FOLLOW US: facebook twitter

Ουκρανία: Ο Πούτιν κάνει ελιγμούς, η Βρετανία “βλέπει” άμεση εισβολή

Ημερομηνία: 15-02-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά πιθανή, ίσως επίκειται και θα συνιστούσε απειλή για την ευρύτερη σταθερότητα της Ευρώπης η οποία θα ενθάρρυνε τους επίδοξους εισβολείς σε όλο τον κόσμο, δήλωσε σήμερα η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ρώσοι πολιτικοί ηγέτες διαψεύδουν τις δυτικές αιτιάσεις ότι η Μόσχα σχεδιάζει επίθεση, αλλά λένε ότι θα δοθεί μια “στρατιωτική και τεχνική” απάντηση, που δεν διευκρινίζεται, αν δεν ικανοποιηθεί μια σειρά από αιτήματα, μεταξύ των οποίων να μην ενταχθεί το Κίεβο στο ΝΑΤΟ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες ότι υπάρχει ένα κρίσιμο παράθυρο για την διπλωματία, αλλά η Τρας είπε ότι πιθανόν να επίκειται μια εισβολή και ρώσοι στρατιώτες μπορούν να φτάσουν “πολύ, πολύ γρήγορα” στο Κίεβο.

“Αυτό…αφορά την ευρύτερη σταθερότητα της Ευρώπης. Και αφορά την ευρύτερη, παγκόσμια σταθερότητα και το μήνυμα που στέλνουμε στους επίδοξους εισβολείς και πρέπει να το στείλουμε αυτό το μήνυμα και στον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ότι δεν υπάρχει καμία επιβράβευση για την επιθετικότητα”, δήλωσε η Τρας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Η Τρας συμφώνησε με πολιτικούς στις ΗΠΑ που έχουν προειδοποιήσει ότι η Μόσχα πιθανόν να πραγματοποιήσει μια “επιχείρηση αντιπερισπασμού” για να πυροδοτήσει μια σύγκρουση.

Σύμφωνα με την ίδια, το Κίεβο είναι “σαφώς” στόχος για τη ρωσική κυβέρνηση καθώς η Δύση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης, την οποία θεωρεί επικείμενη.



Ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία επιστρέφουν στους στρατώνες τους

Κάποια ρωσικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στους στρατώνες τους, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την ώρα που η Δύση ανησυχεί ότι επίκειται μια ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας.

“Οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιοχής, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσιά τους, έχουν ήδη αρχίσει (…) να επιστρέφουν στους στρατώνες τους”, δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί την πρώτη ένδειξη υποχώρησης της Μόσχας στην κρίση με τη Δύση που ξεκίνησε στα τέλη του 2021.

Η Ρωσία είχε συγκεντρώσει από τον Δεκέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Ουκρανία, εγείροντας φόβους στο Κίεβο για το ενδεχόμενο επικείμενης εισβολής. Η Μόσχα διαψεύδει αυτό το σενάριο, αλλά ζητεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, όπως μια δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, κάτι που οι Δυτικοί απορρίπτουν.

Η Ρωσία πραγματοποιεί αυτό το διάστημα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Λευκορωσία, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου.

news247.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος