FOLLOW US: facebook twitter

Στροφή στην οργανική καλλιέργεια για έναν υγιή πληθυσμό: Ο συγγραφέας Andre Leu κατέρριψε τον μύθο περί ασφαλών φυτοφαρμάκων χθες στο Λάτσειο

Ημερομηνία: 23-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα
Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr
Αποκαλυπτική εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Οι μύθοι περί ασφαλών φυτοφαρμάκων» στο Λάτσειο
-Ο Αυστραλός συγγραφέας Andre Leu μίλησε για το βιβλίο του στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ηλείας με τον Ιατρικό Σύλλογο Πύργου Ολυμπίας

Άκρως ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική εκδήλωση για την χρήση των φυτοφαρμάκων και την ανάγκη στροφής προς την οργανική καλλιέργεια για έναν υγιή παγκόσμιο πληθυσμό, πραγματοποιήθηκε χθες στο Λάτσειο στο πλαίσιο παρουσίασης του εξαιρετικού βιβλίου «Οι μύθοι περί ασφαλών φυτοφαρμάκων» του διεθνούς κύρους και πολύπειρου Αυστραλού βιοκαλλιεργητή και τ. προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας Andre Leu που βρέθηκε στον Πύργο, προσκεκλημένος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Ηλείας και του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας.

Ο συγγραφέας ανέλυσε το περιεχόμενο του βιβλίου του- το οποίο μεταφράστηκε με τη βοήθεια ομάδας βιοκαλλιεργητών και της Ηλείας- που αποδομεί τους βασικούς μύθους που συντηρούν οι βιομηχανίες φυτοφαρμάκων ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις -λόγω του κλίματος που ευνοούν την καλλιέργεια οργανικών- να ονομαστεί «χώρα βιολογική».

«Έγραψα το βιβλίο διότι τα φυτοφάρμακα καταστρέφουν παγκοσμίως την υγεία των ατόμων και είμαι πεπεισμένος ότι η οργανική βιολογική καλλιέργεια μπορεί να θρεψει τον πλανήτη και αυτό είναι αποδεδειγμένο. Επομένως η χρήση των φυτοφαρμάκων η οποία υποτίθεται θα είναι για να βοηθήσει την αποφυγή για αρρώστιες στις καλλιέργειες, είναι λανθασμένη. Η βιολογική καλλιέργεια μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού. Στην προκειμένη περίοδο, ο κόσμος παράγει παγκόσμια το τριπλάσιο της παραγωγής απ’ ότι χρειάζεται για να τραφεί ο παγκόσμιος πληθυσμός από το οποίο ένα μεγάλο μέρος πάει χαμένο και παρόλα αυτά, υπάρχει φτώχια και πείνα στον πλανήτη εξαιτίας της κακής διανομής της τροφής που παράγεται» είπε και πρόσθεσε ότι το απλό μήνυμα του βιβλίου του είναι ότι η οργανική καλλιέργεια είναι η καλύτερη μέθοδος για να είναι υγιής ο πληθυσμός. «Ακόμα και η πολύ μικρή δόση φυτοφαρμάκων προκαλεί σοβαρά προβλήματα, ιδίως σε παιδιά, όπως καρκινογενέσεις, διάσπαση προσοχής, αυτισμό κ.α. Οπότε δεν υπάρχει ασφάλεια ακόμα και από τις μικρές δόσεις φυτοφαρμάκων… Το οργανικό φαγητό είναι το καλύτερο και η Ελλάδα μπορεί να γίνει προορισμός και η χώρα με την ύψιστη ποιότητα οργανικών».

Τις εγκαταστάσεις Βιολογικής καλλιέργειας, επεξεργασία και συσκευασία Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Aroma Farms στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, επισκέφθηκε πριν την  χθεσινή εκδήλωση ο συγγραφέας Andre Leu μαζί με τον πρόεδρο Βιοκαλλιεργητών Ηλείας κ. Βαρώτσο.

 

Ο κ. Andre Leu που είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την Αρχαία Ολυμπία ευχαρίστησε μέσω της μεταφράστριας Χριστίνας Μερκούρη, για το κάλεσμα τονίζοντας πως αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εκείνον να βρίσκεται σε μια τόσο σημαντική και ιστορική περιοχή για τον πλανήτη.

Τον συγγραφέα προλόγισαν ο πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Ηλείας Ανδρέας Βαρώτσος, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως το βιβλίο του είναι αποκαλυπτικό γιατί καταρρίπτει και αποδομεί τους μύθους ότι τα φυτοφάρμακα είναι ασφαλή και μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε. «Είναι δύσκολο να αλλάξει ο συμβατικός παραγωγός να πάει από τη συμβατική στη βιοκαλλιέργεια ωστόσο υπάρχουν βιοκαλλιεργητές οι οποίοι ενσυνείδητα έχουν επιλέξει αυτό το δρόμο εδώ και τρεις δεκαετίες. Η βιοκαλλιέργεια κυμαίνεται ανάλογα με τις επιδοτήσεις, όταν υπάρχουν επιδοτήσει αυξάνονται οι βιοκαλλιεργητές όταν σταματούν μειώνονται, όμως με τη νέα αγροτική πολιτική, με το νέο green deal της Ε.Ε. θα δοθεί έμφαση λόγω κλιματικής αλλαγής κυρίως, στη βιολογική καλλιέργεια μεταξύ των άλλων. Επομένως το μέλλον για τη βιολογική γεωργία είτε το θέλουν οι παραγωγοί είτε δε το θέλουν θα είναι υπέρ της βιολογικής γεωργίας και υπέρ των καταναλωτών» σημείωσε.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας Νίκος Κατσαρός επισήμανε ότι ο σύλλογος δε θα μπορούσε να μην συμμετέχει στη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης καθώς πραγματεύεται ένα θέμα που έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία και τους ενδιαφέρει ενώ μίλησε και για τα φυτοφάρμακα τα οποία όπως είπε, αποδεδειγμένα έχουν θέση στις καρκινογενέσεις και όχι μόνο. «Αυτό δε μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους. Η περιοχή μας είναι μια αγροτική περιοχή που παράγει πάρα πολλά αγαθά. Έχουμε πάρα πολλούς αγρότες οι οποίοι δυστυχώς πάσχουν από μια σειρά καρκίνους και είμαστε και ένας από τους νομούς που είμαστε σε υψηλά ποσοστά καρκινοπαθών. Άρα όλα αυτά «δένουν» στο να ακούσουμε μια διαφορετική προσέγγιση η οποία θα βάζει και επιστημονικά πλέον δεδομένα μιας και ο συγγραφέας έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το αντικείμενο».

Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο αντιδήμαρχος Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος