FOLLOW US: facebook twitter

Κατατέθηκε στη Βουλή  ο προϋπολογισμός του 2024

Ημερομηνία: 22-11-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία, Πολιτική

Προβλέπει παραμονή σε αναπτυξιακή τροχιά, μείωση ελλείμματος, αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα, μείωση δημοσίου χρέους και διψήφια ανεργία

Κάτω από το 3% τίθεται ο πήχης της ανάπτυξης το 2024 σύμφωνε με το οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατέεθηκε στη Βουλή, ενώ η ανεργία θα παραμείνει πάνω από το 10% και το επόμενο έτος.

Παράλληλα, αυξάνεται το πρωτογενές πλεόνασμα, μειώνεται το έλλειμμα και αποκλιμακώνεται το δημόσιο χρέος.

Σύμφωνα με το οριστικό σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024 που κατατέθηκε στη Βουλή, το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 2,4% από 2,3% που προέβλεπε το προσχέδιο, ενώ για το 2024, ο πήχης της ανάπτυξης τοποθετείται στο 2,9% από 3% που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ότι στο εν λόγω σενάριο για την εξέλιξη του ΑΕΠ έχουν ληφθεί υπόψη τα πιο πρόσφατα οικονομικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών επιδράσεων των κλιματικών φαινομένων Σεπτεμβρίου 2023 και κυρίως οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, των νέων τεχνικών υποθέσεων για χαμηλότερη μεγέθυνση στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2024, και την από τις 14/09/2023 αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η εκτίμηση του ΥΠΕΘΟ για τον ρυθμό μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ του τρέχοντος έτους συμβαδίζει με τις προβλέψεις του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (2,4% έως 2,6%) και τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2,4%), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) (2,5%) του ΟΟΣΑ (2,2%), καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδος (2,4%).

Πυρά για τη εμμονή της κυβέρνησης να μη μειώνει τον ΦΠΑ και τα «ματωμένα» πλεονάσματα 

Την εμμονή της κυβέρνησης, να μη μειώνει τον ΦΠΑ σε βασικά είδη, που έχουν τινάξει στον αέρα τα μικρομεσαία νοικοκυριά εξαιτίας της ανεξέλεγκτης ακρίβειας, και να κλείνει την πόρτα των μέτρων κοινωνικής στήριξης με μόλις 352 εκατ. ευρώ, στηλιτεύουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ, με αφορμή την κατάθεση στη βουλή του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού, που προβλέπει για το 2024 ρυθμό ανάπτυξης 2,9% και πρωτογενές αποτέλεσμα 2,1% του ΑΕΠ. 

Ειδικότερα, ασκώντας δριμεία κριτική, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημειώνουν ότι «το σχέδιο του Προϋπολογισμού 2024 αποδεικνύει τη δογματική εμμονή τής κυβέρνησης στην αδιέξοδη οικονομική πολιτική της, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας». Προσθέτουν ότι «παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, ο Προϋπολογισμός δεν αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας, που πνίγει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση «επιβάλλει οριζόντιο χαράτσι για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αποδεικνύοντας την πλήρη ανεπάρκειά της στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και επιμένοντας στη λογική του σχεδίου Πισσαρίδη, που θεωρεί ευλογία την καταστροφή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

►«Συνέχεια της άδικης και αναποτελεσματικής πολιτικής, ο προϋπολογισμός του 2024», χαρακτηρίζει το κατατεθέν κείμενο ο τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ.  

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη

«Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ο προϋπολογισμός του 2024 καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια άδικη και ατελέσφορη πορεία.

Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι προνομιούχοι, που απολαμβάνουν την 26η χαμηλότερη φορολογία επιχειρήσεων ως ποσοστό τους στο σύνολο των φορολογικών εσόδων, ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ.

Προφανώς ανάμεσα τους είναι οι μεσάζοντες και τα στελέχη των πολυεθνικών που αισχροκερδούν, αφού καταφέρνουν να λάβουν τεράστια κέρδη με τις υπερτιμολογήσεις με τα προϊόντα, που φτάνουν στα ράφια και φυσικά εκλεκτοί τραπεζίτες που λαμβάνουν bonus για να κάνουν τραπεζική για προνομιούχους με εγγυήσεις και πόρους του κράτους.

Επιπλέον, κερδισμένοι οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας που απόλαυσαν τη μεγαλύτερη ωφέλεια από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Για αυτούς ο προϋπολογισμός τους 2024 προβλέπει χάδια, αφού η συνεισφορά τους στην επίτευξη του πλεονάσματος θα είναι μηδενική, καθώς τα έσοδα από τη φορολόγηση των νομικών προσώπων αναμένεται να είναι ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με αυτά του 2023, παρά για τη μεγάλη ανάπτυξη για την οποία ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση, ενώ οι φόροι ακίνητης περιουσίας συνεχίζουν να βαίνουν μειούμενοι.

Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι Έλληνες καταναλωτές, που ήδη επιβαρύνονται την έκτη υψηλότερη φορολογία έμμεσων φόρων ως ποσοστό των συνολικών φορολογικών εσόδων, ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε. Για αυτούς, ο προϋπολογισμός το 2024 προβλέπει περισσότερο κουπί με 1,5 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους από τον ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, επιπροσθέτως στα 1,7 δισ. ευρώ ΦΠΑ που πληρώνουν το 2023 σε σχέση με το 2022, που με τη σειρά τους οι φόροι αυτοί εισέφεραν 5,5 δισ. ευρώ.

Ο άδικος «φόρος ακρίβειας» που επιβάλλεται πρόσθετα πάνω στον πληθωρισμό της απληστίας ακυρώνει τις επιεικώς παραπλανητικές αναλύσεις στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για την αναδιανεμητική επίδραση των παρεμβάσεων αυτών.

Και ενώ απαιτείται ένα σοβαρό σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση που μέχρι πριν από λίγους μήνες, δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού, υποσχόταν καμία αύξηση φόρου και ταυτόχρονα την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τη μείωση τεκμηρίων χωρίς αστερίσκους, παρουσίασε νομοσχέδιο για την επιβολή του οριζόντιου κεφαλικού φόρου για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, που είναι χάδι στους μεγάλους φοροφυγάδες».

Πυρά και από ΚΚΕ για τον προϋπολογισμό

«Ματωμένα πλεονάσματα» με δισ. νέους φόρους, η σκληρή πραγματικότητα για το λαό, το σχόλιο του Περισσού

Οι κυβερνητικές περιγραφές του προϋπολογισμού για “ανάπτυξη” προσπαθούν να συγκαλύψουν την σκληρή πραγματικότητα για τον λαό, της επαναφοράς στα “ματωμένα πλεονάσματα” με δισεκατομμύρια ευρώ νέους φόρους, το νέο τσεκούρι στις κοινωνικές παροχές, τη διατήρηση των μισθών σε επίπεδα πολύ κάτω ακόμα και απ’ τον πληθωρισμό που καλπάζει, που ουσιαστικά οδηγεί σε μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος.

Ο νέος προϋπολογισμός σηματοδοτεί τη στροφή της οικονομικής πολιτικής της Ε.Ε. σε περισσότερο περιοριστικό μίγμα σε μια ακόμα -εξίσου απέλπιδα- προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις διογκούμενες αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Μοναδικός κερδισμένος απ’ τον νέο προϋπολογισμό είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, για τους οποίους προβλέπονται νέες παχυλές επιδοτήσεις, διατήρηση των προκλητικών φοροαπαλλαγών, φθηνό εργατικό δυναμικό και στήριξη των προσοδοφόρων επενδύσεων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος