Π. Παναγιώτου: Πατριδοκάπηλη η στάση της ΝΔ στο Μακεδονικό
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”80509″ img_size=”full”][vc_column_text]Για «μεγάλη υποκρισία», για «μικροπολιτικά κίνητρα», ακόμη δε, και για «πατριδοκαπηλία» και «πατριωτική κωμωδία» εγκαλεί το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, Παναγιώτης Παναγιώτου (Παν Παν), στη συνέντευξη που έδωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αναφορικά με το πρόγραμμα της ΝΔ, ο κ. Παναγιώτου σημειώνει ότι «στον πυρήνα, αυτών των λογικών, βρίσκονται οι “συνταγές” του ΔΝΤ, που κόντεψαν να… αποτελειώσουν τη χώρα», λέει μάλιστα χαρακτηριστικά, «αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα, θέλουν τώρα να την …ξανασώσουν! Δεν τους αρκεί μία φορά…»
Ο υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απευθυνόμενος προς αναποφάσιστους πολίτες, ψηφοφόρους που απείχαν κ.ο.κ., λέει με έμφαση: «Τώρα αποφασίζουμε για το μέλλον της ζωής μας». Ενώ ερωτηθείς από το Πρακτορείο για την Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτει την πεποίθησή του ότι «και μετά τις εκλογές, θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διεύρυνση, την ανασυγκρότηση και τη συσπείρωση του μεγάλου προοδευτικού χώρου, που πρέπει να είναι η κινητήρια δύναμη της χώρας τα επόμενα χρόνια. Είναι η απάντηση στη μισαλλοδοξία, το συντηρητισμό, το νεοφιλελευθερισμό, την ακροδεξιά, την πατριδοκαπηλία και το ρατσισμό».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υποψηφίου με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, Παναγιώτη Παναγιώτου (Παν Παν), στον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ.: Κύριε Παναγιώτου, τι λέτε για την επιστολή Καραμανλή στον Πρόεδρο Μπους, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Documento;
Απ.: Αποδεικνύει τη μεγάλη υποκρισία της ΝΔ και τα μικροπολιτικά τους κίνητρα. Εδώ, η εικόνα της πατριδοκαπηλίας παίρνει την ουσιαστική της σημασία. Είχαν αποδεχθεί εδώ και 14 χρόνια την ονομασία «Μακεδονία – Σκόπια», χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό, χωρίς συνταγματική αλλαγή, χωρίς erga omnes, μόνο για χρήση από τις χώρες του ΟΗΕ δυνητικά! Ενημέρωσε άραγε ο τότε πρωθυπουργός τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων για τη δεσμευτική επιστολή του στον Πρόεδρο Μπους; Τους «μάρανε» η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών που κατοχυρώνει πλήρως, τα εθνικά μας συμφέροντα και αναδεικνύει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας. Πρέπει να ντρέπονται για την «πατριωτική κωμωδία» που έπαιξαν προς τέρψιν των (κατ’ αυτούς) αφελών Ελλήνων…
Ερ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητά, επιδιώκει σύγκριση και αντιπαράθεση μέσω προγραμμάτων. Μήπως είσθε κάπως… υπερβολικοί με την κριτική σας στο πρόγραμμα της ΝΔ, με δεδομένο ότι είναι νωπή ακόμη η νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές;
Απ.: Καθόλου υπερβολικοί. Το πρόγραμμα της ΝΔ, προωθεί ένα μοντέλο ανταγωνισμού και ανάπτυξης, σκληρά νεοφιλελεύθερο, ξεπερασμένο και διεθνώς αποτυχημένο. Επιδιώκει ιδιωτικοποίηση δημοσίων δομών (παιδεία, υγεία, ασφάλιση) σε συνδυασμό με περικοπές δαπανών από το κοινωνικό κράτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, η προετοιμασία της… ΔΕΗ για ξεπούλημα και η προσπάθεια εισαγωγής των διαγνωστικών Κέντρων στα δημόσια νοσοκομεία κλπ. Στην ίδια λογική κινείται και η θέση του κ. Μητσοτάκη για «έναν διορισμό σε κάθε πέντε αποχωρήσεις» υπαλλήλων. Αποψίλωση των δημοσίων δομών και λειτουργιών. Επίσης, επιδιώκει την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων. Προωθεί τις πιο επιβαρυντικές για τους εργαζόμενους ελαστικές μορφές εργασίες, ενώ θεωρεί …ξεπερασμένο το 8ωρο και το πενθήμερο! Και, προωθεί μειώσεις φόρων, οριζόντιες και όχι στοχευμένες και κοινωνικά δίκαιες, από το …2021, αφού πάρει την έγκριση της Ε.Ε. Στον πυρήνα, αυτών των λογικών, βρίσκονται οι «συνταγές» του ΔΝΤ, που κόντεψαν να… αποτελειώσουν τη χώρα.
Ερ.: Μία εβδομάδα πριν τις κάλπες και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία φαίνεται πως στοχεύει σε τρεις «δεξαμενές»: αποχή, παλαιότεροι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα επέλεξαν την ΝΔ και ψηφοφόροι μικρότερων κομμάτων. Τι πρέπει να πείτε σε αυτές τις τρεις κατηγορίες ψηφοφόρων;
Απ.: Πρέπει να τους πούμε την αλήθεια για όλα. Για το αληθινό περιεχόμενο του προγράμματος της ΝΔ, που κρύβει ο αρχηγός της επιμελώς, με αοριστίες, του τύπου ανάπτυξη (πώς και για ποιους), επενδύσεις (τί τύπου) και φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις, χωρίς αναφορές στις ανάγκες της κοινωνίας. Επίσης, πρέπει να πούμε και να αναλύσουμε το δικό μας πρόγραμμα που επιδιώκει ανάπτυξη με θέσεις εργασίας και με κοινωνική υποστήριξη των μεσαίων και αδύναμων οικονομικά στρωμάτων. Να τους πούμε, ότι δεν είναι μια συνηθισμένη αναμέτρηση του «δικομματισμού», αλλά μια κρίσιμη απόφαση για την κοινωνική και οικονομική κατεύθυνση που θα πάρει η χώρα μας, τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια. Γι’ αυτό, η αποχή δεν είναι σωστή στάση και η ψήφος τους έχει μεγάλη αξία. Το διακύβευμα της κάλπης των εθνικών εκλογών είναι διαφορετικό από αυτό των ευρωεκλογών. Το μήνυμα της δυσαρέσκειας δόθηκε. Τώρα, όμως, αποφασίζουμε για το μέλλον της ζωής μας.
Ερ.: Τελικώς, τι ήταν, τι είναι η Προοδευτική Συμμαχία για τον ΣΥΡΙΖΑ;
Απ.: Η Προοδευτική Συμμαχία, ήταν και είναι μια στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και δική μας, συστράτευσης ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Δεν έχει προεκλογικό και επικαιρικό χαρακτήρα. Έπαιξε και παίζει καθοριστικό ρόλο στο να «σπάσει» η δαιμονολογία και η ανορθολογική αντι-ΣΥΡΙΖΑ υστερία, που δεν βοηθάει καθόλου. Αντίθετα, διχάζει και υπονομεύει την εθνική ενότητα, που είναι αναγκαίο στοιχείο, μέσα σε μια περίοδο γενικότερων οικονομικών και γεωπολιτικών ανακατατάξεων. Η Προοδευτική Συμμαχία, πιστεύω ότι και μετά τις εκλογές, θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διεύρυνση, την ανασυγκρότηση και τη συσπείρωση του μεγάλου προοδευτικού χώρου, που πρέπει να είναι η κινητήρια δύναμη της χώρας τα επόμενα χρόνια. Είναι η απάντηση στη μισαλλοδοξία, το συντηρητισμό, το νεοφιλελευθερισμό, την ακροδεξιά, την πατριδοκαπηλία και το ρατσισμό.
Ερ.: Να δούμε λίγο και το παρελθόν; Τελικώς, ποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα;
Απ.: Το κακό είναι ότι αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα, θέλουν τώρα να την …ξανασώσουν! Δεν τους αρκεί μία φορά… Καθοριστικό ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας έπαιξε η ΝΔ την περίοδο 2004-2009, την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής. Με τα υπερβολικά ελλείμματα -που απέκρυπταν- οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή. Θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει, εάν εγκαίρως παίρναμε μόνοι μας μέτρα πολύ ηπιότερα. Δεν υπήρξε το αναγκαίο πολιτικό θάρρος. Συνέβαλε δευτερευόντως και το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου, όταν στη δύσκολη συμφωνία με τους δανειστές αποδέχθηκε την παρουσία του ΔΝΤ και μια μνημονιακή «συνταγή» με υπερβολική λιτότητα, που διέλυσε κυριολεκτικά τη χώρα. Κάτι το οποίο σήμερα παραδέχονται, ως λάθος, και οι δανειστές μας. Στα «χνάρια» του κινήθηκαν Σαμαράς- Βενιζέλος που έδωσαν τη «χαριστική βολή». Χωρίς να καταφέρουν να κλείσουν ούτε το 2ο μνημόνιο και βέβαια να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια…
Ερ.: Και η τετραετία ΣΥΡΙΖΑ; Θετικά, ολιγωρίες, αστοχίες;
Απ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ κληρονόμησε μια καταβαραθρωμένη χώρα. Με μειωμένο ΑΕΠ κατά 25 μονάδες. Με ανεργία στο 28% και στους νέους 50%. Με μέτρα και φόρους, που είχαν επιβληθεί, 65 δισ. Με 200 χιλιάδες επιχειρήσεις που είχαν κλείσει. Με 800 χιλιάδες πολίτες της μεσαίας τάξης να έχουν φτωχοποιηθεί. Με μισθούς και συντάξεις να έχουν μειωθεί κατά 40% (μέσος όρος) κλπ. Παρ’ όλα αυτά, υπό καθεστώς μνημονιακής πίεσης, κατάφερε και έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, οριστικά και αμετάκλητα. Και σήμερα υπάρχει μια αισιοδοξία για την οικονομία της χώρας, από την οποία κερδίζουν όλοι! Και οι πολιτικοί αντίπαλοι μας, που μέχρι πρόσφατα καταστροφολογούσαν ασύστολα (4ο μνημόνιο κ.λ.π.). Μειώθηκε η ανεργία κατά οκτώ μονάδες (400 χιλ. νέες θέσεις εργασίας). Συνεχής ανάπτυξη για 9 τρίμηνα με ρυθμό, και φέτος υπολογίζεται σε πάνω από 2%. Όταν ο μέσος ευρωπαϊκός είναι κατώτερος. Αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός 11%. Θεσπίστηκε μειωμένη προς το παρόν 13η σύνταξη. Αυξήθηκαν τα επιδόματα κοινωνικής προστασίας, έγιναν στοχευμένες φοροαπαλλαγές και πολλά άλλα. Το θετικό έργο, σε τόσο δύσκολες συνθήκες καλύπτει πλήρως, τις λογικές ολιγωρίες και αστοχίες που δεν επισκιάζουν την ουσία του έργου που έγινε.
Ερ.: Να σταθούμε λίγο και στο επικοινωνιακό σκέλος της αντιπαράθεσης; Πόσο μεγάλο ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι -όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ- η μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ ήταν απέναντί του; Πόσο μεγάλο ρόλο έπαιξαν τα fake news; Και πώς υπερβαίνει στο εξής το ζήτημα αυτό;
Απ.: Το ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ ήταν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, με συνεχή καταστροφολογία και fake news, έπαιξε καθοριστικό ρόλο, από πλευράς επικοινωνιακής. Έφτασαν στο σημείο να επιβάλλουν τη στρατηγική τους ακόμα και στο κόμμα της ΝΔ! Πρωτοφανές… Και η ΝΔ να ακολουθεί τις πολιτικές υπαγορεύσεις τους! Όλη αυτή η κατάσταση είχε σοβαρό πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί μια μεγάλη στρέβλωση για την Δημοκρατία μας… Ο επανακαθορισμός σε σωστή βάση του ρόλου όλων, έχει επείγοντα χαρακτήρα και για τα ΜΜΕ και για τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Είναι θέμα δημοκρατίας.
Ερ.: Κλείνοντας, από τη δημοσιογραφία στην πολιτική: ποιες είναι οι πρώτες εμπειρίες από τη… μετάβαση, κύριε Παναγιώτου;
Απ.: Ήμουν πάντα πολιτικός αρθρογράφος κι αναλυτής, με άποψη και οπτική. Ποτέ δεν έκανα τον «δήθεν αντικειμενικό». Με αυτή την έννοια, η σχέση μου με την πολιτική και τους πολιτικούς, ήταν πάντα στενή. Άρα δεν πρόκειται για μια κατά κυριολεξία «μετάβαση». Απλώς «πέρασα τη συνοριακή γραμμή» μετά την τιμητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, να συμμετέχω στις εκλογές από μια θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Κυρίως λόγω της συμμετοχής μου στην πρωτοβουλία πολιτών ΓΕΦΥΡΑ στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας. Παραμένω περισσότερο ένας πολίτης που θέλει να προωθήσει, θέσεις, ιδέες και απόψεις, παρά πολιτικός με την «επαγγελματική» έννοια του όρου.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]