FOLLOW US: facebook twitter

Γιώργος Γεωργιόπουλος: «Θέλουμε να ξαναμπεί η Ολυμπία στον παγκόσμιο χάρτη του Πολιτισμού»

Ημερομηνία: 16-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Την χάραξη νέων δρόμων για την Αρχαία  Ολυμπία και την αποκατάσταση του παγκόσμιου ρόλους της στο Ολυμπιακό γίγνεσθαι, είχε σαν βασικό στόχο το πρόσφατο ταξίδι του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας στην  Λωζάννη, όπου κατά την διάρκεια της εκεί παραμονής τους είχε σημαντικές επαφές με τους εκπροσώπους του Ολυμπιακού κινήματος, όπως τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τ.Μπαχ, τον πρόεδρο της ΕΟΕ Σ. Καρπάλο κλπ. Για τα αποτελέσματα αυτού του ταξιδιού και τους στόχους που βάζει πλέον ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, μίλησε ο δήμαρχος Γιώργος Γεωργιόπουλος και οι αντιδήμαρχοι Χάρης Σπηλιόπουλος και Ρόη Αντωνοπούλου σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο δημαρχείο.

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος, το πιο αισιόδοξο σημείο των επαφών που έγιναν σε κορυφαίο επίπεδο με το Ολυμπιακό κίνημα είναι πως όχι μόνο δεν βρήκε κλειστές πόρτες η δημοτική αρχή, αλλά είχε απόλυτα θετική αντιμετώπιση «σαν να περίμεναν όλοι την επιστροφή της σε μια θέση που παρέμενε κενή εδώ και χρόνια, καθώς η Ολυμπία  έδινε την εντύπωση πως λόγω της ιστορικότητας της, σνομπάρει όλους τους υπόλοιπους στο Ολυμπιακό κίνημα». Χαρακτήρισε θετική κίνηση την πρόσκληση και την μετάβαση στην Λωζάννη και του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη για να μπορεί να έχει ιδία άποψη για τα θέματα που αφορούν το ρόλο που καλείται πλέον να παίξει η Ολυμπία στο παγκόσμιο Ολυμπιακό κίνημα.

“Η  Ολυμπία απέναντι στο σύγχρονο Ολυμπιακό κίνημα φαίνεται να λειτουργεί καταλυτικά, αμυντικά και γενικότερα καχύποπτα. Θα έλεγα πως έως ένα βαθμό έχει μία δικαιολογία διότι η Ολύμπια οφείλει να περιφρουρεί τους αγώνες, την αξία και την αυθεντικότητα τους και οφείλει να  συνεχίσει και να  κρατά ψηλά τον πήχη. Η Ολυμπία είναι πάνω από όλα ένας ιερός χώρος και ένας χώρος σύμβολο. Από την άλλη όμως η Ολυμπία δεν μπορεί να είναι έξω από την κίνηση του σύγχρονου κόσμου, άρα δεν μπορεί να είναι έξω και από το σύγχρονο Ολυμπιακό κίνημα και τα τεκταινόμενα εντός αυτού. Βρεθήκαμε και βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις. Πρέπει να επανατοποθετήσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε την Ολύμπια στο σύγχρονο Ολυμπιακό κίνημα και στους Ολυμπιακούς θεσμούς. Θέλουμε να μετέχουμε σε αυτό που γίνεται σήμερα με όλες τις αντιφάσεις που μπορεί να έχει ή θέλουμε να κλειστούμε στον εαυτό μας θέλουμε να έχουμε τη δική μας φωνή και τις δικές μας απόψεις έξω από το Ολυμπιακό κίνημα καταγγελτικά ή να έχουμε τη δική μας φωνή και τις δικές μας απόψεις αλλά μετέχοντας στο ίδιο το Ολυμπιακό κίνημα και να προσπαθούμε να επηρεάσουμε τις εξελίξεις» σημείωσε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Η Ολυμπία στο Δίκτυο Ολυμπιακών Πόλεων

Ένα σημαντικό  θέμα που έθεσε ο δήμαρχος  στον κύριο Μπαχ, είναι ότι δεν μπορεί ο δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας να μην έχει σχέσεις σεβασμού φιλίας συνεργασίας με το δήμο της Λωζάνης εδώ είναι η μήτρα των Ολυμπιακών Αγώνων και η έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. «Είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν σχέσεις, να μην έχει καλέσει ποτέ ο ένας Δήμος τον άλλο, έστω σε ένα τραπέζι να κουβεντιάσουμε ανέφερε ο κ. Γεωργιόπουλος. Ωστόσο σημαντική εξέλιξη είναι το γεγονός της υποβολής αιτήματος από τον δήμο Ολυμπίας να μετέχει στο Δίκτυο Ολυμπιακών πόλεων κατόπιν απόφασης του δημοτικού συμβουλίου και στην πρώτη τακτική συνεδρίαση που θα γίνει τον Οκτώβρη του 2020 θα αποφασιστεί όπως είπαν όλοι, η συμμετοχή της Ολυμπίας ως μέλος.

Καταλήγοντας τόνισε ότι “Πρέπει να πάρουμε οριστικά την απόφαση για το τοποθετούμε και εάν επαναπροσδιορίζουν με το ρόλο της Ολυμπίας στο σύγχρονο χάρτη του πολιτισμού και της ανάπτυξης των πόλεων. Δεν κλεινόμαστε στον εαυτό μας, ανοιγόμαστε στο σύγχρονο κόσμο και προσπαθούμε να ξαναδούμε την Ολυμπία στον παγκόσμιο χάρτη του πολιτισμού και όχι μόνο, εκεί που ανήκει”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος