Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών – Μην φοβάσαι, έχεις τη δύναμη!
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”152538″ img_size=”full”][vc_column_text]– 325 γυναίκες από την Ηλεία έχουν απευθυνθεί την τελευταία 8ετία στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Πύργου
– 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή θα πέσουν θύμα κάποιας μορφής έμφυλης βίας
– Γυναικοκτονία: Το 50% των θυμάτων ανθρωποκτονίας είναι από σύζυγο ή σύντροφο
Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών σήμερα και φέτος περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να «ανοίξουν» οι κλειστές πόρτες των σπιτιών και να τερματιστεί οριστικά η σιωπή των γυναικών που βιώνουν οποιαδήποτε μορφής κακοποίησης. Μόνον μέσα στο 2021, συνολικά 13 γυναίκες έχουν βρει φρικτό θάνατο από το χέρι του ανθρώπου που συνδέονταν ερωτικά στο παρελθόν ή και τη στιγμή της τραγωδίας ενώ περισσότερες από 130 γυναικοκτονίες έχουν γίνει συνολικά την τελευταία 6ετία στην χώρα μας. Μια θλιβερή καταμέτρηση. Ένας αριθμός αμείλικτος και τρομακτικός με θύματα γυναίκες που εγκλωβίστηκαν παραμένοντας μέσα σε κακοποιητικές σχέσεις ή «σήκωσαν κεφάλι» και αποφάσισαν να χωρίσουν…
Τις πόρτες του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Πύργου, στα 8 χρόνια λειτουργίας του, έχουν περάσει 325 γυναίκες εκ των οποίων οι 236 αφορούν περιστατικά βίας και τα 89 περιστατικά πολλαπλών διακρίσεων. «Όπως βλέπεται, η βία μονοπωλεί το ενδιαφέρον και είναι η πλειοψηφία» τονίζει ο Κοινωνιολόγος, Σύμβουλος Υποδοχής του Συμβουλευτικού Κέντρου Δήμου Πύργου, Θοδωρής Γιαννόπουλος επισημαίνοντας πως μόνο μέσα στο 2021 έχουν δεχτεί 51 καινούργια περιστατικά εκ των οποίων τα 44 είναι βίας και τα 7 πολλαπλών διακρίσεων. «Στα περιστατικά γίνεται η υποδοχή όπου η γυναίκα θα μιλήσει, θα πει τι της συμβαίνει, μια πρώτη ανάλυση του προβλήματος της, θα της παρουσιάσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες και αναλόγως πως θέλει, θα συνεχίσει να λαμβάνει την ψυχολογική, κοινωνική υποστήριξη, τη νομική συμβουλευτική και την παραπομπή σε ξενώνες φιλοξενίας. Το συμβουλευτικό κέντρο λειτουργεί από το 2013, μέρος ενός συνόλου πανελλήνιων δομών, ξενώνων φιλοξενίας και συμβουλευτικών κέντρων που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της έμφυλης βίας. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα απευθύνονται σε γυναίκες που είναι θύματα έμφυλης βίας και σε γυναίκες που έχουν υποστεί πολλαπλές διακρίσεις που περιλαμβάνονται μονογονείς, άνεργες, αμέα, μετανάστριες, προσφύγισσες. Η έμφυλη βία ορίζεται ως εξής: Περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας ή απειλή για πράξη βίας που δέχονται οι γυναίκες λόγω του φύλου τους και έχει ως αποτέλεσμα τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας. Είτε αυτό προκύπτει στη δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή».
«1 στις 3 γυναίκες θα πέσει θύμα κάποιας μορφής έμφυλης βίας»
Συνεχίζοντας, ο κ. Γιαννόπουλος αναλύει τις κατηγορίες της έμφυλης βίας ξεκινώντας από την ενδοοικογενειακή βία. «Η ενδοοικογενειακή βία, περιλαμβάνει τη βία μέσα στο σπίτι, είτε από το σύζυγο ή το σύντροφο. Ο βιασμός, η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, η σωματεμπορία, η εξακολουθητική παρορμητική συμπεριφορά στο δρόμο ή διαδικτυακά ή οπουδήποτε. Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να ασκηθεί και από τα δυο φύλα όμως το 95% των περιπτώσεων το θύμα είναι γυναίκα. Καθημερινά χιλιάδες γυναίκες πέφτουν σήμερα θύματα βίας. Το πιο συνηθισμένο είναι ότι 3 στις 5 γυναίκες που υπήρξαν θύματα κακοποίησης βιώνουν τόσο ψυχολογική όσο και σωματική βία. Το 35% που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας παντρεύονται το δράστη παρά τα δείγματα βίαιης συμπεριφοράς του. Μια στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή τους θα πέσει θύμα κάποιας μορφής έμφυλης βίας. Το 50% των θυμάτων ανθρωποκτονίας είναι από σύζυγο ή σύντροφο, πλέον μιλάμε για γυναικοκτονία, που βλέπουμε συνεχώς. Οι γυναίκες είναι από 15 έως 44 ετών που κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία παρά από καρκίνο ή τροχαία ατυχήματα! Το 40 με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεχτεί κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας και το χειρότερο είναι ότι υπολογίζεται ότι υπάρχει ένα τεράστιο «σκοτεινό» ποσοστό κακοποίησης, γιατί το 55% με 95% των περιπτώσεων δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα» κατέληξε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”152561″ img_size=”full”][vc_column_text]«Ο κύκλος της βίας»
Ο Κοινωνικός Λειτουργός του Συμβουλευτικού Κέντρου Χρήστος Τουμπέκης μιλά για το τι είναι κακοποίηση και εξηγεί με σαφήνεια τον κύκλο των τριών φάσεων που συνήθως ακολουθείται. «Σε κάθε σχέση υπάρχουν διαφωνίες και καυγάδες. Έχει μεγάλη διαφορά όμως μια διαφωνία, ένας καβγάς από την κακοποίηση. Η κακοποίηση είναι κακούργημα, είναι ένα έγκλημα που μπορεί να συμβεί σε κάθε γυναίκα αναλόγως του μορφωτικού, κοινωνικού και οικονομικού επιπέδου της. Έχει παρατηρηθεί ότι η κακοποίηση ακολουθεί συνήθως ένα κυκλικό μοτίβο. Αυτό το κυκλικό μοτίβο αποτελείται από τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση έχουμε τη δημιουργία της έντασης. Μπορεί να υπάρχει ένας μικρός βαθμός βίας με σπρωξίματα, λεκτικές προσβολές και απόδοση ευθυνών ακόμα και στο θύμα. Στη διάρκεια αυτής της φάσης η γυναίκα μπορεί να προσπαθεί να ηρεμήσει το θύτη με κάθε τρόπο ή να προσπαθεί να τον αποφύγει. Στη δεύτερη φάση είναι η έκρηξη. Είναι η φάση του ξεσπάσματος. Ουσιαστικά σε αυτή τη φάση μπορεί να προκαλέσει καταστροφές ή και να τραυματίσει πολλές φορές ακόμα και θανάσιμα το θύμα. Αφού περάσει αυτό το στάδιο της έκρηξης έρχεται μετά η ηρεμία που είναι η 3η φάση στον κύκλο της βίας. Στη φάση αυτή ο δράσης μπορεί να εκφράσει μετάνοια και μεταμέλεια, να προσφέρει διάφορα δώρα και να ζητάει συγχώρεση λέγοντας ότι δε πρόκειται να ξανασυμβεί και ότι θα αλλάξει συμπεριφορά. Αυτή είναι η φάση που η γυναίκα πιστεύει αυτή την πλάνη. Όταν περάσει όμως ο καιρός ξεκινά πάλι από την αρχή ο κύκλος βίας και όσο περνάει ο καιρός γίνεται πιο συχνός και πιο βίαιος ενώ έχει παρατηρηθεί ότι η 3η φάση της μεταμέλειας έχει παύσει να υπάρχει».[/vc_column_text][vc_single_image image=”152562″ img_size=”full”][vc_column_text]Οι μορφές της βίας
Ο ψυχολόγος της δομής, Τάκης Γεωργακόπουλος επισημαίνει πως δεν είναι πάντα εύκολο να αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε μέσα σε μια κακοποιητική σχέση και το πρώτο βήμα για τη λύση του προβλήματος είναι η αναγνώριση του. «Βία είναι κάθε πράξη που αποσκοπεί στην πρόσκληση σωματικής, ψυχολογικής και σωματικής βλάβης. Μέσα στην οικογένεια το κύριο συστατικό είναι ο φόβος. Ο φόβος βασίζεται στην δύναμη και στην άσκηση ελέγχου από το σύντροφο ή σύζυγο και χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου. Ο φόβος αυτός και η τρομοκρατία είναι το βασικό όπλο το οποίο χρησιμοποιεί ο θύτης ούτως ώστε να εξαναγκάζει το θύμα του να παραμείνει στην κακοποιητική σχέση ή να περάσει αυτά που θέλει αυτός».
