FOLLOW US: facebook twitter

Ουδέν νεώτερο από το Δυτικό Μέτωπο: Στον απόηχο των δηλώσεων Καραμανλή για την Πατρών-Πύργου

Ημερομηνία: 22-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

«Δεν λογαριάζουμε πια τις βδομάδες. Τότε που έφτασα δεν ήταν χειμώνας κι όταν πέφταν οι οβίδες, τα παγωμένα κομμάτια της γης που πετάγονταν, ήταν σχεδόν το ίδιο επικίνδυνα με τα θραύσματα. Τώρα πρασινίσανε τα δέντρα. Περνούμε τη ζωή μας πότε στα παραπήγματα και πότε στο μέτωπο. Έχουμε κιόλας ως έναν βαθμό συνηθίσει».

Τα λόγια του συγγραφέα Έριχ Μαρία Ρέμαρκ στο «Ουδέν νεώτερο από το Δυτικό Μέτωπο» ταιριάζουν απόλυτα με όσα βιώνουμε στην Ηλεία από το μέτωπο της Πατρών-Πύργου.

Περνάνε οι εβδομάδες χωρίς ουσία. Ιούλιο μήνα ο υπουργός «πάγωσε» το έργο με τη στάση πληρωμών προς τους εργολάβους, Γενάρη φτάσαμε κι ακόμα δεν έχουμε καθαρή εικόνα. Θα πρασινίσουν τα δέντρα σε δυο μήνες και το έργο δεν θα έχει ξεκινήσει.

Από τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών περιμέναμε να πεθάνει η ανησυχία και να γεννηθεί η ελπίδα. Διαψευστήκαμε δυστυχώς. Το μόνο που έχουμε είναι μια συμφωνία με την «Ολυμπία Οδό», η οποία όμως αποτέλεσε πολιτική επιλογή του ίδιου του υπουργού. Δεν του τη ζήτησε κανένας. Μόνος του προανήγγειλε ακύρωση του διαγωνισμού, μόνος του αποφάσισε να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την Κοινοπραξία. Καλό θα είναι όμως να μας ενημερώσει και για τις παραμέτρους αυτής της συμφωνίας. Πότε θα μπουν διόδια και πόσο θα πληρώνουμε; Τι θα γίνει αν τυχόν προκύψει χασούρα από τα έσοδα; Θα υπάρχει κάποιου είδους ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα; Καλό θα είναι να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα.

Για να μην παρεξηγούμεθα, δεν δαιμονοποιούμε τις συμβάσεις παραχώρησης γενικώς και αορίστως. Κατανοώ απόλυτα το σκεπτικό ότι ένας δρόμος ενταγμένος σε ενιαίο αυτοκινητόδρομο που ξεκινά από την Αθήνα και καταλήγει στον Πύργο, θα έχει υψηλές προδιαγραφές στην ασφάλεια και τη συντήρηση. Αυτό όμως το λέγαμε και το γράφαμε από το 2013, αλλά τότε μας είπαν οι τράπεζες και κάποιοι εργολάβοι ότι η Πατρών-Πύργου «δεν τα βγάζει τα λεφτά της». Τώρα τελικά τα βγάζει; Επίσης, τώρα έχουμε ένα έργο εν εξελίξει και –όπως είπε ο κ. Καραμανλής- θα αποζημιωθούν οι τωρινοί ανάδοχοι.

Δηλαδή, θα πληρώσει τους τωρινούς εργολάβους, θα δώσει το έργο στην κοινοπραξία και όλο αυτό (μας λέει ότι) δεν θα επιβαρύνει καθόλου τους φορολογούμενους πολίτες. Σταϊκούρα, τρίζει η καρέκλα σου…

Τρία συν δύο «ΑΝ»

Ας δεχθούμε ότι είναι ρεαλιστικό όλο αυτό κι ότι δεν θα μας κοστίσει παραπάνω. Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη ρώτησε; Όχι! Παραδέχεται ότι τώρα θα τη ρωτήσει επισήμως και σε μερικούς μήνες (πόσους; Δύο ή επτά;) θα μας απαντήσει θετικά. Δηλαδή θα πούμε στην Κομισιόν ότι θέλουμε νέα έγκριση για έναν δρόμο που τον ξεκινήσαμε το 2007, τον «παγώσαμε» το 2011, τον αποκόψαμε από τη σύμβαση παραχώρησης το 2013 και το ΕΣΠΑ επειδή ήταν ασύμφορος, τον δημοπρατήσαμε κάνα δυο φορές, το 2014 και το 2016, τον ξαναβάλαμε στο ΕΣΠΑ παρά τις κοινοτικές ενστάσεις και πάνω που τον ξαναξεκινήσαμε, τον σταματάμε γιατί τελικά ανακαλύψαμε πως δεν είναι ασύμφορος. Και είμαστε σίγουροι ότι το αίτημα θα γίνει δεκτό; Πάει το πρώτο «ΑΝ».

Σε περίπτωση που απορριφθεί η συμφωνία με την Κοινοπραξία, ο υπουργός αποκάλυψε ότι ήδη έχει σχεδιάσει την επαναδημοπράτηση του έργου, πιθανότατα ως ενιαίου. Δηλαδή, μπορεί σε 3-4 μήνες να χρειαστεί να επαναπροκηρύξουμε τον διαγωνισμό για να μας πάρει άλλους τόσους μήνες μέχρι να βγει νέος ανάδοχος. Πάει και το 2020! Και πώς ξέρει ο υπουργός ότι σε έναν νέο διαγωνισμό θα του προκύψει προσφορά με έκπτωση ίση με τα 295 εκατ. ευρώ που βρήκε «προίκα» από τον Σπίρτζη; Και επειδή χθες διατύπωσε δημόσιες αμφιβολίες για την αξιοπιστία των τωρινών αναδόχων, πώς είναι σίγουρος ότι στον νέο διαγωνισμό δεν θα είναι οι ίδιοι που θα δώσουν την καλύτερη προσφορά; Πάει και το δεύτερο «ΑΝ».

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ίδιος ο υπουργός, ελλοχεύει ο κίνδυνος να αναβληθεί επ’ αόριστον το έργο αν κάποιος από τους τωρινούς αναδόχους προσφύγει στη δικαιοσύνη. Μάλιστα προεξόφλησε ότι δεν το κάνει κανένας τους. Μα, για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, ένας από τους τρεις εργολάβους –που πρόσκειται παραδοσιακά στη ΝΔ- το έχει ήδη προαναγγείλει με σειρά επιστολών. Τους πολίτες της Ηλείας δεν τους ενδιαφέρει το πινγκπονγκ στις ευθύνες. Τους ενδιαφέρει να γίνει το έργο. Υπεύθυνος για αυτό είναι ο υπουργός Υποδομών και οφείλει να το διασφαλίσει, όχι να υποδεικνύει εκ των προτέρων τον υπεύθυνο αν «στραβώσει» κάτι. Πάει και το τρίτο «ΑΝ».

Εν ολίγοις, έχουμε τρία σοβαρά εμπόδια μέχρι να δούμε πότε θα ξεκινήσει το έργο και είμαστε παγιδευμένοι σε μια ψυχοφθόρα αναμονή με αβέβαιη έκβαση. Για χρονοδιάγραμμα ούτε λόγος! «Αν όλα πάνε καλά, θα ξεκινήσει το 2020», είπε ο κ. Καραμανλής. Αν δεν πάνε, πότε; Το 2021; Και πότε θα τελειώσει; «Αν δεν υπάρχουν εξωγενείς καθυστερήσεις το έργο θα είναι έτοιμο το 2023» είπε ο υπουργός. Εκτός του ότι δεν κατάλαβα τι σημαίνει «εξωγενείς», πότε θα ολοκληρωθεί ο δρόμος αν όντως προκύψουν καθυστερήσεις; Πάλι πολλά «Αν» μαζεύτηκαν και επί της ουσίας    «ουδέν νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο».

Δηλώσεις λιτές και μετρημένες

Αν τα όσα διαβάσατε ως τώρα, σας μοιάζουν υπερβολικά, μεροληπτικά ή υποκειμενικά, δεν έχετε παρά να διαβάσετε τις δηλώσεις των κυβερνητικών βουλευτών. Μετρημένες και λακωνικές δηλώσεις από Τζαβάρα, Νικολακόπουλο και Φωτήλα, με αναφορές σε «αισιοδοξία» και σε «θετικές εξελίξεις» και με την απαραίτητη παραπομπή στις δηλώσεις του υπουργού, που έχει και την αποκλειστική ευθύνη του έργου. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος δήλωσε ότι θα πανηγυρίσει μόνο όταν είναι έτοιμος ο δρόμος και ότι η περιφέρεια δεν σταματά να διεκδικεί.

