Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας & Διεθνή Ημέρα Δασών
Δρ Παναγιώτης Λάττας
Δασολόγος MSc, PhD
Η 21η Μαρτίου συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και σηματοδοτεί ουσιαστικά την πρώτη ημέρα της Άνοιξης. Είναι η ημέρα που έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας & Τροφίμων του ΟΗΕ (Food and Agriculture Organization of the United Nations – F.A.O.) ως «Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας» και «Διεθνή Ημέρα Δασών», με στόχο την ανάδειξη του ρόλου των δασικών οικοσυστημάτων και την ανάγκη υπενθύμισης ότι ο καθένας μας οφείλει να αναλαμβάνει τις στοιχειώδεις ευθύνες του, ως προς το συνειδητό σεβασμό του στα δάση. Επιπλέον ο σύγχρονος άνθρωπος γνωρίζοντας ότι τα δασικά οικοσυστήματα διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, οφείλει ενεργά να συμβάλλει στην ανάδειξη και στην προστασίας τους και δεν πρέπει να ξεχνά ότι το δάσος είναι πηγής ζωής, ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ακόμα και της επιβίωσης του.
Ο φετινός εορτασμός που συμπληρώνει πενήντα ένα (51) χρόνια από την ανακήρυξη του, έχει θέμα «Δάση και αειφορική παραγωγή και κατανάλωση», έννοιες συνυφασμένες απόλυτα με την διαχείριση των ελληνικών δασών αφού από το 1836 που ιδρύθηκε η Δασική Υπηρεσία το έργο της συνδέθηκε άρρηκτα και με την αειφορική διαχείριση και ανάπτυξη των δασών καθώς και με την αειφορική παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών. Επιπλέον η συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία των δασικών οικοσυστημάτων είναι προσηλωμένη στις αρχές της ορθολογικής και αειφορικής διαχείρισης, της οικονομικότητας και της κοινής ωφέλειας, της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της συνολικής και ολοκληρωμένης προσέγγισης. Η υπηρεσία μας στα πλαίσια αυτά καθημερινά και ολόκληρο το εικοσιτετράωρο συμβάλλει στην υλοποίηση των παραπάνω υποχρεώσεων της και ταυτόχρονα μετά τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές υλοποιεί έργα που φιλοδοξεί να αναγεννήσουν το διαταραγμένο φυσικό περιβάλλον, ένα αποκαταστήσει την επιφανειακή διάβρωση, να βελτιώσει της συνθήκες αναγέννηση του και τέλος να προστατεύσει την άγρια πανίδα που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του. Ταυτόχρονα συμβάλλει καθοριστικά στην απασχόληση με παραγωγή δευτερογενών προϊόντων και υπηρεσιών δασικής αναψυχής και οικοτουρισμού.
Τέλος, η συνέχιση της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού (Covid-19) μας υποχρεώνει να προβαίνουμε σε μικρότερες σε συμμετοχή δράσεις όπως αναδασώσεις, δεντροφυτεύεις, συλλογή απορριμμάτων , κ.α. και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας. Ευελπιστούμε ότι η σημερινή πρώτη ημέρα της Άνοιξης να είναι η αρχή για να ξεπεράσουμε τον κίνδυνο αυτό και μέσα από αυτή τη κρίση να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας ώστε να συμβάλλουμε σε ένας καλύτερο, ασφαλέστερο και πιο υγιές περιβάλλον.