Όπως είπε, η κακοποίηση αποτελεί παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τιμωρείται σαν έγκλημα. «Η βία μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, όπως λεκτική μέσα από υβριστικό λεξιλόγιο ή μείωση της προσωπικότητας της συντρόφου, σωματική βία με χτυπήματα, προπηλακισμούς και χρήση αντικειμένων που πολλές φορές αποβαίνουν μοιραίες όπου έχουμε αρκετές γυναικοκτονίες. Έχουμε ακόμα την ψυχολογική βία και την κοινωνική βία η οποία έχει να κάνει με τον κοινωνικό αποκλεισμό της γυναίκας τόσο από την εργασία και την κοινωνική ζωή, την οικονομική βία με τη μορφή του ελέγχου. Επίσης η σεξουαλική βία και κακοποίηση η οποία συμβαίνει όταν η σύντροφος δεν μπορεί ή δε θέλει να συνευρεθεί και γίνεται χωρίς τη θέληση της».
Μιλώντας για τα χαρακτηριστικά τα οποία προηγούνται της κακοποιητικής συμπεριφοράς και για τα οποία όπως είπε, προσπαθούν μέσω του Συμβουλευτικού Κέντρου να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο ώστε να τα διακρίνει, ο κ. Γεωργακόπουλος επισήμανε: «Συνήθως είναι η ζήλια, είτε είναι παθολογική, είτε υπερβολική, είτε δείχνει εκδικητική συμπεριφορά. Όλα αυτά δεν αποτελούν δείγμα ενδιαφέροντος αλλά δείγμα ότι αργότερα μπορεί να εξελιχθεί σε κακοποιητική συμπεριφορά. Όταν θέλει για παράδειγμα όλο τον ελεύθερο χρόνο του να το περνάς μαζί του, όταν ζηλεύει ακόμα και τα παιδιά σας, όταν απομονώνει τη σύντροφο από φίλους και συγγενείς. Όταν σχολιάζει την εξωτερική εμφάνιση ή εξαναγκάζει τη σύντροφο σε ερωτικές πράξεις που αντιβαίνουν τη ψυχοσύνθεση της. Αργότερα θα ακολουθήσει κατά πάσα πιθανότητα κακοποιητική συμπεριφορά. Πρέπει να πάψει λοιπόν να είναι ένα ιδιωτικό φαινόμενο που συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες και πρέπει να αναδειχτεί σε δημόσιο και να δούμε σιγά- σιγά την κοινωνία μας να αλλάζει, να εξαντληθούν όλες αυτές οι βίαιες συμπεριφορές και να σταματήσουμε να μετράμε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας».[/vc_column_text][vc_single_image image=”152560″ img_size=”full”][vc_column_text]Ανδρέας Βγενόπουλος, αντιδήμαρχος Υγείας, Πρόνοιας, Αλληλεγγύης: «Δεν είσαι μόνη, δεν είσαι η μόνη»
«Με το μήνυμα «δεν είσαι μόνη δεν είσαι η μόνη» ενθαρρύνουμε όλες τις γυναίκες που υφίστανται ή κινδυνεύουν να υποστούν έμφυλη βία ή και πολλαπλές άλλες διακρίσεις να απευθύνονται στη δομή μας, εμπιστευόμενες την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και τους άρτια καταρτισμένους επιστήμονες και να λάβουν δωρεάν και με εχεμύθεια βοήθεια» σημείωσε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας, Ανδρέας Βγενόπουλος, υπενθυμίζοντας και τον αριθμός της 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής SOS στον αριθμό 15900.[/vc_column_text][vc_single_image image=”152563″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]