Εξαιρείται βέβαια η κα Αυγερινοπούλου, η οποία έσπευσε να θριαμβολογήσει «για την προώθηση της κατασκευής και ολοκλήρωσης της Ολυμπίας Οδού» και να εκφράσει «βεβαιότητα ότι το έργο θα ξεκινήσει τους αμέσως επόμενους μήνες». Δηλαδή αν άρχιζαν αύριο οι εργασίες, θα φωταγωγούσε το γραφείο της στον Πύργο; Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας προτίμησε να επικεντρωθεί στην άμεση βελτίωση της οδικής ασφάλειας του δρόμου «μέχρι την παράδοση του νέου έργου» και να με το δικό του δελτίο Τύπου να επαναλάβει το… δελτίο Τύπου του υπουργείου.

Ανησυχία από τα πολλά «Αν»

Διαβάζοντας και τις δηλώσεις των υπολοίπων που ήταν στις συσκέψεις, διαπίστωσα ότι στάθηκαν ιδιαίτερα στο ενδεχόμενο δικαστικής διένεξης με εργολάβους.

Ο πρώην περ/ρχηςΑπ. Κατσιφάρας τόνισε ότι τώρα είμαστε ουσιαστικά στο σημείο «μηδέν», ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Β. Αϊβαλής, έκανε λόγο για  «τεράστια κωλυσιεργία» σε μια τέτοια εξέλιξη, εκφράζοντας ανησυχία για δικαστική προσφυγή, ενώ ο Ηλείο περ/κός σύμβουλος Πάνος Μπράμος ανέφερε ότι αν τυχόν πάμε σε επαναδημοπράτηση, θα χρειαστούμε 16 μήνες για νέα συμβασιοποίηση.

«Η πολιτική απόφαση του Υπουργού Υποδομών για επιστροφή στην παραχώρηση, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και προβληματισμούς για το χρόνο εκτέλεσης του έργου. Κι αυτό διότι τα επόμενα στάδια τελούν υπό την αίρεση της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τους επόμενους έξι μήνες. Το ιδανικό σενάριο κατά το Υπουργείο προβλέπει εργοτάξια εντός του 2020, το δε απαισιόδοξο προβλέπει επαναδημοπράτηση ως ενιαίο έργο. Σε αυτή την περίπτωση η πείρα των δημοσίων έργων έχει δείξει ότι απαιτούνται περισσότεροι από 16 μήνες για τη συμβασιοποίηση του έργου. Και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι οι εγκατεστημένοι εργολάβοι δεν θα προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια δημιουργώντας νέες καθυστερήσεις.Με λίγα λόγια φτάσαμε στο 2020 για να επιστρέψουμε στο 2013, όταν το Πάτρα – Πύργος ήταν τμήμα της παραχώρησης της Ολυμπίας οδού» και πρόσθεσε ότι αναμένει την πολιτική βούληση του υπουργείου για την ευρεία παράκαμψη του Πύργου αλλά και του τμήματοςΠύργος – Καλό Νερό, που έχει ιδιαίτερες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, ώστε να ολοκληρωθεί στο σύνολό της η σύνδεση των οδικών αξόνων της Πελοποννήσου.

Στην ουσία στάθηκε ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, λέγοντας ότι «Δυστυχώς επαληθευτήκαμε. Αβέβαιη έναρξη, δικαστικές εμπλοκές, αναμονή από Ε.Ε., ακριβά διόδια».

«Πυρά» από ΣΥΡΙΖΑ σε Καραμανλή

Ο πρώην βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας, εμπνεόμενος από το πρωτοσέλιδο της «Πρωινής», σχολίασε πως «με τα εάν δεν βάφονται αυγά»!

«Οι μάσκες έπεσαν. Οι «Εθνικοί Εργολάβοι» παίρνουν και μοιράζουν ξανά ολάκερη την πίτα…Θυμίζω ότι οι ίδιοι  καταγγέλθηκαν από  το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, που στην Έκθεση του καταλόγιζε ευρεία διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε έργα υποδομών. Για τον αυτοκινητόδρομο της Ολυμπίας Οδού εκτιμούσε ότι υπήρξε αύξηση του κόστους κατά 60%, με ταυτόχρονη μείωση της έκτασης του δρόμου κατά 45%. Δηλαδή,πρόσθετο κόστος για το Δημόσιο ύψους 238,5 εκατ.κ. Καραμανλής δήλωσε ότι θα κάνουν το έργο με τα ίδια χρήματα που είχαν αποδεχθεί οι υφιστάμενοι εργολάβοι, που έχουν ξεκινήσει ήδη τα έργα τους, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κύριε Καραμανλή, τα ίδια δήλωναν και οι προκάτοχοί σας υπουργοί της ΝΔ, όμως με τα γνωστά κόλπα που γίνονταν από τις κυβερνήσεις σας, κοινή συναινέσει με τους εργολάβους, τα ίδια έλεγαν τότε για το Κόρινθος-Πάτρα, αλλά ο ελληνικός λαός τους πλήρωσε με επιπλέον 238,5 εκατ. και συνάμα με σημαντικές κακοτεχνίες…Για πρώτη φορά υπουργός και κυβέρνηση ανακοινώνουν αποφάσεις τους με ΕΑΝ: Εάν συμφωνήσει η Κομισιόν, εάν συμφωνήσουν, προφανώς με ταξίματα για άλλα έργα, και δεν προσφύγουν οι υφιστάμενοι εργολάβοι, στα δικαστήρια… Κύριε Καραμανλή, με τα εάν δε βάφονται αυγά…», δήλωσε.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΝΕ Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «Ο δρόμος Πάτρας – Πύργου οδηγείται σε αδιέξοδο».

Χάντρες για τους αφελείς μοίρασε χθες ο Υπουργός Υποδομών για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρας – Πύργου. Θέλει να ξαναδώσει το έργο στους παραχωρησιούχους της Ολυμπίας Οδού και μάλιστα «από το παράθυρο», όχι με διαγωνισμό αλλά με απευθείας ανάθεση!Και βέβαια, χωρίς να έχει εξασφαλίσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκεται στοναέρα η χρηματοδότηση του έργου, 293 εκ. ευρώ που με πολλή δουλειά, κόπο και τεράστια προσπάθεια εξασφάλισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι προφανές ότι θα ακολουθήσουν μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες από τους κατασκευαστές που εκτελούν σήμερα το έργο, προσφυγές και ασφαλιστικά μέτρα, με συνέπεια η ολοκλήρωση του έργου να μετατεθεί για το πολύ μακρινό μέλλον. Και φυσικά θα υπάρξουν αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα υποχρεωθεί να καταβάλει ο ελληνικός λαός και όχι βέβαια ο αξιότιμος κ. Καραμανλής και η κυβέρνηση των “αρίστων”.Αλλά πιο είναι το πιο οξύμωρο; Θέλουν να ξαναδώσουν το έργο σ’ αυτούς που ήδη το είχαν! Υπενθυμίζουμε στους αφελείς που κάνουν ότι δεν θυμούνται, ότι το τμήμα Πάτρας – Πύργου περιλαμβανόταν από το 2007, μαζί και με το υπόλοιπο τμήμα Πύργου – Τσακώνας, στην ενιαία σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού και είχε χρόνο ολοκλήρωσης το 2012.

»Ήταν η δική τους κυβέρνηση, η αλήστου μνήμης συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που το 2013 διέπραξε το έγκλημα να το αφαιρέσει από τη σύμβαση, διότι οι εργολάβοι το θεωρούσαν ασύμφορο. Τους άφησε μόνο το “φιλέτο” Κορίνθου – Πατρών για να θησαυρίζουν από τα υπέρογκα διόδια και το υπόλοιπο το παρέπεμψαν στις ελληνικές “καλένδες”.Σ’ αυτούς τους ίδιους εργολάβους που εγκατέλειψαν το έργο το 2013 ως ασύμφορο, θέλει να το ξαναδώσει τώρα ο Υπουργός και μάλιστα με απευθείας ανάθεση. Με τσουχτερά διόδια βέβαια και με ορίζοντα ολοκλήρωσης το πολύ μακρινό μέλλον.Ο αυτοκινητόδρομος οδηγείται σε περιπέτειες με άγνωστη κατάληξη. Ετοιμάζουν άλλο ένα έγκλημα μετά από εκείνο του 2013. Και πανηγυρίζουν οι “νεκροθάφτες” της Ηλείας, οι αφελείς και οι “κολλητοί”. Οι ίδιοι που πανηγύριζαν και το 2013…» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Και μια που το θυμήθηκα, τελικά Ολυμπία Οδός χωρίς την Αρχαία Ολυμπία γίνεται; Θα φτάσει ο δρόμος ως την Ολυμπία ή το ξεχάσαμε κι αυτό; Η κα Αυγερινοπούλου μας είπε ότι έλαβε δέσμευση, αλλά στην επίσημη ανακοίνωση του κ.Καραμανλή δεν υπάρχει καμία αναφορά. Ένας από τους δύο μας δουλεύει ψιλό γαζί…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος