FOLLOW US: facebook twitter

Ώρα ελάχιστης αξιοπρέπειας στους μισθούς

Ημερομηνία: 12-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”50379″ img_size=”full”][vc_column_text]Tην αύξηση του κατώτατου μισθού στο ύψος των 751 ευρώ για το τελευταίο τρίμηνο του 2021, βάσει πολιτικής απόφασης, και σε δεύτερη φάση στα 809 ευρώ, βάσει ενός προσυμφωνημένου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων χρονοδιαγράμματος, πρότεινε χθες η ΓΣΕΕ, παρουσιάζοντας τη σχετική τεκμηρίωση από την επιστημονική ομάδα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. Το ποσό των 809 ευρώ αντιστοιχεί στο 60% του διάμεσου μισθού, όπως υπολογίζεται από τον ΟΟΣΑ.

Πόσες πιθανότητες έχει αυτή η πρόταση, με κατώτατο μισθό (Κ.Μ.) στα 751 ευρώ, δηλαδή με επιστροφή στα προμνημονιακά κατώτατα όρια από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 (και χωρίς αναδρομικότητα), να εμπεριέχεται στην πρόταση που θα υποβάλει ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργικό συμβούλιο τον προσεχή Ιούλιο για τον νέο κατώτατο μισθό;

Eλάχιστες. Και όχι μόνο εξαιτίας της πανδημίας. Η κυβέρνηση, όπως δήλωσε και πρόσφατα ο πρωθυπουργός, στηρίζει το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας στην προσέλκυση επενδύσεων και όχι στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης.

Ωστόσο, η ΓΣΕΕ με την τεκμηρίωση του Ινστιτούτου αποδεικνύει ότι τίποτε λιγότερο από τα 809 ευρώ δεν μπορεί να θεωρηθεί «μισθός αξιοπρεπούς διαβίωσης», όπως ορίζεται πλέον και από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το ευρωπαϊκό σχέδιο Οδηγίας για τους κατώτατους μισθούς που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Οκτώβριο, σηματοδοτώντας πρόοδο στην προώθηση των βασικών αρχών του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Ενα σχέδιο Οδηγίας που, όπως σημείωσε χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, καταστρατηγείται από την ελληνική κυβέρνηση μέσω της διαδικασίας με την οποία καθορίζεται ο κατώτατος μισθός, συνεχίζοντας να διατηρεί παγωμένες τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που κατέληγαν έως και το 2012 στην εκάστοτε Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η δύσκολη εξίσωση

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και η εξίσωση φαίνεται πως δυσκολεύει τους εμπλεκόμενους φορείς. Για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού λαμβάνονται υπόψη η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ,οι προοπτικές για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών. Βάζοντας στην εξίσωση όλους τους παραπάνω παράγοντες το αποτέλεσμα θα έπρεπε να είναι αρνητικό βλέποντας την εξίσωση μόνο με καθαρά μαθηματικούς και οικονομικούς όρους καθώς η  ελληνική οικονομία βυθίστηκε κατά 8,2% το 2020 λόγω της υγειονομικής -οικονομικής κρίσης του κορονοϊού,  οι προβλέψεις βέβαια για το 2022 από του υπουργείο οικονομικών είναι θετικές με τον Υπουργό Οικονομικών να έχει θέσει τον πήχη της ανάπτυξης  στο 3,6% για φέτος  ενώ ακόμη υπάρχει ο φόβος της ανεργίας τώρα που σταδιακά έχει αρχίσει η αποσωλήνωση της αγοράς εργασίας από την κρατική στήριξη.

Παρόλα αυτά ο υπουργός εργασίας θα πρέπει μέσω του κατώτατου μισθού να προστατέψει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων οι οποίοι μάλιστα κλήθηκαν πολλοί από αυτούς να ζήσουν με 534 ευρώ ένα χρόνο αλλά και με την αβεβαιότητα εάν τελικά θα συνεχίσουν να εργάζονται. Από την άλλη πλευρά οι εξουθενωμένες επιχειρήσεις σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούν μια αύξηση του μισθολογικού κόστους τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Το αυξημένο μισθολογικό κόστος μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της προσφοράς εργασίας. Είναι κάτι το οποίο συμβαίνει ακόμη και σε καλές οικονομικές περιόδους πόσο μάλλον όταν οι επιχειρήσεις αρχίζουν τώρα σιγα σιγά να προσπαθούν να βγουν από το τούνελ της αβεβαιότητας και της ύφεσης.

Το επικρατέστερο σενάριο 

Αν και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη το επικρατέστερο σενάριο είναι πως ο ο κατώτατος μισθός των 650 ευρώ θα παραμείνει παγωμένος έως το τέλος του 2021 και τις αρχές του 2022, όταν θα εκκινήσει εκ νέου η ετήσια διαδικασία αναπροσαρμογής του.

Τα μεγέθη σίγουρα δεν συνηγορούν σε αύξηση του κατώτατου μισθού από την άλλη ως αντιστάθμισμα στο ενδεχόμενο «πάγωμα»  λειτουργούν οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές. Λόγω της νέας μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου ,το εργοδοτικό -ασφαλιστικό κόστος έχει μειωθεί περίπου κατά 8% σε απόλυτο μέγεθος. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, θα επαναληφθεί και το 2022  όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός .

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού συντελέστηκε το Φεβρουάριο του 2019, όταν με απόφαση της τότε κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ), αυξήθηκε κατά 10,9%, φτάνοντας στα 650 ευρώ (μικτά) έναντι 586 ευρώ (μικτά) που είχε φτάσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου το Φεβρουάριο του 2012.

Σήμερα το μεσημέρι στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο

Έτοιμος να δώσει στη δημοσιότητα το περιλάλητο εργασιακό νομοσχέδιο, που αναμένεται να επηρεάσει επί τα χείρω τις εργασιακές σχέσεις και μια σειρά από εργασιακά δικαιώματα, είναι ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης.

Το πλήρες κείμενο του εργασιακού νομοσχεδίου, τους βασικούς άξονες του οποίου έχει ήδη παρουσιάσει με συνεντεύξεις του σε ΜΜΕ ο υπουργός Εργασία, θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά την προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης συνέντευξη Τύπου με τους διαπιστευμένους συντάκτες.

Το νομοσχέδιο, οι πρόνοιες του οποίου έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις μεταξύ των εργαζομένων και των συνδικάτων, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την Πέμπτη.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot