FOLLOW US: facebook twitter

«Ουραγοί» και στον τουρισμό: Στο 1% η συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στα έσοδα του ελληνικού τουρισμού, σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ

Ημερομηνία: 17-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”105610″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Η Ηλεία κρατάει μόνη της την τουριστική κίνηση χωρίς οδικό δίκτυο και αεροδρόμιο
-«Μήνυμα» του Ινστιτούτου για άμεση κατασκευή της Πατρών-Πύργου

Ο τουρισμός αποτέλεσε όχημα εξόδου από την κρίση για την ελληνική οικονομία την περασμένη δεκαετία, όμως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει την αλματώδη τουριστική ανάπτυξη. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για το 2018, η Δυτική Ελλάδα συνεισέφερε μόλις 292 εκατ. ευρώ στα 21, 6 δις. ευρώ ετήσια έσοδα του ελληνικού τουρισμού, δηλαδή μόλις 1%! Αρκετά μικρή είναι και η άμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της Περιφέρειας, μόλις 3%, παρότι μόνο ο φυσικός και πολιτιστικός πλούτος της Ηλείας θα αρκούσε για να επιτευχθεί μεγαλύτερη άνοδος. Τα μονοψήφια ποσοστά εμφανίζονται και σε άλλες κατηγορίες, όπως οι επισκέψεις στην Ελλάδα, όπου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αντιπροσωπεύει το 2% των επισκέψεων που καταγράφηκαν στην Ελλάδα το 2018, οι αφίξεις σε ξενοδοχειακά καταλύματα (3%) και οι διανυκτερεύσεις (1%). Σε όλες τις κατηγορίες καταγράφεται άνοδος την τελευταία εξαετία, κάτι αναμενόμενο λόγω της πανελλαδικής εκτόξευσης του τουρισμού, όμως παραμένει πολύ χαμηλά στο πανελλαδικό μερίδιο και υπερέχει μόνο έναντι περιφερειών όπως η Δυτική Μακεδονία και η Στερεά Ελλάδα, που σε κάθε περίπτωση δεν διαθέτουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας.

Η αβοήθητη Ηλεία «σέρνει» το κάρο

Μπορεί στην Ηλεία να υπερηφανευόμαστε –και δικαίως- για την παγκόσμια λάμψη της Αρχαίας Ολυμπίας, όπως οι αριθμοί μάς προσγειώνουν: αντιπροσωπεύουμε μόλις το 4% του συνόλου των επισκεπτών σε αρχαιολογικούς χώρους  και μουσεία της Ελλάδας! Η αξιοσημείωτη παράμετρος της έρευνας είναι πως η Ηλεία συνεισφέρει τα περισσότερα στον τουρισμό της Δυτικής Ελλάδας, παρότι έχει βοηθηθεί ελάχιστα από το κράτος στη βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Το 98% των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους και το 87% των επισκεπτών σε μουσεία στη Δυτική Ελλάδα, περιηγήθηκαν στην Ηλεία. Οι επαγγελματίες της Ηλείας έχουν κάνει τις περισσότερες επενδύσεις, καθώς ο νομός διαθέτει το μεγαλύτερο ξενοδοχειακό δυναμικό (48%) της Δυτικής Ελλάδας, με 87 ξενοδοχειακές μονάδες, 5.132 δωμάτια και 8.220 κλίνες, 97 μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων, με 555 δωμάτια και 1.288 κλίνες, καθώς και το 66% του δυναμικού των θέσεων της Περιφέρειας με 13 μονάδες, 56 οικίσκους και 1.088 θέσεις.

Διαθέτουμε το υψηλότερο ποσοστό στις διανυκτερεύσεις (48%) και στην πληρότητα των καταλυμάτων (48%), ενώ το 41% των αφίξεων επισκεπτών είναι στην Ηλεία, παρότι τόσο η Αιτωλοακαρνανία όσο και η Αχαΐα έχουν σύγχρονο οδικό δίκτυο και από ένα αεροδρόμιο!

Η πτώση της κρουαζιέρας

Η κρουαζιέρα αποτέλεσε σημαντική πηγή τουριστικών εσόδων για την Ηλεία στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, αναδεικνύοντας το Κατάκολο σε κορυφαίο λιμάνι. Όπως όμως αναφέρει η έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ, από  το 2016 η πολιτική αναταραχή και ο φόβος ασφάλειας στη γειτονική Τουρκία λόγω της τρομοκρατίας, επέφερε μείωση 20% στην ελληνική κρουαζιέρα, αφού τα αξιοθέατα σε Ελλάδα και Τουρκία προωθούνται από τις εταιρίες σε κοινά πακέτα. Το λιμάνι του Κατακόλου υπέστη μείωση κοντά στο 30% (από 307 κρουαζιερόπλοια το 2013 σε 199 κρουαζιερόπλοια το 2019) και το μερίδιο της Δυτικής Ελλάδας στην ελληνική κρουαζιέρα έμεινε στο 7% στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων που επισκέφθηκαν την χώρα. Συγκεκριμένα, η κίνηση των κρουαζιερόπλοιων και στο 10% στις αφίξεις επιβατών, με μεγάλη όμως μείωση (από 764 χιλ. το 2013 σε 468 χιλ. το 2018).

Ο δρόμος θα «εκτοξεύσει» την Ηλεία

Στην ενότητα με τις δυνητικές αγορές στις οποίες θα μπορούσε να στοχεύσει η Περιφέρεια, κρύβεται όλη η αλήθεια για το πώς θα αλλάξει η μοίρα της Ηλείας (και) στον τουρισμό. Όπως επισημαίνεται, «η ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών έργων της Εγνατίας και Ιονίας Οδού βελτίωσε περαιτέρω το οδικό δίκτυο της Περιφέρειας. Η βελτίωση της προσβασιμότητας στην Περιφέρεια, μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τον εσωτερικό τουρισμό, που κατέχει σημαντικό μερίδιο στην Περιφέρεια, αφενός για διακοπές του κυρίαρχου προϊόντος Ήλιου & Θάλασσας στις παραθαλάσσιες περιοχές κυρίως της Αχαΐας και της Ηλείας και αφετέρου για διακοπές εναλλακτικού τουρισμού (φυσιολατρικός, κ.ά.) καθώς και για πολιτιστικό τουρισμό (Αρχαία Ολυμπία – Ήλιδα – Επικούριος Απόλλων». Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση, το δίπτυχο Ήλιος & Θάλασσα είναι βασικό κριτήριο για τουρίστες από την Ολλανδία και τη Σερβία, αλλά και για τον εσωτερικό τουρισμό.

Είναι προφανές ότι και το ΙΝΣΕΤΕ υπογραμμίζει την αναγκαιότητα κατασκευής της Πατρών-Πύργου το συντομότερο δυνατόν, αφού θα προσδώσει άλλη δυναμική στην τουριστική κίνηση της Ηλείας, μειώνοντας τις χρονικές αποστάσεις και θωρακίζοντας την ασφάλεια των μετακινήσεων.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot