FOLLOW US: facebook twitter

«Ώρα μηδέν» για τη ΔΕΥΑ Αρχ. Ολυμπίας-Μελέτη για τη βιωσιμότητά της δρομολογεί η δημοτική αρχή

Ημερομηνία: 11-03-2022 | Συντάκτης:
  • Δεν μπορεί από μόνη της η Επιχείρηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, τόνισε ο πρόεδρος Νίκος Μαρούντας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Μελέτη για τη βιωσιμότητα της ΔΕΥΑ δρομολογεί ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον της, καθώς η επιχείρηση αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας εξαιτίας της επιδείνωσης των οικονομικών δεδομένων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Νίκος Μαρούντας, η πολυετής οικονομική κρίση, η πανδημία και η καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού, που έπληξε σε πολύ σημαντικό βαθμό είκοσι επτά χωριά του Δήμου, σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση της εισφοράς στον Διαβαθμιδικό και της τιμής στα καύσιμα και στο ρεύμα, έχουν δυσκολέψει την πληρωμή των λογαριασμών από την πλευρά των πολιτών, με συνέπεια η ΔΕΥΑ να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις της.

«Η ΔΕΥΑ πλέον έχει στερηθεί τη φορολογική της ενημερότητα από τον δήμο. Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι δεν μπορεί από μόνη της να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, για αυτό επιβάλλεται άμεσα η βοήθεια και η συνδρομή ειδικών επιστημόνων. Για αυτό είναι απαραίτητο να αναθέσουμε σε πιστοποιημένο αναλογιστή τη σύνταξη μελέτης, προκειμένου να πάρουμε αποφάσεις προς όφελος της Επιχείρησης. Στόχος είναι να εξεταστεί και να καταγραφεί ανάλυση της βιωσιμότητας της ΔΕΥΑ, λαμβάνοντας υπόψη τις χρηματοοικονομικές της καταστάσεις καθώς και πληροφορίες και εκτιμήσεις που αφορούν αναμενόμενη εξέλιξη βασικών μεγεθών λειτουργίας της. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατό να διαπιστωθεί το εύρος των επιπτώσεων από αλλαγές σε σημαντικά μεγέθη και ο τρόπος που αυτές δύναται να επηρεάσουν την αναμενόμενη εξέλιξη των χρηματοροών και τη βιωσιμότητα της ΔΕΥΑ.», ανέφερε ο κ. Μαρούντας και πρόσθεσε πως σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ ΑΟ, θα συζητηθούν οικονομικά στοιχεία της Επιχείρησης, επισημαίνοντας ότι όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεση των μελών του Συμβουλίου.


Αντίδραση από την αντιπολίτευση

Ο εκπρόσωπος της ελάσσονος μειοψηφίας, Ανδρ. Μπενέτσης έκανε λόγο για «νεκροψία» της ΔΕΥΑ, διότι δεν επιδιώχθηκαν πρώτα άλλοι τρόποι διάσωσης της επιχείρησης, και ζήτησε να ενημερωθεί πλήρως για τα οικονομικά στοιχεία, καταλογίζοντας αδράνεια στη σημερινή διοίκηση και υπεκφυγή στην προηγούμενη.

«Με τρομάζει η λέξη βιωσιμότητα. Η ΔΕΥΑ πρέπει να παραμείνει διότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Έχει ευθύνες ο πρόεδρος για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΥΑ, γιατί είναι αναξιόπιστος και ανακόλουθος. Έλεγε ότι όλα πάνε καλά. Θέλει να χρησιμοποιήσει σαν άλλοθι τους ειδικούς για την κατάργηση της ΔΕΥΑ. Αν δεν μπορείτε να τη διοικήσετε να φύγετε. Η ΔΕΥΑ βρίσκεται σε κόκκινη γραμμή. Πρέπει να μας το πουν οι ειδικοί; Δεν κάνατε τίποτα για την εξυγίανσή της. Μήπως θέλετε έναν Δούρειο Ίππο; Να φέρετε τα οικονομικά μεγέθη στο Δ.Σ. να κάνουμε ενέργειες, διότι υπάρχουν ευθύνες. Έχω ζητήσει από την προηγούμενη διοίκηση τα οικονομικά στοιχεία και μου απαντήσανε ότι είναι προσωπικά δεδομένα. Αν δεν ξέρω τα οικονομικά δεδομένα δεν μπορώ να λειτουργήσω», ανέφερε στην τοποθέτησή του.

Ο Χάρης Σπηλιόπουλος τόνισε ότι είναι ορθή η απόφαση για τη μελέτη, προκειμένου να υπάρχει καθαρή εικόνα για την κατάσταση της ΔΕΥΑ. «Επειδή διανύουμε δύσκολες εποχές σχετικά με το μέλλον της ΔΕΥΑ, να απευθυνθούμε σε ειδικό αναλογιστή για σύνταξη μελέτης με τόσο μικρό κόστος, για να γίνει έρευνα. Η ΔΕΥΑ έχει σοβαρό πρόβλημα και εμείς δεν είμαστε ειδικοί για να κρίνουμε το μέλλον της. Μέχρι και το 2019 πριν αναλάβουμε εμείς τη διοίκηση, η ΔΕΥΑ έτυχε μεγάλης βοήθειας από το κράτος και έτσι επιβίωνε, χωρίς να στηρίζεται αποκλειστικά στην εισπραξιμότητα», είπε μεταξύ άλλων, ενώ η κ. Αντωνοπούλου δήλωσε υπέρμαχος της εκπόνησης της μελέτης από ειδικό. «Εμείς δεν έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις και δεν θέλω να βρεθούμε υπόλογοι», σημείωσε.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αναθέσει στην εταιρεία «RiskQualia Consulting να εκπονήσει μελέτη Ανάλυσης βιωσιμότητας της Επιχείρησης ενδεικτικού προϋπολογισμού 2.600 ευρώ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot