νοικοκυριά και επιχειρήσεις) αλλά και στα καύσιμα, όπως και για πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, όπως προβλεπόταν αρχικά στη σχετική διαβούλευση της ΡΑΕ.

ΙΝΚΑ: «Εντός του 2021 σημειώθηκαν αυξήσεις έως και 30% στα βασικά είδη»

«Ζούμε τη χειρότερη ακρίβεια των τελευταίων 40 ετών. Ο πολίτης-καταναλωτής αναστενάζει και η πόλη ρημάζει», τονίζει το ΙΝΚΑ – Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας ειρωνικά τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα ως «ημέρα αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας εις βάρος των πολιτών-καταναλωτών». Οι ενώσεις καταναλωτών υπενθυμίζουν ότι εντός του 2021 σημειώθηκαν ετήσιες αυξήσεις ώς και 30% σε βασικά είδη, ενώ προειδοποιούν ότι οι νέες αυξήσεις του 2022 θα αγγίξουν το 30%-50% αν συνεχιστεί ο πόλεμος και οι επιπτώσεις του.
«Κάθε μέρα άλλη τιμή στα πάντα αυξανόμενη ,στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στην ενέργεια, στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο παντού.

Σούπερ μαρκετ, εστιατόρια ταβέρνες καφέ οι τιμές στα ύψη.
Είδη περιποίησης στα ύψη.
Είδη ζωοτροφών στα ύψη ( 25 κιλά φύραμα από 12,14,16 ευρώ μέσα σε διάστημα 2 μηνών)
Φυτοφάρμακα στα ύψη.
Οικοδομικά υλικά στα ύψη.
Βιώνουμε την χειρότερη ακρίβεια στην Ελλάδα.
Βιώνουμε την εξαθλίωση των πολιτών Καταναλωτών.

ΕΛΣΤΑΤ: “Αυξήσεις-φωτιά σε βασικά αγροδιατροφικά προϊόντα»

Τις αυξήσεις-φωτιά, που ήδη βλέπουμε σε βασικά αγροδιατροφικά προϊόντα, εντοπίζει η ΕΛΣΤΑΤ στους Δείκτες Τιμών Εκροών-Εισροών της γεωργίας-κτηνοτροφίας, οι οποίοι αυξήθηκαν σε έναν χρόνο κατά 18,3% και 18,6% αντίστοιχα. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώνονται στη φυτική παραγωγή, με ετήσια άνοδο του δείκτη εκροών κατά 25,3% (κυρίως από φρούτα, λάδι, λαχανικά αλλά και βιομηχανικά και κτηνοτροφικά φυτά), ενώ κατά 10% αυξήθηκαν οι τιμές χονδρικής σε κρέας και ζωικά προϊόντα.
Στα έξοδα παραγωγής των αγροτών-κτηνοτρόφων η ενέργεια και τα λιπάσματα σημειώνουν τις υψηλότερες αυξήσεις με 44,4% και 29% αντίστοιχα. Η ανησυχητική εικόνα της ντόπιας παραγωγής επιδεινώνεται από τις διεθνείς συνθήκες, με την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ να προειδοποιεί για ελλείψεις σε βασικά τρόφιμα (σιτηρά, φυτικά έλαια) και αυξήσεις 8%-22% στις τιμές των τροφίμων εντός του 2022, αν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Μέτωπο Βιομηχανίας

Τέλος, να σημειώσουμε ότι παρέμβαση της κυβέρνησης για τον έλεγχο των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ζήτησαν πέντε φορείς της βιομηχανίας, με κοινή τους δήλωση, όπου χαρακτηρίζουν τις τιμές των 360 ευρώ / Mwh στην ελληνική αγορά “ως υπερβολικές και αδικαιολόγητα υψηλές, επιφέροντας απροσδόκητα οφέλη” που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, απειλώντας τη βιωσιμότητά της.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia