Clickaway στη διαγραφή των κορονοχρεών
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”49162″ img_size=”full”][vc_column_text]Η απειλή της πτώχευσης για τη μεγάλη πλειονότητα των μικρών επιχειρήσεων λιανικής, είναι πλέον προ των πυλών και ήδη εμπορικοί σύλλογοι και επιμελητήρια προτείνουν στην κυβέρνηση «να αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά τη διαγραφή χρεών ως άμεση, αποτελεσματική και κυρίως ρεαλιστική λύση για τη διάσωση του μικρομεσαίου εμπορίου».
Δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος ο οποίος να ισχυρίζεται ότι έπρεπε να ανοίξει κανονικά το λιανεμπόριο για την περίοδο των Χριστουγέννων και να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Η σχεδόν ανεξέλεγκτη πορεία της πανδημίας, μετά από 6 εβδομάδες lockdown δεν αφήνει αμφιβολίες για τον μονόδρομο αυτής της επιλογής στη χώρα μας.
Ωστόσο, ο τρόπος που η κυβέρνηση επέλεξε να αντισταθμίσει το βαρύ πλήγμα που υφίσταται το λιανεμπόριο από την παράταση της αναστολής λειτουργίας -το αμφιλεγόμενο clickaway ή ορθότερα η «παράδοση στην είσοδο του καταστήματος κατόπιν παραγγελίας και πληρωμής»- ήταν λογικό να ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των ενδιαφερόμενων.
Πρώτα, γιατί ολοφάνερα ευνοεί κυρίως μεγάλα καταστήματα και αλυσίδες του λιανεμπορίου που έχουν τον μηχανισμό να ανταποκριθούν. Και έπειτα γιατί υποβάλλει τις μικρές επιχειρήσεις κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου, που για ορισμένους κλάδους φέρνει μέχρι και το 20% του ετήσιου τζίρου σε κανονικές συνθήκες, σε μια περίπλοκη και ακριβή δοκιμασία με αμφίβολο όφελος;
Η πρεμιέρα αυτού του τρόπου ήταν απογοητευτική. Αλλά ακόμα και αν τις προσεχείς μέρες τα πράγματα βελτιωθούν, τίποτα δεν αλλάζει το γεγονός ότι η χριστουγεννιάτικη αγορά για την πλειονότητα των μικρομεσαίων είναι χαμένη. Αυτή είναι μια διαπίστωση με την οποία το σύνολο του εμπορικού κόσμου έχει συμφιλιωθεί, κατανοώντας την αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της δημόσιας υγείας.
Το πρόβλημα είναι τι κάνει η κυβέρνηση για να αντισταθμίσει την τεράστια απώλεια τζίρου για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και το λιανεμπόριο, όπου συγκεντρώνεται η τεράστια πλειονότητα επιχειρήσεων και εργαζομένων.
«Τίποτα Ή ελάχιστα», είναι περίπου η απάντηση που δίνουν οι εκπρόσωποι των εμπόρων. Κα ίσως η πρόταση για διαγραφή των κορονοχρεων που κατέθεσε στη σύσκεψη του ΕΒΕ Ηλείας, ο αντιπρόεδρος Κώστας Λεβέντης να αποτελεί ρεαλιστική και αναγκαία απάντηση, αν θέλουμε να αποτρέψουμε μια πανδημία πτωχεύσεων εκατοντάδων μικρών επιχειρήσεων, και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, κάτω από το βάρος συσσωρευμένων χρεών προς το Δημόσιο, Ταμεία, και τράπεζες.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]