Όχι άλλο… Part time EΛΓΑ: Τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού ζητούν οι παραγωγοί της Ηλείας, για να καλύπτονται όλες οι ζημιές
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”137070″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού ζητούν οι παραγωγοί της Ηλείας, για να καλύπτονται όλες οι ζημιές
-Έχουμε στείλει τις προτάσεις που μας ζήτησαν, τονίζει ο Χρ. Βαλιανάτος
-Αποζημίωση στο 100% για όλο τον χρόνο, επισημαίνει ο Θαν. Βομπίρης
-Επιβεβλημένη η αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο, υπογραμμίζει ο αντιπερ/ρχηςΑγροτ. Ανάπτ. Θεόδ. Βασιλόπουλος
[/vc_column_text][vc_column_text]Κλίμα δυσφορίας επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών της Ηλείας, διότι κάθε χρόνο υφίστανται ζημιές σε καλλιέργειες στο στάδιο της καρπόδεσης εξαιτίας ασυνήθιστων καιρικών ή φυσικών φαινομένων, όπως ο καύσωνας ή το χαλάζι, τα οποία παραμένουν ακάλυπτα εξαιτίας του ισχύοντος κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Παρά τα απανωτά υπομνήματα και τις επιστολές που έχουν στείλει τόσο στον οργανισμό όσο και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι αγροτικές οργανώσεις και ομάδες παραγωγών της Ηλείας, μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει κάτι.
Πρόσφατη αρνητική εξέλιξη η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ να απορρίψει το αίτημα καταβολής αποζημιώσεων σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών στον κάμπο και στην περιοχή των Μακρισίων, με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για ζημιές στο προανθικό στάδιο σε δενδρώδεις καλλιέργειες, οι οποίες δεν καλύπτονται βάσει κανονισμού.[/vc_column_text][vc_single_image image=”33478″ img_size=”full”][vc_column_text]Όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, πρέπει να τερματιστεί η αναβλητικότητα στην τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, διότι πλέον δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του αγροτικού κόσμου.
«Οι προηγούμενοι υπουργοί και πρόεδροι ΕΛΓΑ είχαν ζητήσει προτάσεις για την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, οι οποίες και είχαν σταλεί από την Ομάδα. Ωστόσο, δεν έχει γίνει τίποτα και το θέμα έχει μείνει στις συζητήσεις και στις προτάσεις. Οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει και πρέπει άμεσα να γίνει η τροποποίηση του κανονισμού.Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι από το 2011 και είναι μία υπουργική απόφαση. Δεν μπορούν μία υπουργική απόφαση να την τροποποιήσουν και να αποζημιώσουν τον κόσμο στις ελιές στα εσπεριδοειδή και σε όποιο άλλο προϊόν; Κοροϊδεύουν τον κόσμο… Κάθε φορά λένε ότι ο κανονισμός δεν το επιτρέπει, τι δεν το επιτρέπει; Υπουργική απόφαση είναι», τόνισε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”120874″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), Θανάσης Βομπίρης, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι οι αγρότες βιώνουν διαρκή εμπαιγμό από τον ΕΛΓΑ, υπενθυμίζοντας ότι πληρώνουν ασφάλιστρα όλο τον χρόνο και αποζημιώνονται δυσανάλογα.
«Εδώ και αρκετά χρόνια αγωνιζόμαστε για να γίνει ο ΕΛΓΑ δημόσιος, να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς για όλα τα παθογόνα αιτία και καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Με τον τωρινό κανονισμό, σε περίπτωση ζημιάς μέχρι 20%, δεν αποζημιώνεται κανείς. Με 25% αποζημιώνεται μονάχα το 7%. Σε περίπτωση που κάποιος έχει 18% ζημιά δε θα πάρει τίποτα. Όταν κάποιος έχει 10.000€ εισόδημα και πάθει ζημιά 18%, είναι 1800€, ποσό σημαντικό για οικογένειες μικρών αγροτών. Έχουμε κάνει αγώνες έχουμε πάει στον ΕΛΓΑ στην Αθήνα, στην Περιφέρεια και έχουμε στείλει στην Βουλή υπομνήματα για το ζήτημα αυτό. Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε κάνει έξοδα, να έχουμε βάλει μια καλλιέργεια μπροστά και έρχεται ένας πάγος μέσα στον Απρίλιο και μας καταστρέφει», δήλωσε ο κ. Βομπίρης, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να ασχοληθεί σοβαρά με τον κανονισμό κι όχι να επιδιώκει να θεσπίσει την ιδιωτική ασφάλιση στον ΕΛΓΑ.[/vc_column_text][vc_single_image image=”100218″ img_size=”full”][vc_column_text]Παρεμβάσεις Βασιλόπουλου για τον ΕΛΓΑ
Από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θοδωρής Βασιλόπουλος, έχει προβεί κατ΄επανάληψη σε παρεμβάσεις προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να εγκριθούν αιτήματα αποζημιώσεων, σημειώνοντας ότι ο κανονισμός είναι πλέον παρωχημένος.
«Το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί. Το θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ πρέπει να διαμορφωθεί στα νέα δεδομένα που έχουν καταγραφεί από την κλιματική αλλαγή. Δεν μπορεί να μην αναγνωρίζεται η ζημιά στο άνθος, αφού μετά την ανθοφορία έρχεται η καρπόδεση. Για ποια παραγωγή θα μιλάμε μετά από λίγους μήνες; νέες ποικιλίες όπως η φράουλα Θερμοκηπίου, που αν φυτευτεί τον Νοέμβριο, δεν αποζημιώνεται, ή η φθινοπωρινή πατάτα αν υποστεί ζημιά τον Ιανουάριο. Επίσης έχουμε ζητήσει στελεχωμένο περ/κό γραφείο στον Πύργο και εκπαίδευση του εποχικού προσωπικού. Παράλληλα, θεωρώ ότι στον παραγωγό πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να επιλέγει ο ίδιος για κάποιες κατηγορίες την ιδιωτική ασφάλιση», τόνισε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”136442″ img_size=”full”][vc_column_text]«Μπαράζ» ερωτήσεων στη Βουλή
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον ΕΛΓΑ έχουν κατατεθεί δεκάδες ερωτήσεις στη Βουλή, τόσο από τους βουλευτές Ηλείας όσο και από βουλευτές άλλων αγροτικών περιοχών. Η απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού, είναι ότι «σαφής πρόθεση της Διοίκησης του ΕΛ.Γ.Α. και της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ είναι η αναβάθμιση του γεωργοασφαλιστικού συστήματοςτης χώρας, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται επιτυχώς στην κλιματική αλλαγή και να προσφέρει επαρκή ασφάλιση στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των παραγωγών και τωνκτηνοτρόφων της χώρας. Μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει και περιλαμβάνει τομείς όπως ηψηφιακή εποχή , ο τρόπος των εκτιμήσεων η βιωσιμότητα του συστήματος αγροτικήςασφάλισης (μάλιστα δε στο τελευταίο τρέχουν διάφορες μελέτες όπως π.χ. η ΠαγκόσμιαΤράπεζα έχει συστήσει επίσης επιτροπή, η οποία χρησιμοποιώντας σύγχροναποσοτικοποιημένα δεδομένα θα εισηγηθεί επί των μεταρρυθμίσεων , επίσης και από τονΕΛΓ.Α. υπάρχει διαδικασία από αναλογιστική εταιρεία ) καθώς και άλλες παρεμβάσεις».
Ωστόσο, σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρ. Λυκουρέντζος, επισήμανε ότι για να τροποποιηθεί ο κανονισμός, θα πρέπει να αντληθούν επιπλέον πόρο, προσθέτοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο να δοθούν πόροι στις χώρες του νότου λόγω κλιματικής αλλαγής.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]