FOLLOW US: facebook twitter

Π. Αντωνακόπουλος: “Η όποια απόφαση ληφθεί θα είναι άκυρη”!

Ημερομηνία: 09-11-2022 | Συντάκτης:

Επιστολή δημάρχου Πύργου προς το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα του Ηλεκτροφωτισμού- Επισημαίνει ότι αρμόδια είναι η Οικονομική Επιτροπή  

Επιστολή προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Νώντα Κυριαζή προκειμένου να αναγνωστεί στην χθεσινή προγραμματισμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πύργου σχετικά με το πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης, το έργο του ηλεκτροφωτισμού, απέστειλε χθες ο δήμαρχος Πύργου κ. Π. Αντωνακόπουλος καθώς απουσίαζε λόγω εφημερίας στο Γ.Ν Ηλείας

Ειδικότερα ο δήμαρχος τονίζει οτι το θέμα της Ενεργειακής Αναβάθμισης του Συστήματος Φωτισμού της πόλης, αρμόδιο οργανο για να αποφασίσει είναι η Οικονομική Επιτροπή και κατά συνέπεια όποια απόφαση λάβει το ΔΣ θα ε΄΄ιναι άκυρη. Ειδικότερα αναφέρει τα εξής:

«Είναι γνωστό και αναμφισβήτητο, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να αποφασίζει για θέματα τα οποία είναι αρμοδιότητα άλλων Οργάνων του Δήμου, εν προκειμένω της Οικονομικής Επιτροπής. Για το συγκεκριμένο 1ο θέμα της σημερνής  Συνεδρίασης, με σαφήνεια Νόμος του 2020 ορίζει ότι αρμόδιο όργανο είναι η Οικονομική Επιτροπή.

Για το θέμα της Ενεργειακής Αναβάθμισης του Συστήματος Φωτισμού της πόλης, υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις σε άλλους Δήμους οι οποίες στηρίζονται πάνω σ’ αυτό το νομικό πλαίσιο.

Η μελέτη για την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Συστήματος ηλεκτροφωτισμού δημόσιων χώρων του Δήμου έχει εκπονηθεί έγκαιρα κι έχει παραληφθεί από τις Υπηρεσίες του Δήμου.

Είναι γνωστό ότι στο τριετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Δήμου που ψηφίστηκε το 2020, ομόφωνα εγκρίθηκε και η Ενεργειακή Αναβάθμιση του Συστήματος ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων του Δήμου.

Με επιστολή μου προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον ενημέρωσα έγκαιρα ότι η εισαγωγή θέματος προς συζήτηση όταν δεν συνάδει με το κανονιστικό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχουν τα όργανα του Δήμου, γι’ αυτό και καθιστά άκυρη την οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί.

Αντιθέτως προτείνουμε, κι έχει εισαχθεί ως θέμα στη σημερινή διαδικασία, η ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου γύρω από την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Συστήματος ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων του Δήμου και την Σύμβαση Ενεργειακής Αναβάθμισης (ΣΕΑ). Και μάλιστα προτείνουμε να γίνει διαδικασία στην οποία θα βρίσκεται ο Τεχνικός Σύμβουλος της εταιρείας που εκπόνησε τη μελέτη, καθώς και ο εκπρόσωπος του φορέα που ασκεί σύμφωνα με το νόμο, εσωτερικό έλεγχο στα πεπραγμένα του Δήμου Πύργου, για να απαντήσουν σε όλες τις απορίες που μπορεί να έχουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Βεβαίως πρέπει να επισημάνω ότι όλο το προηγούμενο διάστημα της θητείας μας, υπήρχε η δυνατότητα να έχετε ενημέρωση μέσα από τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι από τις πρώτες παρατάξεις της μειοψηφίας, μέσω των οποίων αποφασίστηκε η εκπόνηση και η παραλαβή της μελέτης.

Η προσπάθεια να ακυρωθεί ένα σημαντικό έργο, ιδιαίτερα χρήσιμο στην εποχή της ενεργειακής κρίσης, για τους δημότες, δεν μπορεί να γίνει πράξη. Ήδη σε όλη την Ελλάδα, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, ακολουθώντας τις ίδιες διαδικασίες, δεκάδες Δήμοι αλλά και αιρετές Περιφέρειες έχουν προχωρήσει σε ΣΕΑ, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης των Δημοτικών Αρχών.

Πολλά από τα επιχειρήματα που αναπτύσσονται όψιμα, έχουν αντιμετωπιστεί απορριπτικά από την πρόσφατη απόφαση της Αποκεντρωμένης Περιφερειακής Διοίκησης μέσω της οποίας απορρίφθηκαν ενστάσεις οι οποίες υιοθετούσαν τα προβαλλόμενα  αρνητικά επιχειρήματα από την πλευρά της μειοψηφίας.

Σας θυμίζω την άδοξη που είχε για εσάς εξέλιξη, όλη η νομικά ανεδαφική επιχειρηματολογία γύρω από το έργο αποκατάστασης ζημιών από θεομηνίες προϋπολογισμού 1,4 ευρώ, το οποίο πλέον υλοποιείται.

Τέλος επαναλαμβάνω ότι επειδή η παρούσα Δημοτική Αρχή σέβεται  τους νόμους, δεν θα επιτρέπουμε σε κανένα τον εμπαιγμό της κοινωνίας και τον ευτελισμό των θεσμών. Η μόνη σοβαρή διαδικασία που μπορεί να γίνει είναι η συζήτηση και οι απαντήσεις σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο.

Όσον αφορά ιδεολογικά ζητήματα που τίθενται από τις σχέσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιωτικής οικονομίας, νομίζω ότι αυτά έχουν λυθεί με σαφήνεια από το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης. Αρκετοί  από εσάς, εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο-ίσως οι περισσότεροι- έχουν εγκρίνει πολλές φορές τη σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα στον Δήμο Πύργου για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο μέρος των τελών καθαριότητας πηγαίνουν στην ιδιωτική εταιρεία που λειτουργεί το εργοστάσιο Διαχείρισης στερεών απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά.

Επίσης, άλλη μορφή ΣΔΙΤ μεταξύ Δήμου Πύργου και ιδιωτικού φορέα, είναι η ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία της συντήρησης του εργοστασίου παραγωγής πόσιμου νερού στον Ερύμανθο. Για την πληρωμή της εταιρείας αυτής, η προηγούμενη Αρχή ψήφισε και διαμόρφωσε τα τέλη Ερυμάνθου. Οι πολίτες πλήρωναν τα τέλη και ο  Δήμος τα έδινε στην ιδιωτική εταιρεία που συντηρεί το εργοστάσιο. Να θυμίσουμε ότι τα τέλη Ερυμάνθου τα καταργήσαμε εμείς και ήταν 3 ευρώ ανά παροχή το μήνα.

Πλέον δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση ιδεολογική, πολιτική και οικονομική για την αρνητική στάση ετερόκλητων δυνάμεων, εδώ σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα ελέγξει και θα προστατέψει το συμφέρον του πολίτη, όπως έχει κάνει σε δεκάδες άλλες τέτοιες συμβάσεις (ΣΕΑ).

Τα υπόλοιπα είναι λόγια μικροπολιτικών παραστάσεων, ελλείψει δυνατότητας διατύπωσης σοβαρού πολιτικού λόγου, σοβαρών πολιτικών προτάσεων, σοβαρής πολιτικής συμπεριφοράς.”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος
Ζητείται εργαζόμενος για εργασίες τοποθέτησης αθλητικών ειδών και παιδικών χαρών, εντός και εκτός Πύργου Ηλείας.

Πληροφορίες: 6948838248