FOLLOW US: facebook twitter

«ΟΧΙ» στο αιολικό πάρκο από τον δήμο Ζαχάρως

Ημερομηνία: 29-01-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”128469″ img_size=”full”][vc_column_text]

Την υποβολή αντιρρήσεων στη ΡΑΕ αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο

[/vc_column_text][vc_column_text]Αντίθετος με τη χορήγηση άδειας σε Ανώνυμη Εταιρεία για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη δημιουργία αιολικού πάρκου στην ευρύτερη περιοχή της ορεινής νότιας Ηλείας είναι ο δήμος Ζαχάρως, καθώς το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να υποβάλει έγγραφες αντιρρήσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Μπαλαδήμας, στη ΡΑΕ έχει υποβληθεί αίτημα εγκατάστασης 72 ανεμογεννητριών, ισχύος 5,5 μεγαβάτ και ύψους 100 μέτρων με 85 μέτρα άνοιγμα πτερυγίων στις περιοχές του Δήμου μας, σε πολύ κοντινή απόσταση από το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, από τον παραδοσιακό οικισμό των Ταξιαρχών, από τους καταρράκτες της Νέδας και τις τοπικές κοινότητες Αρχαίας Φιγαλίας, Περιβολίων, Στομίου, Πετραλώνων, Κρυονερίου, Ν. Φιγαλίας, Λεπρέου, όπου βρίσκεται ο αρχαίος ναός της Δήμητρας, Μίνθης, Χρυσοχωρίου, Μηλέας και Ροδινών.[/vc_column_text][vc_single_image image=”3537″ img_size=”full”][vc_column_text]«Για τον Δήμο μας το φυσικό περιβάλλον από το Ιόνιο μέχρι τον Επικούριο Απόλλωνα και από το Κλειδί μέχρι τη Νέδα, φιλοξενεί ένα πολύμορφο πολιτιστικό απόθεμα που αποτελεί μείζον κεφάλαιο για την ανάπτυξη του τόπου μας και εξαιρετικού κάλλους φυσικό τοπίο. Οι καταρράκτες της Νέδας δέχονται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο όπως και ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα. Στόχος όλων μας είναι η ανάδειξη και η περαιτέρω αξιοποίηση της περιοχής μας προς όφελος όλων. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η αιολική ενέργεια και οι ανεμογεννήτριες είναι μια εναλλακτική, ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Υπό έντονη αμφισβήτηση όμως τελεί η επιλογή πολύ μεγάλων ανεμογεννητριών και η χωροθέτησή τους, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές όπως οι προαναφερθείσες», τόνισε ο κ. Μπαλαδήμας και πρόσθεσε ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις επιδρούν αρνητικά στο φυσικό περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα, τη ζημιά των δασών, τα μνημεία πολιτισμού, ενώ παράλληλα προκαλούν τη βάναυση αλλοίωση του τοπίου έτσι όπως το έχουν γνωρίσει και το βιώνουν οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής. «Το τοπίο αυτό αποτελεί για τους κατοίκους του και συστατικό στοιχείο της ταυτότητας της τοπικής τους κοινωνίας», ανέφερε.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφίας, καθώς από την πλευρά της Μείζονος Μειοψηφίας, η πρόταση καταψηφίστηκε.

Η Μείζονα Αντιπολίτευση καταψηφίζει την πρόταση αναφέροντας ότι «Είναι μεγάλες οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής που ενώ γνώριζε έφτασε στο παρά ένα (πριν την λήξη της προθεσμίας των αντιρρήσεων 29 Γενάρη 2021) και μετά από την πίεση των προέδρων των χωριών της Δ.Ε. Φιγαλείας και αιτήματος της Λαϊκής Συσπείρωσης να κάνει τηλεφωνικό συμβούλιο “ανώδυνο” γι αυτήν. Είχαμε προειδοποιήσει γι αυτό που ερχόταν αλλά δεν ακουστήκαμε. (…)Καλούμε έστω και τώρα και με αυτό τον τρόπο συνεδρίασης τη δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και να αντιταχθεί στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών με ότι όπλα της δίνει ο αστικός νόμος. Καλό θα ήταν στην πορεία να αντιταχθεί και στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot