FOLLOW US: facebook twitter

Ορθώνει το ανάστημά του ο Επικούριος Απόλλωνας!

Ημερομηνία: 16-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός
-Ολοκληρώθηκε το 2019 ο πρώτος κύκλος των εργασιών αναστήλωσης του Ναού από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και οι εργασίες συνεχίζονται
-Έγιναν εργασίες συντήρησης της τέντας από το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά αργεί ακόμα το δύσκολο έργο της αντικατάστασής του

Με  την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου εργασιών του έργου της αναστήλωσης του μνημείου του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες νωρίτερα του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, έκλεισε το 2019 .

Από τον Σεπτέμβριο που άρχισαν οι εργασίες του υποέργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΜΑΚΡΩΝ ΠΤΕΡΩΝ ΝΑΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΒΑΣΣΩΝ» ως τα τέλη Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε  – σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας- η προσωρινή απομάκρυνση  4 ολόσωμων  κιόνων των δύο μακρών πτερών του ναού, βάρους 13 τόνων ο καθένας, καθώς και των 8 επιστυλίων τους, ένα ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό τεχνικό έργο. Οι εργασίες συνεχίζονται με τον ίδιο εντατικό ρυθμό και το επόμενο διάστημα προβλέπεται η αποσυναρμολόγηση των υποκείμενων αρχιτεκτονικών μελών μέχρι και το επίπεδο της ευθυντηρίας, η αποξήλωση των γειτονικών πλακών δαπέδου και των υποκείμενων κρατευτών, καθώς και η απομάκρυνση των υποκείμενων και περιμετρικών αργιλικών στρωμάτων.

Το συγκεκριμένο υποέργο της πράξης «Αποκατάσταση – Ανάδειξη Ναού Επικουρίου Απόλλωνα Βασσών»,  υλοποιείται για πρώτη φορά από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, με την υποστήριξη των κεντρικών υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.  Όπως αναφέρει  η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κ. Ερωφίλη Κόλλια, πρόκειται για ένα εγχείρημα με σημαντικές ιδιαιτερότητες λόγω της κατάστασης διατήρησης του μνημείου και συγχρόνως επίπονο, πολυσύνθετο και χρονοβόρο επιστημονικό έργο, αλλά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας έχει την χαρά να αναλάβει για πρώτη φορά ένα τόσο σημαντικό έργο  με την βοήθεια επιστημονικών συνεργατών και  του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες

Τι γίνεται με την αντικατάσταση του πολυσυζητημένου στεγάστρου

Σε ότι αφορά την αντικατάσταση του στεγάστρου, οι εργασίες θα υλοποιηθούν από την κεντρική υπηρεσία του ΥΠΠΟ, την Δ/νση Ανστήλωσης Μνημείων και θα πρέπει να γίνει από το Υπουργείο Πολιτισμού  νέος Διεθνής Διαγωνισμός, καθώς ο προηγούμενος έχει ακυρωθεί λόγω ενστάσεων, προσφυγών και ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κατατεθεί κατά την διάρκεια ανάδειξης του αναδόχου.

Για συγκεκριμένο  υποέργο που φέρει τον τίτλο ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΑΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΩΔΟΜΗ ΤΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΤΩΝ ΒΑΣΣΩΝ και έχει οριζόντα υλοποίησης του 2022, προβλέπεται η αναβάθμιση της κατάστασης διατήρησης του στεγάστρου προστασίας του ναού, μιας περίκλειστης εφελκυόμενης κατασκευής, που λόγω παλαιότητας χρήζει συντήρησης. Στο πλαίσιο του υποέργου αυτού θα αντικατασταθεί η υπάρχουσα μεμβράνη επιφάνειας ≈4.500 τ.μ. και βάρους ≈6 τόνων, με νέα από σύγχρονο, ειδικό για τον σκοπό αυτό υλικό.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Βεβαίως πρόκειται για ένα πολυσυζητημένο έργο και μάλιστα πολύ δύσκολο, που  εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων και έχει καθυστερήσει, καθώς το στέγαστρο έχει πλέον παλιώσει και δεν τηρεί τις σύγχρονες προδιαγραφές, γεγονός που καθιστά   απόλυτα απαραίτητη η αντικατάστασή του. Τριάντα και πλέον χρόνια μετά την τοποθέτησή του, και αφού έχει προφυλάξει τα μέγιστα το μοναδικό αυτό μνημείο, έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όριά του. Ωστόσο μέχρι να μπει σε τροχιά υλοποίησης, το Υπουργείο Πολιτισμού προέβη σύμφωνα με πληροφορίες στην συντήρηση του υπάρχοντος στεγάστρου και έγιναν όλες οι απαραίτητες εργασίες για να παρατείνουν την διάρκειά του και να συνεχίσει να προστατεύει με ασφάλεια το Ναό ως την πλήρη αντικατάστασή του.

Βεβαίως  είναι πραγματικά ελπιδοφόρο το γεγονός της επανέναρξης των εργασιών στον Επικούριο, που  είναι ένα από  τα σπουδαιότερα μνημεία της κλασικής αρχιτεκτονικής που διασώζει ένα μεγάλο μέρος του δομικού υλικού του, ένα πραγματικό κόσμημα όχι μόνο για την Ηλεία, αλλά για όλη την Ελλάδα.  Άλλωστε σε  αναγνώριση της μοναδικότητας του και των αξιών που αντιπροσωπεύει ήταν το πρώτο μνημείο στην Ελλάδα που εντάχθηκε το 1986 στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Και αυτό, τα λέει όλα.  Να σημειώσουμε ακόμα ότι τα τελευταία χρόνια, η επσικεψιμότητα στον Ναό, παρά την δύσκολη πρόσβαση,  έχει μια ανοδική πορεία  και οι επισκέπτες, έλληνες και ξένοι φεύγουν εντυπωσιασμένοι!


1 Σχόλια για "Ορθώνει το ανάστημά του ο Επικούριος Απόλλωνας!"

  1. Ο/Η Παπαγρηγοριου Γιώργος λέει:

    Δεν είμαι ειδικός να κρίνω τα έργα αποκατάστασης του ναού.
    Γίνονται εδώ κ 25 χρόνια όλα τόσο αργα που δικαίως προκαλούν προβληματισμό κ περιέργεια.
    Την περίοδο του μεσοπολέμου σε σύντομο χρονικό διάστημα οι κίονες περιμετρικά του ναού υποστηρικτηκαν
    με μεταλλικές κατασκευές.
    Την 1983–87 ,με υπουργό Πολιτισμού την Μ Μερκούρη έγινε το στέγαστρο.
    Εάν στην υπηρεσία της σκέψης σου βάλεις την στατιστική θα βγάλεις ανήσυχα συμπεράσματα.
    Ο νοών νοήτω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot