FOLLOW US: facebook twitter

Π.Ε. Ηλείας: Σε αυξημένη ετοιμότητα ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας

Ημερομηνία: 20-06-2024 | Συντάκτης:

-Έκτακτη συνεδρίαση ΣΟΠΠ Π.Ε. Ηλείας λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

Σε κατάσταση κινητοποίησης (Red Code) τίθεται αύριο, Παρασκευή 21 Ιουνίου  – με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου – , η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και κατ’ επέκταση και η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, καθώς σύμφωνα με την Ομάδα Έκδοσης του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο κίνδυνος πυρκαγιών στις εν λόγω περιοχές προβλέπεται να είναι πολύ υψηλός.

Στην κατάσταση κινητοποίησης, ο Εθνικός Μηχανισμός τίθεται σε πλήρη κινητοποίηση, ενεργοποιώντας και αναπτύσσοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και τα αντίστοιχα προς τις ανάγκες, υλικά και μέσα για την ετοιμότητα ενόψει επαπειλούμενου κινδύνου, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση καταστροφικού φαινομένου και δρομολογούνται δράσεις βραχείας αποκατάστασης, αρωγής και υποστήριξης για την μετρίαση των επιπτώσεων καταστροφής.

Τα παραπάνω, συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που συγκάλεσε στο γραφείο του, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, με  αφορμή την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (Κατηγορία 4), για αύριο, Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024 στην Π. Ε Ηλείας.

Όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας, βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, ενώ παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού όλων των φορέων αλλά και ενημέρωσης των πολιτών προκειμένου να αποφύγουν εργασίες καθώς και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν την έναρξη πυρκαγιάς.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, όπως και στην προχθεσινή σύσκεψη, επανέλαβε πως όλα τα μέσα του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας βρίσκονται στην διάθεση της Πυροσβεστικής προκειμένου να συνδράμουν οπουδήποτε και οποτεδήποτε τους ζητηθεί, ενώ τόνισε την ανάγκη επαγρύπνησης και συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των πολιτών.

Από την πλευρά του, ο Προϊστάμενος Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Π.Δ.Ε., Νίκος Γυφτάκης τόνισε την ανάγκη, όλο το προσωπικό και τα μέσα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και των φορέων να είναι έτοιμα  να επέμβουν αν χρειαστεί και πρόσθεσε πως οι υδροφόρες της Περιφέρειας βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να επέμβουν σε πρώτο χρόνο.

Παράλληλα, ανέφερε πως θα υπάρχει σύνδεσμος ώστε σε ενδεχόμενη πυρκαγιά, να μπορούν όλοι φορείς να επικοινωνήσουν με τον τμηματάρχη της Π.Ε. Ηλείας για να υπάρξει ενημέρωση και συνέστησε οι τοπικές ομάδες πυρασφάλειας, να φορούν διακριτικά του δήμου ώστε να ξεχωρίζουν από τους πολίτες.

Ο Προϊστάμενος Πολ. Προστασίας της ΠΕ Ηλείας, Κώστας Μπαλκάμος, τόνισε πως αύριο απαγορεύονται ρητά όλες οι εργασίες υπαίθρου και οι εργασίες που μπορούν να προκαλέσουν έναρξη πυρκαγιάς και ζήτησε από τους δημάρχους και τους αντιδημάρχους της Ηλείας να ενημερώσουν τους προέδρους των Κοινοτήτων και εκείνοι με την σειρά τους, τους πολίτες.

Ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας, Περικλής Κουλκουβίνης, ζήτησε αυξημένη ετοιμότητα από όλες τις δυνάμεις και τόνισε την ανάγκη ύπαρξης υδροφόρων σε αναμονή, εκ των προτέρων σε συγκεκριμένα σημεία που θα υποδειχθούν ιδιαίτερα για τις θερμές ώρες.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας, Γιώργος Σωτηρόπουλος, τόνισε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις είναι έτοιμες να συνδράμουν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, με δεδομένες και τις αυξημένες ανάγκες του τριημέρου, αφού το Σάββατο αναμένονται στο Κατάκολο πέντε κρουαζιερόπλοια και 15 χιλιάδες τουρίστες.

Ο εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου, Παναγιώτης Μητρόπουλος, ο εκπρόσωπος της 117 Π.Μ., Γιώργος Μπέκας, ο εκπρόσωπος του Διοικητικού Οικονομικού της Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κορμπάκης και η υπεύθυνη του ΕΚΑΒ Ηλείας, Αμαλία Βασιδέλλη, ανέφεραν ότι όλα τα μέσα είναι διαθέσιμα και όλα τα στελέχη στις επάλξεις προκειμένου να συνδράμουν σε οτιδήποτε χρειαστεί.

Τέλος, η Διευθύντρια Δασών Ηλείας, Αγγελική Τσάκωνα τόνισε πως αυτή την στιγμή πραγματοποιούνται εργασίες σε 14 χιλιάδες στρέμματα από την Σμέρνα μέχρι και την Πλατιάνα και στις παραλιακές περιοχές του νομού ενώ η Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ασημίνα Χαλικιά υπογράμμισε την ανάγκη αυξημένης ετοιμότητας στις κατασκηνώσεις του νομού.

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν ακόμα, ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, ο αντιδήμαρχος Ήλιδας, Κώστας Τσεριώνης, ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Λινάρδος, ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως, Θοδωρής Λώλος, ο αντιδήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Διονύσης Κεκάτος, ο αντιδήμαρχος Πηνειού, Άκης Ντούγκας, ο τμηματάρχης Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ήλιδας, Αντώνης Χαρίτος και ο αξιωματικός της ΔΙΠΥΝ Ηλείας, Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia