FOLLOW US: facebook twitter

Ορκίστηκε χθες ο Α. Νικολακόπουλος μαζί με το νέο κυβερνητικό σχήμα

Ημερομηνία: 05-01-2024 | Συντάκτης:

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ορκίστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στο Προεδρικό Μέγαρο, οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης, μετά τον μίνι ανασχηματισμό με επίκεντρο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τον όρκο έδωσε μαζί με τους νέους υπουργούς και ο Ηλείος υφυπουργός  Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος συνοδευόμενος από συνεργάτες και μέλη της οικογένειάς του, ο οποίος μετά την ορκωμοσία δέχθηκε τα συγχαρητήρια της Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος γεννήθηκε στην Αμαλιάδα του Νομού Ηλείας στις 25 Αυγούστου 1974. Γονείς του ο Θεόδωρος Νικολακόπουλος και η Ειρήνη Θωμοπούλου.

Αποφοίτησε από το 1ο Γενικό Λύκειο Αμαλιάδας και το έτος 1992 πέτυχε την εισαγωγή του στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μετά την αποφοίτησή του έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Essex στη Μεγάλη Βρετανία.

Έκανε την άσκησή του σε Δικηγορικό γραφείο των Αθηνών και το έτος 2000 έγινε μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας και άνοιξε το δικηγορικό του γραφείο. Είναι Δικηγόρος Αστικού, Ποινικού και Διοικητικού Δικαίου και μιλάει Αγγλικά και Ιταλικά.

Το έτος 2014 συμμετείχε στις Δημοτικές εκλογές στον Δήμο Ήλιδας, κατέλαβε την πρώτη θέση σε σταυρούς και εξελέγη πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας και διατήρησε την θέση αυτή για πέντε συναπτά έτη.

Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 συμμετείχε για πρώτη φορά ως υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και εξελέγη βουλευτής Ηλείας.

Στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023 επανεξελέγη πρώτος βουλευτής Ηλείας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μέλος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Υποεπιτροπής Εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μέλος της αντίστοιχης Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που ελέγχει την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΔΑ. Επίσης, είναι μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και της Ειδικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και μέλος του Τομέα Δικαιοσύνης και Διαφάνειας της Ν.Δ. Επιπλέον είναι μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την διερεύνηση της υπόθεσης των Τεμπών.

Έχει διατελέσει μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Κοινοβουλίου, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος, μέλος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών Ν.Α. Ευρώπης (SEECPPA) και μέλος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. (CFSP/CSDP) και πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνο-Ισλανδικής Φιλίας.

Ήταν μέλος της προανακριτικής Επιτροπής για την διερεύνηση τυχόν τέλεσης αδικημάτων από τον πρ. Αν. Υπ. Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο, αντιπρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για τον πρ. Υπ. Επικρατείας Ν. Παππά και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση τυχόν χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Στις 3 Ιανουαρίου 2024 τοποθετήθηκε στη θέση του Υφυπουργού στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Φάσσου, δικηγόρο Αμαλιάδας και έχουν αποκτήσει δύο κόρες, την Παναγιώτα και την Ειρήνη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος