Ώρα αποφάσεων για τα κοιτάσματα του Κατακόλου
-Το κλίμα άλλαξε, όμως εκκρεμεί η αδειοδότηση για την έναρξη της εξόρυξης
-Υπέρμαχος της επανέναρξης του εγχειρήματος η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Στη δημόσια συζήτηση ξαναμπαίνει η υπόθεση της εξόρυξης των υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις σχετικές έρευνες, δίχως όμως να υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη σε επίπεδο επίσημων αποφάσεων.
Παρότι το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας επανέφεραν –σε επίπεδο επικοινωνίας– τα διαπιστωμένα αποθέματα στο επίνειο του Πύργου, 12-15 εκατ. βαρέλια πετρελαίου –έτοιμα για εξόρυξη– και περίπου ένα δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι «αναμένεται η έκδοση της περιβαλλοντικής άδειας για την έναρξη της εκμετάλλευσης», στην πράξη δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», η ανάδοχος εταιρεία Energean Oil δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος ή από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), προκειμένου να ξεκινήσει την άντληση των κοιτασμάτων πετρελαίου.
Υπενθυμίζεται πως το εγχείρημα έχει «παγώσει» εξαιτίας της απόφασης Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος να ζητήσει από την εταιρεία Εταιρία να συντάξει Ειδική Οικολογική Μελέτη για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ενάμιση χρόνο μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2019.
Έγκυρες πηγές, με πλήρη γνώση του ζητήματος, τόνισαν στην «Πρωινή» ότι το αίτημα για νέα μελέτη 18 μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης αξιολογείται ως προσχηματικό και ως έμμεσο εμπόδιο για να σταματήσει η άντληση των κοιτασμάτων, αφού η καθορισμένη περιοχή εκμετάλλευσης δεν περιλαμβάνεται στο Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου, που έχει θεσπιστεί από το 2018.
Παράλληλα, επισήμαναν ότι πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο του «ή τώρα ή ποτέ» όσον αφορά την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου, δεδομένου ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να επανενεργοποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, στο πλαίσιο της ρεαλιστικής ενεργειακής μετάβασης που έχουν διαμορφώσει τα διεθνή γεωπολιτικά δεδομένα. Ωστόσο, ξεκαθαρίστηκε πως μέχρι τώρα έχει αλλάξει απλώς το γενικότερο κλίμα και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αφού δεν έχει ληφθεί επίσημα κάποια καινούρια απόφαση για την αδειοδότηση της εξόρυξης στο Κατάκολο.
«Το γενικότερο κλίμα είναι σαφώς ενθαρρυντικό. Αν δεν προχωρήσει και τώρα το εγχείρημα, δεν θα προχωρήσει ποτέ. Ελπίζουμε ότι δεν θα χαθεί άλλος χρόνος, γιατί από το 2019 υπάρχει θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας» τονίστηκε στην «Πρωινή».
«Κρυμμένος θησαυρός» το φυσικό αέριο
Η ενεργειακή στροφή της κυβέρνησης φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο την αξιοποίηση του φυσικού αερίου και τη σύνδεσή του με την τοπική και περιφερειακή οικονομία.
Η ποσότητα τους ενός δις. κυβικών μέτρων μπορεί να μην είναι τεράστια για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, όταν η Ελλάδα καταναλώνει 5 με 6 δις. κ.μ. ετησίως, όμως αξιολογείται ως βιώσιμη επένδυση που θα μπορούσε αλλάξει το ενεργειακό μέλλον της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας, όπως έγινε επί 40 χρόνια με το κοίτασμα του Πρίνου.
«Αυτή η ποσότητα θα ήταν ωφέλιμη για την τοπική οικονομία, αφού θα μπορούσε ενεργειακά να τροφοδοτήσει την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό και όλο το φάσμα των επιχειρήσεων και της τοπικής κατανάλωσης. Έτσι, θα μειωνόταν δραστικά το ενεργειακό κόστος στην Ηλεία και θα καθιστούσε πιο ανταγωνιστική την οικονομία σε σχέση με τη μεταφορά φυσικού αερίου από άλλη περιοχή» τόνισε στην «Πρωινή» αρμόδια πηγή με γνώση του ζητήματος, προσθέτοντας ότι σε μεταγενέστερη φάση μπορεί να ακολουθήσει έρευνα για βιογενές φυσικό αέριο που έχει εντοπιστεί και στη χερσαία περιοχή, μέσω γεωτρήσεων που έχουν διενεργηθεί στο παρελθόν.
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, δήλωσε ότι η επίσπευση της αδειοδότησης είναι άμεσης προτεραιότητας για να εξασφαλίσουν ανταγωνιστικό ενεργειακό πλεονέκτημα για τα επόμενα 40 χρόνια τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Ηλείας.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, δήλωσε πως η αξιοποίηση των κοιτασμάτων και η σύνδεσή τους με την κοινωνία και την οικονομία της Ηλείας θα είναι ευεργετική, αφού θα λύσει οριστικά τις χρόνιες στρεβλώσεις στον πρωτογενή τομέα και θα καταστήσει ανταγωνιστικές όλες τις επιχειρήσεις του νομού, διαφυλάσσοντας τον φυσικό και περιβαλλοντικό πλούτο της περιοχής.