FOLLOW US: facebook twitter

Όταν ο Πολιτισμός κινητοποιεί και συγκινεί…

Ημερομηνία: 22-11-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Κορυφαία στιγμή για την χορωδία του 1ου Πειραματικού δημοτικού σχολείου Πύργου
η καλλιτεχνική τους σύμπραξη με την Συμφωνική Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης

Την  μεγάλη τύχη να συνεργαστούν και να συμπράξουν με την «Συμφωνική Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης» την οποία  μάλιστα δημιούργησε ο ίδιος ο Μίκης, είχαν οι μαθητές της χορωδίας του 1ου  Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πύργου, το περασμένο Σάββατο  17 Νοέμβρη, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ηλείας. Η εμφάνιση της χορωδίας στο πλευρό διακεκριμένων μουσικών και καλλιτεχνών, συγκίνησε όχι μόνο γονείς και δασκάλους, άλλα όλο το κοινό, στο κατάμεστο από κόσμο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας. Και δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, γιατί όταν ο πολιτισμός κινητοποιεί και συγκινεί, τότε κάνουμε λόγο για μια κορυφαία στιγμή, που ακόμα και τα ίδια τα παιδιά θα την θυμούνται ως μια μοναδική εμπειρία ζωής και θα την κρατήσουν βαθιά μέσα στην ψυχή τους ως φυλαχτό!

Και η επιβράβευση της χορωδίας, δεν ήταν μόνο το θερμό χειροκρότημα, ήταν κυρίως τα λόγια του μαέστρου της Ορχήστρας Ηλία Γκογκίδη που χαρακτήρισε τους μαθητές ως «συναδέλφους» του , θέλοντας να μοιραστεί  ισότιμα, το εξαιρετικό και συγκινητικό αυτό αποτέλεσμα της συνεργασίας και της κοινής τους εμφάνισης. Μάλιστα όπως  ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στο φβ ο Ηλίας Γκογκίδης, αυτά τα παιδιά  που ήταν ταυτόχρονα πρωταγωνιστές και αποδέκτες της βραδιάς, ήταν εκείνα που ενέπνευσαν την ορχήστρα, στο όνομα του Πολιτισμού:  « Η χορωδία των μαθητών του 1ου Πειραματικού δημοτικού σχολείου Πύργου» μας ερμηνεύοντας μαζί μας το” Ένα το Χελιδόνι”  του Μίκη, μας θύμισε πως είναι να είσαι νέος και να ονειρεύεσαι.  Η θέρμη, και προς έκπληξη η άριστη προετοιμασία που οι νεαροί συνάδελφοι υπέδειξαν, ήταν η κορωνίδα του σκοπού. Ούτε η μουσική, ούτε οι νότες.. Όσο υπάρχουν νέοι, υπάρχει ελπίδα. Και εμείς, αυτή την ελπίδα υπηρετούμε. Αυτοί οι μικροί άγγελοι που, μας γέμισαν με ένα τραγούδι μόνο, τις μπαταρίες για τη τελευταία μας παραγωγή. Όσο υπάρχουν νέοι, υπάρχει ελπίδα. Και εμείς, αυτή την ελπίδα υπηρετούμε. Την άυλη μορφή του Πολιτισμού, που ακούει στο όνομα της έμπνευσης. Και αυτά τα παιδιά, μας ενέπνευσαν!»


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Για την μαγική αυτή βραδιά και εμπειρία, η Διευθύντρια και ο σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Πειρ. Σχ. Πύργου, έστειλαν το παρακάτω ευχαριστήριο:

Παρασκευή 17 Νοέμβρη.

Η μέρα ξεκίνησε με τη γιορτή του σχολείου μας για την επέτειο του Πολυτεχνείου,  μια εξαιρετική γιορτή που εξελίχθηκε σε αξέχαστη καθώς είχαμε την τιμή να την παρακολουθήσει από την αρχή μέχρι τέλος, ο καλλιτεχνικός Δ/ντης της  συμφωνικής ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», κ. Ανδρέας Βιδάλης.

Η αυλαία έπεσε  το βραδάκι, με μια φανταστική  και μοναδική συμμετοχή και σύμπραξη του σχολείου μας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ηλείας με θέμα τη «Βιώσιμη ανάπτυξη μέσω πολιτιστικών δράσεων με πόλο έλξης τη μουσική». Μια βραδιά πρωτόγνωρη για τον τόπο μας, ένα δώρο ανεκτίμητο και συνάμα τόσο απλό, αφού ο πολιτισμός της μουσικής από μόνος του είναι προικισμένος με την απλότητα και την εγγύτητα που διαπερνά τις ψυχές των ανθρώπων, όλων των ανθρώπων, και γεννάει αυτό το θαύμα, του να γίνουμε όλοι ένα. Η χορωδία των μαθητών της  ΣΤ τάξης του σχολείου μας υπό τον μουσικό  μας κύριο Ροδόπουλο Θεόδωρο, μας χάρισε στιγμές μαγικές και ρίγη συγκίνησης διαπέρασαν τις ψυχές μας, καθώς τους απολαύσαμε, συνοδευόμενους από την Συμφωνική Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».

 Ο μαέστρος της ορχήστρας κ Ηλίας Γκογκίδης, μας έδειξε με πράξη πως το μέλλον το εμπιστευόμαστε στα παιδιά μας, το Επιμελητήριο Ηλείας, εμπιστεύτηκε τα παιδιά μας, επένδυσε στην παιδεία και στον πολιτισμό. Τα παιδιά μας πρωταγωνιστές και αποδέκτες μια αξέχαστης μουσικής βραδιάς, μιας βραδιάς της 17 Νοέμβρη που είναι συνυφασμένη με την υψηλή ποίηση  που ο λαός αγάπησε και κατάλαβε, ένιωσε, τραγούδησε, ενώθηκε και αγωνίστηκε για πανανθρώπινες αξίες, μέσα από την μουσική επένδυση,  του παγκόσμιου Μίκη Θεοδωράκη.

 Η παρουσία της ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» στην πόλη του Πύργου , πολιτισμικό υπόβαθρο, υψηλή τιμή, η συμμετοχή και σύμπραξη του σχολείου μας, του 1ου Πειρ. Σχ. Πύργου, θείο δώρο στους μαθητές μας, στο μέλλον  της πόλης! Τα παιδιά μας, χάρη στην μοναδική προσέγγιση τόσο του καλλιτεχνικού Δντη της ορχήστρας, κ. Βιδάλη, όσο και του μαέστρου κ Ηλία Γκογκίδη, ανταποκρίθηκαν άψογα και απόλαυσαν αυτό το μουσικό ταξίδι, εμείς οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, καμαρώσαμε και απολαύσαμε τους μαθητές μας, γευτήκαμε την ικανοποίηση της σύμπραξης και συμμετοχής σε μια μοναδική πρωτοβουλία και διοργάνωση του Επιμελητηρίου Ηλείας.

Το ευχαριστώ που θα εκφράσουμε, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και ο σύλλογος των Διδασκόντων του 1ου Πειρ. Σχ. Πύργου, δε φτάνει να δηλώσει την μεγάλη μας χαρά για αυτό που  επέτρεψαν  να ζήσουν τα παιδιά μας κι όλοι εμείς, εκπαιδευτικοί , γονείς, δημότες. 

Από καρδιάς ευχαριστούμε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, κύριο Νικολούτσο Κωνσταντίνο, τον κύριο Μπαλάσκα Βασίλειο κι όλους τους συνεργάτες τους, που μας εμπιστεύτηκαν και μας έχρισαν πρωταγωνιστές του μέλλοντος αυτού του τόπου, μας άφησαν να γράψουμε ιστορία, μας έδωσαν τη χαρά να παράξουμε πολιτισμό και παιδεία μέσα από τη μουσική!

Ευχαριστούμε και ευχόμαστε να μας χαρίσετε κι άλλες διαδρομές στα μονοπάτια του πολιτισμικού και πολιτιστικού γίγνεσθαι της Ηλειακής Γης. Ο τοπικός πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα σε μια προσπάθεια ανάδειξης και προβολής της με απώτερο στόχο την ευημερία των ίδιων των κατοίκων.

Ο τοπικός πολιτισμός μέσω ενός οργανωμένου σχεδιασμού μπορεί να εξάγει μια συγκεκριμένη ταυτότητα του τόπου δημιουργώντας μια κινητήρια δύναμη ανάπτυξης. Η παράλληλη σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τον τουρισμό δημιουργεί σημαντικές προοπτικές.

Σας ευχαριστούμε θερμά που σας έχουμε δίπλα μας, σας ευχαριστούμε που μας σφίγγετε το χέρι για να είναι ο ήλιος βέβαιος για τον κόσμο!

Η Διευθύντρια και ο σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Πειρ. Σχ. Πύργου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot