FOLLOW US: facebook twitter

Ώρα… δράσης για το Ποτόκι – Συνάντηση Αντωνακόπουλου-Μπουντουβή για την εκπόνηση μελέτης

Ημερομηνία: 13-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”25466″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Οι πιθανές λύσεις, οι όροι για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και οι δυσκολίες του εγχειρήματος
-«Είμαστε αποφασισμένοι να το λύσουμε μέσα στην τετραετία» δήλωσε στην «Πρωινή» ο δήμαρχος Πύργου

Ψηλά στο μπλοκάκι με τις προτεραιότητες του δήμου Πύργου είναι η εξεύρεση λύσης που θα τερματίσει το περιβαλλοντικό πρόβλημα με τις δεματοποιημένες μπάλες απορριμμάτων στο Ποτόκι. Πριν από περίπου δέκα ημέρες ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, μαζί με τους αντιδημάρχους Γιάννη Αργυρόπουλο και Νίκο Κοτσώνη, συναντήθηκε με τον Ηλείο πρύτανη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Ανδρέα  Μπουντουβή, για να βρεθεί η βέλτιστη λύση, με βάση τα επιστημονικά κριτήρια, στην επίλυση του προβλήματος.

Παράλληλα, ο δήμος ενέταξε στο τεχνικό του πρόγραμμα την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής Ποτοκίου, με προϋπολογισμό 24.800 ευρώ, ώστε να γίνει μια πρώτη αποτίμηση του τρόπου αποκατάστασης του χώρου, με την επιλογή μιας λύσης που θα μειώνει όσο το δυνατόν τις περιβαλλοντικές οχλήσεις στην περιοχή, σε σχέση με τη δαπάνη που θα απαιτηθεί.

Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), η διαχείριση των δεματοποιημένων απορριμμάτων απαιτεί εξειδικευμένη μελέτη και μπορεί να περιλαμβάνει είτε επιτόπια αποκατάσταση του χώρου εναπόθεσης των δεμάτων, είτε μερική ή και εξ ολοκλήρου μεταφορά τους σε ΧΑΔΑ που είναι προς αποκατάσταση ή σε ΧΥΤΑ εφόσον δεν τίθεται ζήτημα κορεσμού, ή και σε ΜΕΑ εφόσον λειτουργήσει και είναι εφικτό βάσει της δυναμικότητας, είτε άλλη δόκιμη μέθοδο.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, ωστόσο υπογράμμισε την πολιτική βούληση να λύσει το πρόβλημα μέσα στην τετραετία, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος κα με τη συνδρομή του ΦΟΔΣΑ, σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία.[/vc_column_text][vc_single_image image=”105624″ img_size=”full”][vc_column_text]«Επισκεφθήκαμε τον συμπατριώτη μας και πρύτανη του Πολυτεχνείου, Ανδρέα Μπουντουβή, για να μας βοηθήσει με την τεχνογνωσία που έχει το κορυφαίο αυτό εκπαιδευτικό ίδρυμα στην επίλυση του προβλήματος. Είναι αρκετά δύσκολο, διότι δεν έχει υπάρξει προηγούμενο στη χώρα, για να υπάρχει ένας οδικός χάρτης. Από όσο έχω πληροφορηθεί, μόνο η Καλαμάτα και η Κομοτηνή αντιμετώπισαν παρεμφερές πρόβλημα. Στόχος μας είναι να αναζητηθεί μια λύση φιλική προς το περιβάλλον και σε ρεαλιστικό οικονομικό πλαίσιο», τόνισε ο κ. Αντωνακόπουλος προσθέτοντας ότι είναι αναγκαία η συνδρομή της κεντρικής εξουσίας, τόσο σε επίπεδο αποκατάστασης όσο και επίπεδο χρηματοδότησης.

«Γνώμη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών & Περιβάλλοντος είναι ότι οι πρωτοβουλίες γι την αντιμετώπιση της εν λόγω κατάστασης για την απορρύπανση και την αποκατάσταση της περιοχής του Ποτοκίου θα πρέπει να αναληφθούν σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος σε εξειδικευμένο τεχνικό σύμβουλο που ασχολείται με έργα αποκατάστασης ρυπαρισμένων χώρων. Δυστυχώς η υπηρεσία δεν διαθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με τέτοια εμπειρία που να μπορέσει να προδιαγράψει τεχνικ΄ρς προδιαγραφές και να περιγράψει με επιστημονική κατάρτιση τον τρόπο αποκατάστασης του χώρου στο Ποτόκι. Η όλη διαδικασία πρέπει να γίνει σε ανώτερο επίπεδο, καθώς επίσης και η επίβλεψη όλων των αγαθών που θα προκύψουν, όπως μελέτες εφαρμογής, τήρηση αδειών λειτουργίας και εναρμόνιση με όλες τις ΚΥΑ που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε ο δήμαρχος Πύργου.[/vc_column_text][vc_single_image image=”82331″ img_size=”full”][vc_column_text]Αυστηροί όροι για ευρωπαϊκά κονδύλια

Παράλληλα, ο κ. Αντωνακόπουλος υπενθύμισε τα στενά χρονικά περιθώρια που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προκύπτουν από την απάντηση στη σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη.

«Σας θυμίζω ότι με βάση την κοινοτική οδηγία, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε τα σχέδια διαχείρισης αποβλήτων και τα προγράμματα για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων να συμμορφωθούν με τις τροποποιημένες διατάξεις της οδηγίας 2008/98/ΕΚ έως τις 5 Ιουλίου 2020. Η ύπαρξη έγκυρων σχεδίων και προγραμμάτων, τα οποία θα είναι σύμφωνα με τους μελλοντικούς “αναγκαίους πρόσφορους όρους” που πρόκειται να θεσπιστούν για τα διαρθρωτικά ταμεία (2021-2027), θα αποτελέσει απαραίτητη προϋπόθεση για πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και την αποκατάσταση των περιοχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρύπανσης», επισήμανε αφήνοντας αιχμές για τη διαχείριση στο παρελθόν.

«Έχουν τεράστια ευθύνη οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, διότι επαναπαύθηκαν σε λύσεις που αποδείχθηκαν τοξικές, πανάκριβες και μη περιβαλλοντικές. Για να το λύσουμε τώρα το πρόβλημα, θα χρειαστούμε ακόμα περισσότερα χρήματα, τα οποία θα αναζητήσουμε είτε από περιφερειακό πρόγραμμα είτε από πόρους του υπουργείου Περιβάλλοντος. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε αποφασισμένοι να το λύσουμε το πρόβλημα μέσα στην τετραετία. Θέλουμε να τελειώσει αυτό για να μπορέσουμε να κάνουμε τις παρεμβάσεις που θέλουμε ώστε να αναδειχθεί ο φυσικός πλούτος στην περιοχή του Αλφειού», είπε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”66732″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου, Γιάννης Αργυρόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» πως έχουν γίνει οι πρώτες ενέργειες για να φτάσουμε σε λύση, ενώ τόνισε ότι το τμήμα Πολιτικής Προστασίας είναι σε διαρκή επιφυλακή προστατεύοντας τον χώρο από το ενδεχόμενο πυρκαγιάς.

«Έχουμε εντάξει στο τεχνικό πρόγραμμα μελέτη για να εντοπιστεί η καλύτερη λύση σε ένα πρόβλημα που κληρονομήσαμε, η οποία θα είναι φιλοπεριβαλλοντική και ταυτόχρονα θα κινείται σε ρεαλιστικά οικονομικά δεδομένα, διότι στο παρελθόν διατυπώθηκαν λύσεις που ήταν ανέφικτο να εφαρμοστούν. Παράλληλα, καθαρίσαμε τον περιβάλλοντα χώρο και η Πολιτική Προστασία προστατεύει τον χώρο για να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο με πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις στο Περιβάλλον και στη Δημόσια Υγεία», ανέφερε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia