FOLLOW US: facebook twitter

Ώρα… κρίσης για τις «ιερές εκτάσεις»

Ημερομηνία: 28-06-2023 | Συντάκτης:

-Ξεκινά από σήμερα η ανάρτηση του Κτηματολογίου για όλη την Ηλεία

-Ενστάσεις αναμένεται να κάνουν οι θιγόμενοι αγρότες για τη γη που διεκδικεί η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Όλο και πιο κοντά στον κίνδυνο απώλειας της γης τους πλησιάζουν οι κάτοικοι των περίφημων «ιερών εκτάσεων» στην ορεινή ζώνη των δήμων Πύργου και Ήλιδας, καθώς από σήμερα ξεκινά η ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων και στους επτά δήμους της Ηλείας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Κτηματολογίου, στη λίστα των τοπικών κοινοτήτων περιλαμβάνονται οι  ΤΚ Περιστέρι, Μουζάκι, Χειμαδιό και Κουτσοχέρα, στις οποίες βρίσκεται η πλειονότητα αυτών των εκτάσεων.

Η διαδικασία θα διαρκέσει δύο μήνες και θα ολοκληρωθεί στις 28 Αυγούστου και στις 30 Οκτωβρίου για τους κατοίκους εξωτερικού. Η διαδικασία προβλέπει τον ηλεκτρονικό έλεγχο, την επιβεβαίωση ή τη διόρθωση της καταγραφής της ιδιοκτησίας, καθώς είναι αναρτημένη η περιγραφή και η νομική πληροφορία των ακινήτων, όπως και τα όρια των γεωτεμαχίων, δηλαδή ο Κτηματολογικός Πίνακας και το Κτηματολογικό Διάγραμμα. Σε περίπτωση διαφωνίας, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης ηλεκτρονικά, η οποία θα συζητηθεί στη συνέχεια.

Όπως ανέφερε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, οι πολίτες θα πρέπει να μπουν στο σύστημα του Κτηματολογίου για να εντοπίσουν πιθανά λάθη ή διαφωνίες στην ανάρτηση ως προς τα όρια ή τα λοιπά ιδιοκτησιακά στοιχεία και να υποβάλουν την ένστασή τους εντός δύο μηνών.

Σε ό,τι αφορά τις εκτάσεις που διεκδικεί η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων και τις οποίες καλλιεργούν επί δεκαετίες οι κάτοικοι και οι αγρότες της στα ορεινά χωριά του Πύργου και της Αμαλιάδας, ο κ. Γεωργακόπουλος δήλωσε ότι θα πρέπει οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες να υποβάλουν τη σχετική ένσταση και μετά την εξέτασή της ενδεχομένως να κληθούν και οι δύο πλευρές να υποβάλουν αναφορά επί του αποτελέσματος της έκθεσης του Κτηματολογίου προτού φτάσουμε στις οριστικές εγγραφές.

«Το Κτηματολόγιο είναι μια διαδικασία μέσα από την οποία θα ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό τοπίο και θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες μετάβαση, διότι θα διορθωθούν ασάφειες του παρελθόντος, οι οποίες οδηγούν συχνά σε αντιδικίες», δήλωσε στην «Πρωινή» ο κ. Γεωργακόπουλος.

Υπενθυμίζεται πως αυτή η φάση ανάρτησης του Κτηματολογίου δεν αφορά τη ΔΕ Πύργου, τη ΔΚ Αμαλιάδας, τις ΤΚ Αρετής, Αγίου Γεωργίου, Λαστεΐκων, Κολιρίου, Μανολάδας Νέας Μανολάδας, που έχουν ήδη προηγηθεί.

Ανήσυχοι οι πρόεδροι των κοινοτήτων

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κουτσοχέρας, Δημήτρης Μητρόπουλος, σε πρόσφατη δήλωσή του στην Πρωινή εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις μελλοντικές εξελίξεις, καθώς η Μονή είχε δείξει τις προθέσεις της από την προανάρτηση.

«Η Ιερά Μονή έχει κάποιες δικαστικές αποφάσεις μία του 1890 και μία του 1902. Αυτές οι δικαστικές αποφάσεις αφορούν τα 7.000 στρέμματα, για τα άλλα 13 δεν υπάρχει κάτι. Υπάρχει μόνο ένα προεδρικό διάταγμα που γράφει 20.000 στρέμματα. Καλό θα είναι η εκκλησία να ανακαλέσει αυτά που έχει προσκομίσει στο κτηματολόγιο γιατί η εκκλησία δεν είναι να πάει να πάρει τις περιουσίες των κατοίκων. Στη Κουτσοχέρα οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν πριν το 1800. Δεν υπήρχε ποτέ η Ιερά Μονή Καλαβρύτων να έχει κάτι στην Κουτσοχέρα. Τώρα ήρθαν και δήλωσαν από τα 20.000 που έχουν δηλώσει τα 13.000 με 14.000 στρέμματα είναι στη Κουτσοχέρα», ανέφερε και ζήτησε από την κυβέρνηση να λύσει το ζήτημα.

Ο πρόεδρος του Χειμαδιού Χρήστος Μπουλούμπασης  δήλωσε: «Όλοι εμείς που μείναμε στα χωριά μας, αύριο πού θα πάμε; Δεν είμαστε 20 χρονών να πάμε για δουλειά. Ο άλλος που είναι 60 χρονών που θα πάει; Και ο άλλος που έχει κάνει σταφιδικές εγκαταστάσεις, έχει βάλει υποθήκη, έχει πάρει δάνεια. Πώς θα τα ξεπληρώσουμε; Τι θα κάνουμε; Η πολιτεία σήμερα είναι απούσα! Γιατί;»

Ο πρόεδρος της ΤΚ Περιστερίου, Περικλής Παναγιωτόπουλος, είχε δηλώσει ότι πρόκειται για εξέλιξη καταστροφική και ντροπιαστική. «Μετά από 200 χρόνια κάποιοι ήρθαν τώρα να μας πάρουν τις περιουσίες; Της γιαγιάς μου, του παππού μου, του προπάππου μου; Ήρθαν αυτοί με ένα χαρτί να μας πάρουν τις δικές μας περιουσίες; Μία λέξη χωράει μόνο ντροπή. Πρέπει να ντρέπονται αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται να διεκδικήσουν τον ιδρώτα τον δικό μας. Εγώ από την μεριά μου και όλο το χωριό καλούμε όλους τους πολιτικούς φορείς, όλους όσοι έχουν αρμοδιότητα να επέμβουν γι’ αυτό το θέμα. Μας ξεκληρίζουν! Μας διώχνουν από τα χωριά μας! Τι πρέπει να κάνουμε εμείς; Να πάρουμε το δίκιο στα χέρια μας; Έχω κάνει το παιδί μου νέο αγρότη. Τελείωσε το πανεπιστήμιο και τον πήρα στο χωριό μας. Του κατέστρεψα την ζωή! Του παίρνουν την περιουσία αύριο. Πώς θα ζήσει;»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia